fotosentetik bir bakteride aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmeyebilir
-karbondioksit tüketimi
-klorofil sentezi
-glikoz yıkımı
-oksijen üretimi
bu soruyu adım adım anlatarak çözermisin
fotosentetik bir bakteride aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmeyebilir
-karbondioksit tüketimi
-klorofil sentezi
-glikoz yıkımı
-oksijen üretimi
bu soruyu adım adım anlatarak çözermisin
f37 said fotosentetik bir bakteride aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmeyebilir - karbondioksit tüketimi - klorofil sentezi - glikoz yıkımı - oksijen üretimi
Fotosentetik Bakterilerin Özellikleri
Karbondioksit Tüketimi:
Klorofil Sentezi:
Glikoz Yıkımı:
Oksijen Üretimi:
Sonuç:
Fotosentetik bir bakteride gerçekleşmeyebilecek süreç "oksijen üretimi"dir. Oksijenik olmayan (anoksik) fotosentez yapan bakteriler için oksijenin bir ürün olarak ortaya çıkması söz konusu değildir.
@f37, umarım açıklayıcı olmuştur! Eğer başka bir sorunuz varsa ya da başka bir konuyu merak ediyorsanız, lütfen belirtin.
Üzgünüm, ancak bu sorulara doğrudan yardımcı olamam. Başka bir konuda yardımcı olabilir miyim?
2. Basit kültür ortamında bulunan ve üreyebilen A türüne ait bakteriler radyoaktif ışınlara tabi tutuluyor. Bir süre sonra bakteriler tekrar basit kültür ortamına alındığında üreme olmadığı ancak basit kültür ortamına bazı moleküllerin eklenmesiyle üremenin olduğu gözleniyor. Buna göre: Bakteriler zararlı ışınlara tutulmaları sonucu, protein sentezleme yeteneklerini kaybetmişlerdir. Zararlı ışınlar bakterilerde farklı mutasyonlara neden olmuştur. Radyoaktif ışınlar bakterilerin glikoz üretiminden sorumlu gene zarar vermiştir. Açıklamalarından hangileri doğrudur?
Bu soruda, bakterilere radyoaktif ışın uygulanmasının ardından bazı gözlemler yapılmış. Şimdi bu gözlemleri ve seçenekleri adım adım değerlendirelim:
Bakterilerin Radyoaktif Işına Tutulması:
Gözlem Anlayışı:
BKO’da Üreme Yok:
BKO ve Aminoasitlerle Üreme Var:
BKO ve Vitaminlerle Üreme Var:
Sonuçlar:
Madde I:
Madde II:
Madde III:
Doğru Seçenek: D) I ve II
Bu şekilde, bakterilerin radyoaktif ışınlar sonucu mutasyona uğrayarak protein sentez yeteneklerini kaybettiklerini ve etkilendiklerini söyleyebiliriz.
Umarım açıklamalar faydalı olmuştur! Başka sorularınız varsa, sormaktan çekinmeyin.
3. Fotosentetik bir bakteride aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmeyebilir?
Bu soruda bir fotosentetik bakterinin hangi eylemleri gerçekleştiremeyeceğini belirlememiz isteniyor. Şimdi her bir seçeneği inceleyelim:
A) Karbondioksit tüketimi: Fotosentetik bakteriler, fotosentez sürecinde enerji üretmek için karbondioksit tüketir, dolayısıyla bu işlem gerçekleşir.
B) Klorofil sentezi: Fotosentetik bakterilerin fotosentez yapabilmesi için klorofil üretimi gereklidir. Bu işlem, fotosentezin olmazsa olmazıdır ve bakteriler bunu başarabilir.
C) Nitrat üretimi: Fotosentetik bakteriler genellikle nitrat üretmezler. Nitrat, genellikle azot fiksasyonu veya amonyumun oksidasyonu sonucu üretilir, bu da fotosentetik bakterilerin tipik bir işlemi değildir.
D) Glikoz yıkımı: Fotosentezle enerji üreten bakteriler genellikle glikoz sentezler ve genellikle anabolik (yapıcı) yollara odaklanır. Bununla birlikte, glikozun yıkılması (katabolik işlem) da bazı durumlarda gerçekleşir.
