I. ingiltere
IL. italya
IlI. Sovyet Rusya
IV. Yunanistan
Fransa’nın 20 Ekim 1921’de TBMM ile yaptiğı Ankara
Antlaşmasi’na yukarıdaki devletlerden hangileri karsı
çıkmiştır?
A) I ve lI|
D I ve ll
B) Il ve V
E) |-Il ve IV
0) Il ve ll
20 Ekim 1921 Ankara Antlaşması’na Karşı Çıkan Devletlerin Analizi
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — I. Öncülü İnceleme (İngiltere)
Fransa’nın TBMM ile Ankara Antlaşması’nı imzalayarak Anadolu’dan çekilmesi, İtilaf Devletleri bloğundaki birliği parçalamıştır. İngiltere, müttefiki Fransa’yı Sevr Antlaşması’nı ve İtilaf ilkelerini çiğnemekle suçlayarak antlaşmaya çok sert tepki göstermiştir. Dolayısıyla I. öncül doğrudur.
Adım 2 — II. Öncülü İnceleme (İtalya)
İtalya, Fransa’nın kendilerinden bağımsız olarak tek taraflı bir antlaşma yapmasına ve bölgedeki nüfuz dengesini tek başına etkilemesine diplomatik olarak karşı çıkmış ve tepki göstermiştir. Dolayısıyla II. öncül doğrudur.
Adım 3 — III. Öncülü İnceleme (Sovyet Rusya)
Sovyet Rusya, TBMM’nin Batılı bir emperyalist devlet olan Fransa ile yakınlaşmasını temkinli izlese de bu antlaşmaya resmi olarak karşı çıkan veya engel olmaya çalışan cephede yer almamıştır; aksine bu durum İtilaf bloğunun dağılması açısından Sovyet çıkarlarına da dolaylı olarak hizmet etmiştir. Dolayısıyla III. öncül yanlıştır.
Adım 4 — IV. Öncülü İnceleme (Yunanistan)
Fransa’nın çekilmesiyle Güney Cephesi kapanmış, buradaki Türk kuvvetleri ve silahları Batı Cephesi’ne kaydırılmıştır. Bu durum askeri planlarını doğrudan zora soktuğu için Yunanistan antlaşmaya şiddetle karşı çıkmıştır. Dolayısıyla IV. öncül doğrudur.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
A. I ve II — Eksiktir; Yunanistan (IV) da antlaşmaya karşı çıkmıştır.
B. III ve IV — Sovyet Rusya (III) karşı çıkan tarafta yer almaz.
C. II ve III — Sovyet Rusya (III) dahil edildiği ve İngiltere (I) dışlandığı için yanlıştır.
D. I ve III — Sovyet Rusya (III) karşı çıkan tarafta yer almaz.
E. I – II ve IV — Ankara Antlaşması’na tepki gösteren ve karşı çıkan devletler İngiltere, İtalya ve Yunanistan’dır.
Adım 6 — Son Doğrulama
Fransa ile imzalanan 1921 Ankara Antlaşması, İtilaf bloğunu resmen bölmüş; bu durumdan en çok zarar gören İngiltere, İtalya ve Yunanistan antlaşmaya karşı tavır almıştır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: E) I – II ve IV
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Ankara Antlaşması’nın Millî Mücadele’deki diplomatik ve askeri sonuçlarını (Güney Cephesi ve Hatay meselesi) maddeler halinde detaylandırmamı ister misin?