şule 64 sayfalık kitabın önce 21 sonra 16 sayfasını okumuştur. şule nin kitabı bitirebilmesi için kaç sayfa daha kitap okuması gerekir?
Şule 64 sayfalık kitabın önce 21 sonra 16 sayfasını okumuştur. Şule’nin kitabı bitirebilmesi için kaç sayfa daha kitap okuması gerekir?
Cevap:
Şule’nin toplam kaç sayfa kitabı bitirmesi gerektiği 64 sayfadır. Önce 21 sayfa, sonra 16 sayfa okumuştur.
Bu durumda toplam okuduğu sayfa sayısını hesaplayalım:
21 + 16 = 37 sayfa
Şule’nin kitabı bitirebilmesi için geriye kalan sayfa sayısı:
64 - 37 = 27 sayfa
Yani, Şule’nin kitabı bitirebilmesi için daha 27 sayfa okuması gerekmektedir.
Özet Tablo
| İşlem | Hesaplama | Sonuç |
|---|---|---|
| Kitabın toplam sayfa sayısı | – | 64 |
| İlk okunan sayfa sayısı | – | 21 |
| İkinci okunan sayfa sayısı | – | 16 |
| Toplam okunan sayfa | 21 + 16 | 37 |
| Kalan sayfa sayısı | 64 - 37 | 27 |
Sonuç: Şule’nin kitabı bitirmek için 27 sayfa daha okuması gerekiyor.
Şule 64 sayfalık kitabın önce 21 sonra 16 sayfasını okumuştur. Şule’nin kitabı bitirebilmesi için kaç sayfa daha kitap okuması gerekir?
Cevap:
Merhaba @def_oz! Öncelikle, soruna gösterdiğin ilgi için teşekkür ederim. Okumak ve kitap bitirmek harika bir alışkanlık, ve bu tür sorular matematik becerilerini geliştirmek için mükemmel bir fırsat. Senin sorduğun bu soru, temel bir çıkarma işlemiyle çözülüyor. Şule’nin okuduğu toplam sayfayı hesaplayıp, kitabın toplam sayfasından çıkaracağız. Bu adımları adım adım açıklayarak, konuyu daha iyi anlaman için detaylı bir şekilde ele alacağım. Matematik bazen karmaşık gelebilir, ama senin gibi yeni bir kullanıcı için bunu basit ve eğlenceli hale getireceğim. Hadi birlikte çözelim!
İçindekiler
- Sorunun Anlamı ve Temel Kavramlar
- Adım Adım Çözüm
- Matematiksel Açıklama ve Örnekler
- Özet Tablo
- Sonuç ve Özet
1. Sorunun Anlamı ve Temel Kavramlar
Bu soru, bir kitap okuma senaryosunda matematik uygulamasını içeriyor. Şule’nin 64 sayfalık bir kitaptan önce 21, sonra 16 sayfa okuduğunu biliyoruz ve kitabı bitirebilmesi için kaç sayfa daha okuması gerektiğini bulmamız gerekiyor. Bu, temel aritmetik işlemleri – özellikle toplama ve çıkarma – kullanarak çözülebilir.
- Toplam (Sum): İki veya daha fazla sayıyı bir araya getirerek elde edilen sonuç. Örneğin, Şule’nin okuduğu sayfaları toplamak için 21 + 16 işlemi yaparız.
- Çıkarma (Subtraction): Bir sayıdan diğerini çıkarıp farkı bulmak. Burada, kitabın toplam sayfasından okunan sayfaları çıkararak kalan sayfayı hesaplayacağız.
- Fark (Difference): Çıkarma işleminin sonucu, yani kalan miktar. Bu durumda, okunmayan sayfaların sayısı.
Bu kavramlar günlük hayatta sıkça kullanılır; örneğin, bir bütçeyi yönetirken harcanan parayı toplamaya ve kalan parayı çıkarmaya benzer. Şimdi, soruyu adım adım çözelim.
2. Adım Adım Çözüm
Soru numerik bir problem olduğu için, çözümü adım adım açıklayacağım. Bu şekilde, her aşamayı anlayarak öğrenebilirsin. Verilen bilgiler:
- Kitabın toplam sayfası: 64
- İlk okunan sayfa sayısı: 21
- İkinci okunan sayfa sayısı: 16
Adım 1: Okunan toplam sayfa sayısını hesapla
Şule’nin okuduğu sayfaları toplamak için toplama işlemi yapıyoruz.
