Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ince” sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Mecaz Anlamı Anlamak
Mecaz anlam, bir kelimenin gerçek anlamı dışında, farklı bir anlamda kullanılmasıdır.
Adım 2 — Seçenekleri İncelemek
- A) “İnce ip kopunca yük yere düştü.” → Burada “ince” gerçek anlamda, ipin kalınlığı anlatılıyor.
- B) “İnce bir yağmur sabaha kadar sürdü.” → Yağmurun hafif yağıyor olması gerçek anlamda tanımlanıyor.
- C) “Konuyu ince bir şekilde ele aldı.” → Burada “ince” kelimesi, derinlemesine, detaylı anlamında, gerçek anlamının dışında yani mecaz anlamda kullanılmıştır.
- D) “İnce dal rüzgârla kırıldı.” → Burada “ince” dalın kalınlığı için gerçek anlamda kullanılmıştır.
- E) “İnce kumaş kolay yıpranır.” → Kumaşın kalınlığı gerçek anlamda anlatılmıştır.
Adım 3 — Doğru Cevabı Belirlemek
Mecaz anlamda kullanılan cümle C seçeneğidir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: C) Konuyu ince bir şekilde ele aldı.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! 
Aşağıdaki üç sorunun cevapları
CEVAP:
- C
- B
- B
AÇIKLAMA:
-
1. soru:
Cevap: C
Açıklama: “Konuyu ince bir şekilde ele aldı.” cümlesinde ince fiziksel olarak “ince” (incecik) anlamında değil; “ayrıntılı, titiz” anlamında kullanılmış — bu kullanım mecaz anlama girer.
-
2. soru:
Cevap: B
Açıklama: “Bu sözleri duyunca yüreği yandı.” ifadesinde yürek sözcüğü gerçek fiziksel yanma anlamında değil; üzüntü/acı duymayı anlatmak için kullanılmış — bu da mecaz anlamdır.
-
3. soru:
Cevap: B
Açıklama: “Çok çalıştığı için sınavı kazandı.” cümlesinde açık bir neden‑sonuç ilişkisi vardır (çok çalışmak → sınavı kazanmak). A seçeneği koşula bağlı bir önerme ifade eder ama net neden‑sonuç göstergesi olarak B daha doğrudur.
TEMEL KAVRAMLAR:
- Mecaz Anlam
- Tanım: Bir sözcüğün gerçek fiziksel anlamı dışında, benzetme veya başka anlamda kullanılması.
- Bu problemde: “ince” ve “yürek” sözcüklerinin fiziksel anlamları dışında kullanımı örneklenmiştir.
- Neden‑Sonuç İlişkisi
- Tanım: Bir durumun başka bir duruma yol açması; “çünkü”, “için”, “dolayı” vb. ifadelerle kurulur.
- Bu problemde: “Çok çalıştığı için sınavı kazandı.” cümlesi doğrudan neden ve sonucu bağlamaktadır.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme!