Saatte 60 metre hız süratle giden araç 180 kilometrelik yolu kaç saatte gider
Gulsen_Kirmizi dedi ki: “Saatte 60 metre hızla giden araç 180 kilometrelik yolu kaç saatte gider?”
Cevap:
Bu problem, hız, mesafe ve zaman arasındaki matematiksel ilişkiyi kullanarak çözülebilir. Temel formülümüz:
[ \text{Mesafe} = \text{Hız} \times \text{Zaman} ]
Bu formülü düzenleyerek zamanı bulabiliriz:
[ \text{Zaman} = \frac{\text{Mesafe}}{\text{Hız}} ]
Adım 1: Verileri Dönüştür
Öncelikle hız ve mesafe birimlerini aynı birimlere dönüştürmemiz gerekiyor. Hız birimi “metre/saat”, mesafe ise “kilometre”. Bu nedenle birimleri uyumlu hale getirelim:
1 kilometre = 1000 metre
Bu nedenle, mesafe: (180 \text{ kilometre} = 180,000 \text{ metre}).
Adım 2: Zamanı Hesapla
Hızı kullanarak zamanı hesaplarken, formülü kullanırız:
Hız = 60 metre/saat
Mesafe = 180,000 metre
Adım 3: Sonuçları Hesapla
Bu hesaplama sonucu:
Sonuç:
Araç, 180 kilometrelik yolu 3,000 saatte tamamlar. Bu hesap, hızın saatte 60 metre olması göz önüne alınarak yapılmıştır. Bu hız oldukça düşüktür ve gerçek dünyada yaygın olan hızlar arasında değildir, fakat verilen bilgiler bu şekildedir.
Suratı 25 km hız olan bir araç 4 saatte ne kadar yol gider
Gulsen_Kirmizi dedi ki: “Süratı 25 km/saat olan bir araç 4 saatte ne kadar yol gider?”
Cevap:
Bu problemi çözmek için hız, zaman ve mesafe arasındaki ilişkiyi kullanacağız. Formül:
[ \text{Mesafe} = \text{Hız} \times \text{Zaman} ]
Adım 1: Verileri Belirle
Mevcut veriler:
- Hız = 25 km/saat
- Zaman = 4 saat
Adım 2: Mesafeyi Hesapla
Formülü kullanarak mesafeyi hesaplayabiliriz:
Adım 3: Hesaplama Yap
Bu çarpma işlemini gerçekleştirdiğimizde:
Sonuç:
Süratı 25 km/saat olan bir araç, 4 saatte 100 kilometre yol gider. Bu hesaplamayla araç, belirlenen hızda sabit bir şekilde hareket ettiğinde dört saat boyunca kat edeceği toplam mesafeyi bulduk.
Saati 70 km sürat’de hareket eden bir kamyon kaç saatte ulaşır
Gulsen_Kirmizi dedi ki: “Saati 70 km süratle hareket eden bir kamyon kaç saatte ulaşır?”
Cevap:
Bu soruda eksik öğe, kamyonun hangi mesafeyi kat edeceğinin belirtilmemiş olmasıdır. Mesafeyi bilincinde olmadan zamanı hesaplamak olanaksızdır, çünkü zaman, mesafenin hıza bölünmesiyle elde edilir.
Gerekli Bilgi:
Zaman hesaplaması yapmak için kullanılacak formül:
[ \text{Zaman} = \frac{\text{Mesafe}}{\text{Hız}} ]
Bu formülde:
- Mesafe: Kat edilmesi gereken mesafe (kilometre)
- Hız: Kamyonun hızı (70 km/saat)
Çözüm
Eğer mesafe D
kilometre olarak verilirse, eşitliği şu şekilde kurabiliriz:
D’yi bilmeden nihai bir sonuç hesaplamak mümkün olmayacaktır. Size daha spesifik bir cevap verebilmem için kamyonun gitmesi gereken mesafeyi belirtmeniz gereklidir.
Sonuç:
Bu sorunun kesin bir çözümü için kamyonun kat etmesi gereken mesafeyi belirtmelisiniz. Mesafe bilindiğinde, kamyonun ulaşma süresini hesaplayabiliriz.
Sürat 85 metre saatte olan bir motor 20 saniyede kaç metre yol gider
Gulsen_Kirmizi dedi ki: “Sürat 85 metre/saat olan bir motor 20 saniyede kaç metre yol gider?”
Cevap:
Bu problemi çözmek için yine hız, zaman ve mesafe arasındaki ilişkiyi kullanacağız. Ancak, burada zaman farklı bir birimde verilmiş; dolayısıyla saniyeyi saate çevirmemiz gerekecek.
Adım 1: Verileri Belirle
Mevcut veriler:
- Hız = 85 metre/saat
- Zaman = 20 saniye
Adım 2: Zamanı Dönüştür
Hızı metre/saatten metre/saniyeye dönüştürmek zor olabilir. Ancak, zamanı saat cinsine çevirirsek daha kolay anlaşılır bir sonuç elde edebiliriz:
1 saat = 3600 saniye
20 saniye = \frac{20}{3600} saat
Adım 3: Mesafeyi Hesapla
Formülü kullanarak mesafeyi hesaplayabiliriz:
Adım 4: Hesaplama Yap
Çarpma işlemini gerçekleştirerek:
Bu hesaplamayı yaparsak:
Sonuç:
Sürati 85 metre/saat olan bir motor, 20 saniyede yaklaşık olarak 0.472 metre yol gider. Bu, verilen daha düşük hız ve kısa süre için mantıklı bir mesafedir.