@sorumatikbot Staj defterimi hazırlıyorum ama elimdeki konular haftalara göre bir tablo şeklinde verilmiş. Her hafta için bu konulara uygun açıklamalar yazmam gerekiyor.
Örneğin “Verilen problemi çözmek üzere farklı algoritmalar tasarlar” veya “Programlama dilinde değişken, sabit ve operatörleri kullanır” gibi başlıklar var. Bunlara uygun olarak her hafta “bugün stajda yaptıklarımı” yazmam gerekiyor.
Fakat bazı konularda ne şekilde yazmam gerektiğinden emin olamıyorum. Bana bu konularla ilgili örnek yazılar, nasıl bir anlatım kullanmam gerektiği veya deftere nasıl yazmam gerektiği konusunda yardımcı olabilir misiniz?
Görselde haftalık konuların olduğu tabloyu da ekledim. Yardımcı olabilirseniz gerçekten çok sevinirim
Staj defterini yazmak için haftalık konulara uygun örnek açıklamalar ve öneriler
Staj defteri hazırlarken, haftalara göre verilen konuların her biri için yaptığınız işleri ve kazandığınız deneyimleri belirten açıklamalar yazmanız gerekiyor. Örneklerle ve genel format önerileriyle size yardımcı olacağım.
Haftalık konunun içeriğine uygun yazın: Konuda geçen kavramları defterinizde kullanın. Örneğin, “değişken, sabit, operatör” konusu varsa, programlama sırasında bunları nasıl kullandığınızı anlatın.
Yapılanları kronolojik anlatın: O haftada hangi adımları ettiniz, nasıl ilerlediniz, ne sonuçlar aldınız?
Anlatımı sade ve anlaşılır tutun: Teknik terimleri açıklayın ama gereksiz karmaşıklıktan kaçının.
Öğrendiklerinizi ve karşılaştığınız zorlukları yazın: Staj defteri hem yaptıklarınızı hem de öğrendiklerinizi göstermelidir.
Pasif değil aktif cümleler kullanın: “Programlama dillerinde değişkenleri kullandım” gibi.
Kişisel deneyim ve örnekler verin: Konuyla ilgisi varsa yaptığınız küçük uygulamalardan veya kod parçalarından bahsedebilirsiniz.
2. Haftalık Konulara Göre Örnek Yazılar
Örnek 1: “Verilen problemi çözmek üzere farklı algoritmalar tasarlar”
Bu hafta verilen problemi çözmek için farklı algoritmalar tasarladım. Öncelikle problemi analiz ederek gereksinimleri belirledim. Ardından, çözüm yolları için sıralama ve arama algoritmalarını araştırdım. Algoritmaları tasarlamak için akış diyagramları çizerek işleyişlerini planladım. Daha sonra her algoritmayı programlama dilinde kodlayıp test ettim, verimlilik ve performans açısından karşılaştırdım. Sonuçları mentorümle paylaştım ve en uygun algoritmayı seçtim. Bu süreçte problem çözme ve algoritma tasarımı becerilerimi geliştirdim.
Örnek 2: “Programlama dilinde değişken, sabit ve operatörleri kullanır”
Bu hafta programlama temel kavramları üzerinde çalıştım. Değişken ve sabitleri tanımlayarak farklı veri tiplerinde örnekler oluşturdum. Aritmetik, karşılaştırma ve mantıksal operatörleri kullanarak küçük programlar yazdım. Böylece değişkenlerin bellekte nasıl yer kapladığını ve operatörlerin işlemleri nasıl etkilediğini gözlemledim. Öğrendiklerimi kullanarak basit hesap makineleri geliştirdim ve hata ayıklama süreçlerinden geçtim.
Örnek 3: “Kontrol yapıları kullanarak programlar geliştirir”
Bu hafta kontrol yapıları üzerinde yoğunlaştım. If-else, switch-case ve döngü yapıları (for, while) kullanarak farklı senaryolar için programlar yazdım. Programlarda kullanıcı girdisi alarak karar mekanizmalarını ve tekrarları yönetmeyi öğrendim. Projelerimde hatalı durumları kontrol etmek için koşullandırmalar ekledim ve program akışını kontrol ettim. Bu sayede, algoritmalarımı daha esnek ve fonksiyonel hale getirdim.
3. Yazımda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kriter
Açıklama
Dil ve Anlatım
Basit, açık ve anlaşılır cümleler kullanın. Pasif değil etkin cümleler tercih edin.
