- Osmanlı Devleti istanbul’un fethine kadar geçen
süreç içerisinde; - Timur,
II. Safevi,
III. Bizans
devletlerinden hangileriyle herhangi bir mücadele-
de bulunmamıştır?
A) Yalnız|
D) I ve |l
B) Yalnız ||
E) Il ve ll
C) Yalnız I||
Osmanlı Devleti’nin İstanbul’un Fethine Kadar Mücadele Ettiği Devletler
Osmanlı Devleti, 1299 yılındaki kuruluşundan 1453 İstanbul’un Fethi’ne kadar geçen süreçte (Kuruluş Dönemi), sınırlarını genişletmek ve siyasi varlığını korumak amacıyla pek çok devletle karşı karşıya gelmiştir. Bu soruda bizden, bu tarihler arasında hangisiyle mücadele edilmediği sorulmaktadır.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — I. Timur Devleti Analizi
Osmanlı Devleti, İstanbul’un fethinden önce Timur İmparatorluğu ile büyük bir mücadele vermiştir. 1402 yılında Yıldırım Bayezid ile Timur arasında gerçekleşen Ankara Savaşı, Osmanlı’nın Fetret Devri’ne girmesine neden olan çok kritik bir mücadeledir. Dolayısıyla Timur ile mücadele bulunmaktadır.
Adım 2 — II. Safevi Devleti Analizi
Safevi Devleti, 1501 yılında Şah İsmail tarafından kurulmuştur. Osmanlı Devleti ile Safeviler arasındaki ilk büyük mücadeleler ve savaşlar (örneğin Çaldıran Savaşı - 1514) İstanbul’un fethinden (1453) çok sonra, Yükselme Dönemi’nde gerçekleşmiştir. Bu nedenle fetih öncesi süreçte Safevilerle bir mücadele bulunmamaktadır.
Adım 3 — III. Bizans Devleti Analizi
Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan itibaren en temel rakibi Bizans İmparatorluğu olmuştur. Koyunhisar (Bafeus), Maltepe (Palekanon) savaşları ve bizzat İstanbul kuşatmaları fetih öncesindeki yoğun mücadelelerin en net kanıtıdır. Dolayısıyla Bizans ile mücadele bulunmaktadır.
Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
I. Timur: 1402 Ankara Savaşı (Mücadele var).
II. Safevi: 1501’de kuruldu, mücadeleler 16. yüzyılda başladı (Mücadele yok).
III. Bizans: Kuruluştan 1453’e kadar ana rakipti (Mücadele var).
Adım 5 — Son Doğrulama
Soru kökünde “hangileriyle herhangi bir mücadelede bulunmamıştır?” ifadesi yer aldığı için sadece kronolojik olarak fetih sonrası dönemde ortaya çıkan Safevi Devleti’ni seçmemiz gerekir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B) Yalnız II
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Ankara Savaşı (1402)
- Tanım: Timur ile Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid arasındaki savaştır.
- Bu problemde: Osmanlı’nın İstanbul’un fethinden önce Timur ile mücadele ettiğini kanıtlar.
2. Safevi Devleti
- Tanım: 16. yüzyıl başında İran coğrafyasında kurulan Şii karakterli Türk devletidir.
- Bu problemde: Devletin kuruluş tarihi (1501), İstanbul’un fethinden sonradır; bu yüzden fetih öncesi bir mücadele teknik olarak imkansızdır.
SIK YAPILAN HATALAR:
Timur’u Karıştırmak
- Yanlış: Timur’un çok sonra geldiğini veya sadece Moğol olduğunu düşünmek.
- Doğru: Timur, 1402’de Osmanlı’yı yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bırakacak kadar erken bir dönemde gelmiştir.
Soru Kökünü Yanlış Okumak
- Yanlış: “Mücadele ettiklerini” sorması gibi okuyup I ve III’ü işaretlemek.
- Doğru: Soru, “bulunmamıştır” (olumsuz) ifadesine odaklanmaktadır.
Osmanlı’nın Yükselme Dönemi’nde Safevilerle yaptığı diğer önemli savaşları ve mezhep eksenli mücadeleleri detaylandırmamı ister misin?