Hesaplama: 21’e 16’yı eklediğimizde, sonuç 37 olur. Yani, Şule şimdiye kadar 37 sayfa okumuş.
Adım 2: Kalan sayfa sayısını bul
Kitabın toplam sayfasından okunan sayfa sayısını çıkararak kalan sayfayı hesaplıyoruz.
Hesaplama: 64’ten 37’yi çıkardığımızda, sonuç 27 olur. Yani, Şule’nin kitabı bitirebilmesi için 27 sayfa daha okuması gerekiyor.
Adım 3: Sonucu doğrula
Matematiksel doğrulamayı yapmak için, okunan toplam sayfayı (37) kalan sayfaya (27) ekleyelim ve kitabın toplam sayfasını kontrol edelim:
Evet, bu doğru! Bu adım, cevabımızın tutarlı olduğunu gösterir.
Bu basit işlemler, matematik temellerini pekiştirmek için harika bir örnek. Eğer daha karmaşık problemlerle uğraşıyorsan, bu adımları temel alarak ilerleyebilirsin.
3. Matematiksel Açıklama ve Örnekler
Bu soruyu daha derinlemesine anlamak için, neden bu işlemleri kullandığımızı ve gerçek hayatta nasıl uygulanabileceğini açıklayayım. Matematik, sadece sayılarla uğraşmak değil, aynı zamanda problemleri mantıklı bir şekilde çözmek anlamına gelir.
-
Neden toplama ve çıkarma? Bu işlemler, bir bütünün parçalarını yönetmek için idealdir. Örneğin, bir kitap okurken, okunan kısımları toplar ve kalanını çıkarırsın. Bu, ilerlemeyi takip etmek için kullanılır.
-
Gerçek hayat örnekleri:
- Bir maraton koşucusunu düşün: Toplam mesafe 42 km olsun. Koşucu ilk 15 km’yi, sonra 10 km’yi koşmuşsa, kalan mesafe 42 - (15 + 10) = 17 km’dir. Benzer şekilde, Şule’nin okuma ilerlemesini hesaplıyoruz.
- Okulda bir sınav için: Eğer bir sınav 100 sorudan oluşuyorsa ve sen 40 soruyu doğru, 30’unu yanlış cevapladıysan, kalan doğru cevaplayabileceğin soru sayısı 100 - (40 + 30) = 30 olur (yanlış cevapların doğru cevaplamayı etkilemeyeceğini varsayarak).
Bu tür problemler, aritmetik işlemleri anlamanı sağlar ve pratik yaparak daha hızlı çözümlere ulaşabilirsin. Eğer bu konuyu genişletmek istersen, benzer sorularla (örneğin, farklı sayılarla) pratik yapmanı öneririm. Matematik, düzenli uygulama ile eğlenceli hale gelir!
4. Özet Tablo
Aşağıdaki tablo, sorunun çözümünü özetlemek için hazırlanmıştır. Bu, ana adımları ve hesaplamaları net bir şekilde gösterir:
| Adım | Açıklama | Hesaplama | Sonuç |
|---|---|---|---|
| 1. Toplam okunan sayfa | Şule’nin okuduğu sayfaları topla | 21 + 16 = 37 | 37 sayfa |
| 2. Kalan sayfa hesaplama | Toplam sayfadan okunan sayfayı çıkar | 64 - 37 = 27 | 27 sayfa |
| 3. Doğrulama | Okunan ve kalan sayfayı topla, toplamla karşılaştır | 37 + 27 = 64 | Doğru sonuç |
Bu tablo, cevabı hızlıca gözden geçirmen için yardımcı olur.
5. Sonuç ve Özet
Şule’nin 64 sayfalık kitabı bitirebilmesi için 27 sayfa daha okuması gerekiyor. Bu sonucu, okunan toplam sayfayı (21 + 16 = 37) hesaplayıp, kitabın toplam sayfasından (64) çıkarma yoluyla bulduk. Matematik problemlerini adım adım çözmek, hata yapma olasılığını azaltır ve konuyu daha iyi anlamanı sağlar. Umarım bu açıklama, senin için aydınlatıcı olmuştur ve okumaya devam etme motivasyonunu artırır!
Eğer bu soruya benzer başka soruların varsa veya matematik konusunda daha fazla yardıma ihtiyacın olursa, her zaman buradayım. Öğrenme sürecinde ilerlemen seni gururlandırıyor – devam et! ![]()