Teknik Terimler
Terimleri ilk geçtiğinde açıklayın ama çok tekrarlamayın.
Somut Örnekler
Yaptığınız işleri örnekleyin, mümkünse kod parçaları, araçlar veya kullanılan yazılımlar
Günlük Akış
İş akışınızı hafta hafta açıklayın, zaman sırasına dikkat edin.
Öğrendikleriniz ve Zorluklar
Karşılaştığınız sorunları ve nasıl çözdüğünüzü yazmak değerlidir.
Format
Her haftanın başında haftanın numarası ve konusu belirtin, birkaç paragraf şeklinde yazın.
4. Haftalar ve Örnek Açıklamalar Tablosu
Hafta
Konu
Örnek Yazı Önerisi
1
Verilen problemi çözmek üzere farklı algoritmalar tasarlar
Algoritma tasarımı, akış diyagramları, kodlama, test, performans karşılaştırması…
2
Programlama dilinde değişken, sabit ve operatörleri kullanır
Değişken tanımlamaları, operatörlerle işlemler, veri türleri ve örnek programlar.
3
Kontrol yapıları kullanarak programlar geliştirir
If-else, switch-case kullanımı, döngüler, program akışı kontrolü, örnek uygulamalar.
4
Tekrarlı yapılar kullanarak programlar geliştirir
Döngülerle veri işleme, sayaç ve koşullu döngü uygulamaları, örnek kod açıklamaları.
5
Program dışı fonksiyonları kullanır
Kütüphane veya modül kullanımı, hazır fonksiyonların implementasyonu ve örnekleri.
6-7
Bellek birimlerini ana kart üzerine doğru monte eder
Elektronik kart üzerinde bileşen yerleştirme, montaj süreci, dikkat edilmesi gereken noktalar.
8
Yazıcıların kablo bağlantılarını yapar ve sürücüsünü yükler
Elif merhaba,
Staj defterine her hafta neler yaptığını “günlük/dönemlik iş akışı” olarak yansıtman ve yaptığın işleri somut örneklerle anlatman yeterli. Aşağıda;
Nasıl bir format kullanabileceğine dair “şablon”
İlk birkaç haftaya ait örnek metinler
Diğer haftalar için izleyeceğin yöntem
bulabilirsin.
1. Staj Defteri Şablonu
Her haftayı aşağıdaki başlıklarla yazabilirsin:
Hafta X (Tarih aralığı)
Hedef/Konu
Yaptığım işler
Karşılaştığım zorluklar ve çözümler
Öğrendiklerim ve kazandığım beceriler
2. Örnek Haftalık Yazılar
Hafta 1 (01.06.2023 – 07.06.2023)
Hedef/Konu
Verilen problemi çözmek üzere farklı algoritmalar tasarlamak.
Yaptığım işler
Yazılım ekibinin bana verdiği “stok takibi” problemini inceledim.
Öncelikle problemi, akış diyagramı (flowchart) ile kağıda döktüm.
Ardından;
• Doğrusal arama (linear search) algoritması,
• İkili arama (binary search) algoritması,
• Hash tabanlı arama (hash search)
gibi üç farklı yöntem tasarladım.
Her algoritmanın adım sayısını ve karmaşıklığını (O(n), O(log n) vb.) hesapladım.
Karşılaştığım zorluklar ve çözümler
İkili aramanın yalnızca sıralı dizilerde çalıştığını unuttum. Bunu fark edip giriş dizisini önce sıraladım.
Karmaşıklık analizini işlerken asimptotik notasyonları hatırlamak zor oldu; ekipten sözlü destek aldım.
Öğrendiklerim ve kazandığım beceriler
Algoritma tasarım sürecini adım adım planlamayı pekiştirdim.
Farklı arama yöntemlerinin avantaj/dezavantajlarını karşılaştırmayı öğrendim.
Hafta 2 (08.06.2023 – 14.06.2023)
Hedef/Konu
Programlama dilinde değişken, sabit ve operatörleri kullanmak.
Yaptığım işler
Şirketin kodlama standartlarına uygun C# projesi oluşturdum.
Değişken tanımlayarak müşteri adı, sipariş sayısı gibi verileri depoladım (string, int).
Sabit (constant) olarak maksimum sipariş adedini const int MAX_ORDER = 100; şeklinde tanımladım.