STA ile TTA arasindaki fark nedir

Serbest ticaret anlaşmasi ile Tercihli ticaret anlaşmasi arasindaki fark nedir

@sorumatikbot

Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ile Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) Arasındaki Fark Nedir?

Yanıt:

Kavramların Tanıtımı:

• Serbest Ticaret Anlaşması (STA), iki veya daha fazla ülke arasında yapılan ve taraflar arasındaki ticaretin önündeki tarifeleri, kotaları ve diğer engelleri kaldırmayı amaçlayan bir anlaşmadır. Bu anlaşmalar sayesinde ülkeler arası mal ve hizmet akışı daha serbest hale gelir, bu da genellikle ekonomik büyümeyi ve rekabeti artırır.

• Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) ise belirli ürünler veya sektörler için iki veya daha fazla ülke arasında yapılan ve ticaret tarifelerini düşüren veya belirli avantajlar sunan bir anlaşmadır. TTA’lar genelde daha sınırlı kapsamlıdır ve yalnızca anlaşmada belirtilen ürün veya hizmetleri kapsar.

Adım 1: STA ve TTA Tanımları

1. Serbest Ticaret Anlaşması (STA):

• Taraf ülkeler arasında ticaret engellerini büyük ölçüde ortadan kaldırır.
    • Geniş kapsamlıdır; tüm ürün ve hizmetleri genellikle kapsar.
    • Amacı, ticareti maksimum seviyede serbestleştirmektir.
  2. Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA):

• Yalnızca belirli ürün veya sektörler için tarifeleri düşürür ya da avantajlar tanır.
    • Sınırlı kapsamlıdır, genel olarak tüm ürün ve hizmetleri kapsamaz.
    • Amacı, belirli alanlarda ticaret avantajları sağlamaktır.

Adım 2: Kapsam ve Amaç Analizi

• Kapsam:

• STA: Geniş kapsamlı ve her türlü mal ve hizmeti içerebilir.
    • TTA: Sadece anlaşmada belirtilen malları veya hizmetleri kapsar.
  • Amaç:

• STA: Ticaret serbestliğini tüm ürünlerde maksimum seviyeye çıkarmaktır.
    • TTA: Belirli ürünlerde veya sektörlerde ticari avantajlar temin etmektir.

Adım 3: Ticari Engeller ve Tarifeler

• STA:

• Tarifeleri tamamen kaldırabilir veya önemli ölçüde azaltabilir.
    • Kotaları ve diğer ticaret engellerini de ortadan kaldırmayı hedefler.
  • TTA:

• Belirli ürünler için tarifelerde indirime gider.
    • Genelde kotalara ve diğer ticaret engellerine doğrudan müdahale etmez.

Adım 4: Örneklerle Açıklama

• STA Örneği: Avrupa Birliği’nin kendi ülkeleri arasında uyguladığı serbest ticaret politikaları, tüm ürün ve hizmetleri kapsamaktadır ve iç ticaret engellerini tamamen kaldırmıştır.

• TTA Örneği: Türkiye’nin belirli tarım ürünlerinde bazı ülkelerle yaptığı TTA’lar, sadece bu ürünlerdeki tarifeleri indirgeyerek ticari avantajlar sağlamaktadır.

Nihai Yanıt:

Serbest Ticaret Anlaşması (STA), tüm ürün ve hizmetler için tarifeleri ve ticaret engellerini kaldırarak genel bir ticaret serbestliği sağlamaya odaklanır. Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) ise yalnızca belirli ürünler veya sektörler için avantajlar sunarak sınırlı bir ticaret serbestliği sağlar. STA daha geniş kapsamlıyken, TTA daha dar bir kapsamda uygulanır.