Aşağıda yer alan bulmacayı çözünüz.
Cevap:
Aşağıdaki tabloda, kitapta verilen tanımlara (yukarıdan aşağıya ve soldan sağa) uygun kavram ve terimler listelenmiştir. Her terimin açıklaması da tabloda yer almaktadır.
Çözümler ve Açıklamaları
Yukarıdan Aşağıya
-
YARGI
- Açıklama: Düşünme süreci sonunda ulaşılan, düşünmenin ürünü olan görüş veya hüküm.
-
İTİRAZ
- Açıklama: Bir davranışı, düşünceyi, uygulamayı haksız ve gereksiz bularak karşı çıkma, kabul etmeme.
-
- Açıklama: Sosyal, siyasal, ekonomik veya diğer toplumsal süreçlere dahil olma eylemi.
-
MONARŞİ
- Açıklama: Siyasal otoritenin miras yoluyla tek bir kişide toplandığı yönetim biçimi.
-
HAK
- Açıklama: Kişiye anayasa ve kanunlar tarafından tanınmış, belli bir özgürlüğü güvence altına alan yetki.
Soldan Sağa
-
ÖZGÜRLÜK
- Açıklama: Herhangi bir sınırlama, zorlama, kısıtlama olmaksızın düşünme ve davranma durumu.
-
DEVLET
- Açıklama: Toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş millet veya milletler topluluğundan oluşan tüzel varlık.
-
EĞİTİM
- Açıklama: Çocuk ve gençlerin topluma uyum sağlayabilmeleri için gerekli bilgi, beceri ve anlayışları elde etmelerine okul içinde veya dışında yardım etme süreci.
-
ANAYASA
- Açıklama: Bir devletin yönetim biçimini, yasama, yürütme ve yargı güçlerinin nasıl kullanılacağını belirleyen, vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini düzenleyen temel yasa.
-
SORUMLULUK
- Açıklama: Kişinin kendi davranışlarının veya kendi yetki alanında gerçekleşen olayların sonuçlarını üstlenmesi durumu.
Özet Tablo
Bulmaca Numarası | Yön | Terim | Harf Sayısı | Kısa Açıklama |
---|---|---|---|---|
1 | Yukarıdan Aşağı | YARGI | 5 | Düşünme sonucu ulaşılan hüküm. |
2 | Yukarıdan Aşağı | İTİRAZ | 6 | Karşı çıkma, kabul etmeme. |
3 | Soldan Sağa | ÖZGÜRLÜK | 8 | Düşünme ve davranma konusunda sınırlanmama durumu. |
4 | Yukarıdan Aşağı | KATILIM | 7 | Toplumsal, siyasal ve ekonomik süreçlere dahil olma. |
5 | Soldan Sağa | DEVLET | 6 | Siyasal bakımdan örgütlenmiş tüzel varlık. |
6 | Yukarıdan Aşağı | MONARŞİ | 7 | Miras yoluyla gücün tek kişiye geçtiği yönetim biçimi. |
7 | Soldan Sağa | EĞİTİM | 5 | Bilgi ve becerilerin okul içinde veya dışında kazandırılması süreci. |
8 | Yukarıdan Aşağı | HAK | 3 | Kişiye anayasa ve kanunlarla tanınmış özgürlük güvencesi. |
9 | Soldan Sağa | ANAYASA | 7 | Devletin yönetim biçimini ve temel hakları düzenleyen temel yasa. |
10 | Soldan Sağa | SORUMLULUK | 10 | Kişinin davranışlarının sonuçlarını üstlenmesi durumu. |
Kısa Özet
Bu bulmacada sosyal bilgilerle ilgili kavramlar tanımlarıyla birlikte eşleştirilmiştir. “YARGI”, “İTİRAZ”, “ÖZGÜRLÜK”, “KATILIM”, “DEVLET”, “MONARŞİ”, “EĞİTİM”, “HAK”, “ANAYASA” ve “SORUMLULUK” terimleri, hem güncel toplumsal ve siyasal yapıyı hem de bireyin topluma uyum sürecini açıklamak açısından önemli anahtar kavramlardır.