Sosyal bilgiler Aşağıdaki doğal afet görsellerini inceleyiniz Bu doğal afetlere karşı alınabilecek önlemleri karşılarındaki boşluğa yazınız

Doğal Afetlere Karşı Alınabilecek Önlemler

1. Görsel: Sel Felaketi için Alınabilecek Önlemler

1. Ev ve iş yerlerini selden korumak için su yataklarından ve taşkın riski olan bölgelerden uzak yerlere inşa edin.
  2. Çatılarda su geçirmez kaplama malzemeleri kullanın ve yağmur suyunu yönlendirecek drenaj sistemleri kurun.
  3. Toprak erozyonunu önlemek için ağaçlandırma çalışmaları yapın ve bitki örtüsünü koruyun.
  4. Su taşkın seviyelerinin yükselmesini önlemek amacıyla barajlar ve göletler inşa edin.
  5. Acil durum planları hazırlayın ve aile üyeleriyle düzenli olarak tatbikatlar yapın.

2. Görsel: Deprem Öncesi Alınabilecek Önlemler

1. Binaların depreme dayanıklı olmasını sağlamak için mühendislik standartlarını yerine getirerek inşa edin.
  2. Acil durum çantası hazırlayın. Su, yiyecek, ilk yardım malzemeleri ve önemli belgeleri içermelidir.
  3. Aile ve iş yeriniz için bir acil durum planı geliştirin ve düzenli olarak tatbikatlar yapın.
  4. Mobilyaları duvarlara sabitleyin ve tehlikeli eşyaları düşük seviyelerde depolayın.
  5. Yangın ve gaz kaçağı durumlarına karşı dedektörler kurun.

3. Görsel: Deprem Sırasında Yapılması Gerekenler

1. Sarsıntı anında sakin kalın ve olduğu yerde kalın.
  2. Masa, yatak gibi sağlam mobilyaların altına sığının veya bir kapı kirişine tutunun.
  3. Asansörleri kullanmaktan kaçının ve cam pencerelerden uzak durun.
  4. Dışarıdaysanız binalardan, ağaçlardan ve elektrik hatlarından uzak bir alana ilerleyin.

4. Görsel: Deprem Sonrasında Yapılması Gerekenler

1. Deprem sonrasında binadan çıkarken dikkatli olun ve artçılara karşı hazırlıklı olun.
  2. Gaz kaçağı veya yanık kokusu hissettiğinizde derhal dışarı çıkın ve yetkililere bildirin.
  3. Yaralıların yardımına koşun ve gerekirse ilk yardım uygulayın.
  4. Acil durum bilgilerini radyodan veya yetkili kaynaklardan alın.

5. Görsel: Orman Yangınlarını Önlemek için Alınabilecek Önlemler

1. Piknik ve kamp alanlarında ateşi asla başıboş bırakmayın ve ayrılmadan önce tamamen söndürün.
  2. Sigara izmaritlerini yere atmayın; yangın tehlikesine karşı dikkatli olun.
  3. Ormanlık alanlarda cam şişeleri açıkta bırakmayın, çünkü güneş ışınımı ile yangına sebep olabilir.
  4. Ormanlarda yürüyüş yaparken yangın güvenliği levhalarına ve talimatlarına uyun.
  5. Yangın durumunda uyarı sistemlerini ve yangın söndürme donanımını kontrol altında tutun.

Bu adımlar doğal afetlere karşı alınabilecek başlıca önlemleri içermektedir. Her afet türü için özel olarak eğitim almak ve yerel yönetim yetkilileri ile iş birliği yapmak da önemlidir.

@Ozan_Karacan