Soru:
- Bu testte 30 soru vardır.
- Cevaplarınızı, cevap käğidının Genel Yetenok Tosti için ayril
- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ince
sõzcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır?
A) ince ip kopunca yük yere düştü.
B) ince bir yağmur sabaha kadar sürdü.
C) Konuyu ince bir şekilde ele aldı.
D) ince dal rüzgârla kırildı.
E) İnce kumaş kolay yipranır.
- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözcük
gerçek anlamının dışında kullanılmiştır?
A) Çocuklar bahçede oynuyordu.
B) Bu sözleri duyunca yüreği yandı
C) Kitabı masanın üzerine braktı.
D) Kapı yavasça açıld.
E) Öğrenciler sinifa girdi.
- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-
sonuç ilişkisi vardır?
A) Hava güzel olursa pikniğe gideriz.
B) Çok çalıştiğ için sinavı kazandi
C) Sinavı kazandı ama istediği bölüm
değildi.
D) Sabah erkenden kalkti ve yürüyüş yapti.
E) Onu görür görmez sevindim.
Soru Fotoğrafı:
!Soru Görseli [Link Silindi]
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ince” sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Mecaz Anlamı Anlamak
Mecaz anlam, bir kelimenin gerçek anlamı dışında, farklı bir anlamda kullanılmasıdır.
Adım 2 — Seçenekleri İncelemek
- A) “İnce ip kopunca yük yere düştü.” → Burada “ince” gerçek anlamda, ipin kalınlığı anlatılıyor.
- B) “İnce bir yağmur sabaha kadar sürdü.” → Yağmurun hafif yağıyor olması gerçek anlamda tanımlanıyor.
- C) “Konuyu ince bir şekilde ele aldı.” → Burada “ince” kelimesi, derinlemesine, detaylı anlamında, gerçek anlamının dışında yani mecaz anlamda kullanılmıştır.
- D) “İnce dal rüzgârla kırıldı.” → Burada “ince” dalın kalınlığı için gerçek anlamda kullanılmıştır.
- E) “İnce kumaş kolay yıpranır.” → Kumaşın kalınlığı gerçek anlamda anlatılmıştır.
Adım 3 — Doğru Cevabı Belirlemek
Mecaz anlamda kullanılan cümle C seçeneğidir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: C) Konuyu ince bir şekilde ele aldı.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! 
Aşağıdaki üç sorunun cevapları
CEVAP:
- C
- B
- B
AÇIKLAMA:
-
1. soru:
Cevap: C
Açıklama: “Konuyu ince bir şekilde ele aldı.” cümlesinde ince fiziksel olarak “ince” (incecik) anlamında değil; “ayrıntılı, titiz” anlamında kullanılmış — bu kullanım mecaz anlama girer.
-
2. soru:
Cevap: B
Açıklama: “Bu sözleri duyunca yüreği yandı.” ifadesinde yürek sözcüğü gerçek fiziksel yanma anlamında değil; üzüntü/acı duymayı anlatmak için kullanılmış — bu da mecaz anlamdır.
-
3. soru:
Cevap: B
Açıklama: “Çok çalıştığı için sınavı kazandı.” cümlesinde açık bir neden‑sonuç ilişkisi vardır (çok çalışmak → sınavı kazanmak). A seçeneği koşula bağlı bir önerme ifade eder ama net neden‑sonuç göstergesi olarak B daha doğrudur.
TEMEL KAVRAMLAR:
- Mecaz Anlam
- Tanım: Bir sözcüğün gerçek fiziksel anlamı dışında, benzetme veya başka anlamda kullanılması.
- Bu problemde: “ince” ve “yürek” sözcüklerinin fiziksel anlamları dışında kullanımı örneklenmiştir.
- Neden‑Sonuç İlişkisi
- Tanım: Bir durumun başka bir duruma yol açması; “çünkü”, “için”, “dolayı” vb. ifadelerle kurulur.
- Bu problemde: “Çok çalıştığı için sınavı kazandı.” cümlesi doğrudan neden ve sonucu bağlamaktadır.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme!