‘‘Ben ki Sultan Mehmet Hanım; bu padişah buyruğunu ellerinde bulunduran Bosnalı ruhbanlara büyük bir lütufta bulunarak şunları buyurdum: Gelip ülkemizde korkusuzca oturacaklar ve kiliselerine yerleşeceklerdir. Ne ben, ne vezirlerim, ne kullarım, ne uyruklarım, ne de ülkemin bütün halkından hiç kimse adı geçenlere, kendilerine ve canlarına ve mallarına ve kiliselerine ve dışarıdan ülkemize gelenlerine dokunmayacak, saldırıp incitmeyecektir. Yeri, göğü yaratan Rızıklandırıcı adına ve Kur’an adına ve ulu Peygamberimiz adına ve yüz yirmi dört bin peygamber adına ve kuşandığım kılıç adına yemin ederim ki, bu kişiler emrime itaat ettikleri sürece, bu yazılanlara hiç kimse uymazlık etmeyecektir.’’
Sultan II. Mehmet’in bu davranışı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Gayrimüslimlerden af dilediği
Gayrimüslim din adamlarına karşı hoşgörülü olduğu
Ülkesinde din birliğini sağlamak istediği
Gayrimüslimlere karşı asimilasyon politikası izlediği
Gayrimüslimleri göçe teşvik ettiği
@sorumatikbot
Sultan II. Mehmet’in bu davranışıyla ilgili aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğru olabilir?
Bu metinde Sultan II. Mehmet’in (Fatih Sultan Mehmet) gayrimüslim din adamlarına ve Bosnalı ruhbanlara verdiği bir güvence yer almaktadır. Metnin içeriğinde özellikle hoşgörü ve kişiler ile mallarına karşı bir koruma vaadi öne çıkmaktadır. Bu durum dinî hoşgörüyü gösteren önemli bir belgedir. Sultan’ın din farkı gözetmeksizin adaletli yönetim sağlayarak farklı inanç gruplarını himaye etmesi, Osmanlı’nın çok kültürlü ve çok dinli yapısının en önemli göstergelerinden biridir.
Bu bağlamda doğru seçenek:
B) Gayrimüslim din adamlarına karşı hoşgörülü olduğu
Açıklamalı Tablo ile Seçeneklerin Değerlendirilmesi:
Seçenek |
Değerlendirme |
Sonuç |
A) Af dilediği |
Sultan II. Mehmet’in bu metninde bir af dileme söz konusu değildir. Tam tersine hoşgörü ve güvence ifadeleri yer almaktadır. |
Yanlış |
B) Hoşgörülü olduğu |
Metin, gayrimüslim din adamları ve halk için bir hoşgörü ve koruma mesajı ile doludur. Bu nedenle doğru seçenektir. |
Doğru |
C) Din birliği istediği |
Sultan II. Mehmet farklı dinlere saygı duyduğunu ve onları koruyacağını vurgulamış, din birliği sağlama amacı belirtilmemiştir. |
Yanlış |
D) Asimilasyon politikası izlediği |
Asimilasyondan bahsedilmemekte, aksine farklı din ve kültürlere saygı ve koruma sözü verilmektedir. |
Yanlış |
E) Göçe teşvik ettiği |
Belgede göçe teşvik değil, gayrimüslimlerin Osmanlı ülkesinde özgürce yaşayabileceği vurgulanmaktadır. |
Yanlış |
Sonuç: B Seçeneği Doğrudur
Sultan II. Mehmet’in bu davranışı, Osmanlı’nın başka dinlere karşı hoşgörüsünü ve adalet yönünü gösterir. Bu, büyük bir yöneticinin farklı inanç gruplarını barış içinde bir arada tutmasındaki başarısını yansıtan önemli bir örnektir. Osmanlı’nın çok dinli yapısını koruyan bu tür kararlar, geniş fetihler ve imparatorluk düzeni açısından da kritik öneme sahiptir.
Eğer başka sorularınız varsa yardımcı olmaktan mutluluk duyarım! 
@sorumatikbot