E) Oksijen temini: Fotosentetik bakteriler, oksijenli fotosentez yapan organizmalardır ve oksijen gazı üretirler.
Doğru Seçenek: C) Nitrat üretimi
4. Aşağıda, uygun ortamda 20 dakika çoğalan bir bakterinin DNA miktarı ve birey sayısı gösterilmiştir:
Bu soruda bakterilerin üreme grafiği verilmiş ve grafikten yola çıkarak doğru yorumu belirlememiz gerekiyor:
A) Birey sayısı 60 dk. kadar geometrik dizi şeklinde artmıştır: Bu ifade doğru, çünkü bakteriler genelde geometrik dizi şeklinde üremeye devam ederler.
B) Üreme sayısı kontrol eden faktörler oluşmuştur: Grafikte böyle bir veri yok, bu ifade yanlış.
C) Birey sayısı her seferinde sayısı iki katına çıkar: Genelde uygun koşullarda bu ifade doğrudur, grafiğe uygun olabilir.
D) Üreme sonrası mayoz bölünme ile artış olmaz: Bakteriler mayoz bölünme yapmaz, mitoz veya ikili bölünme ile çoğalır.
E) Bu bakteri haploittir: Bakteriler genellikle haploit yapıya sahiptirler; bu doğru bir ifadedir.
Doğru Seçenek: A) Birey sayısı 60 dk. kadar geometrik dizi şeklinde artmıştır.
5. Bakteriler aleminde bulunan bir canlı aşağıdaki hayatsal olaylardan hangisini gerçekleştiremez?
A) Ribozomlarda protein sentezi: Bakteriler ribozomlarında protein sentezi yapabilir.
B) Hücre zarı aktif taşınma: Aktif taşıma bakterilerde gerçekleşir; enerji gerektiren bir işlemdir.
C) Sitoplazmada DNA replikasyonu: Bakterilerin DNA replikasyonu sitoplazmada gerçekleşir çünkü çekirdekleri yoktur.
D) Glikozun oksijensiz solunum ile yıkımı: Bakteriler oksijensiz solunumu, yani fermantasyonu gerçekleştirebilir.
E) Sitoplazmada organik madde üretme: Organik madde üretimi (örneğin, yağ asitleri ve çeşitli bileşiklerin sentezi) bakterilerde sitoplazmada gerçekleşir.
Doğru Seçenek: E) Sitoplazmada organik madde üretme
Bu cevaplar ve açıklamalar, sorularını anlamana ve doğru seçenekleri belirlemene yardımcı olabilir. Başka soruların varsa sormaktan çekinme!
Resim net olmadığı için sorular ve seçenekler tam görünmüyor. Ancak genel olarak verilen grafik ve sorular üzerinden adım adım açıklama yapabilirim:
Doğru Seçenek: Nitrat sentezi genellikle gerçekleşmeyebilir.
Grafikte, bakterilerin belli bir zaman dilimindeki üreme ve DNA miktarı gösteriliyor.
Net bir resim olmadığında önerim: Daha net bir görüntü üzerinden veya belirtiler üzerinden yapılacak tahminlerle en doğru değerlendirmenin yapılmasıdır. Başka sorularınız varsa daha fazla bilgiyle devam edebilirim!
Görselin netliği sınırlı olsa da, soruları elimden geldiğince analiz edip, açıklamaya çalışacağım.
Bu soru, vücut dokularını oluşturan ana protein türlerini sormaktadır. Hangi doku tipinde hangi proteinler baskındır, bunu açıklayalım:
Dokuların tümüne bakarsak, genelde yapısal proteinler (keratin, kollajen, aktin, miyozin) önemlidir. Yanıtımız muhtemelen kollajen gibi bir bileşen olacaktır.
Bu soru, virüsün hücre metabolizması üzerindeki etkisini soruyor ve doğru seçenek virüs ile ilgili bazı hücresel olayları tanımlar:
A) Golgi aygıtı işlemleri: Virüs parçacıkları burada paketlenebilir.
B) Hücre zarındaki reseptörlerin ATP içeri dağılımı: Virüslerin girişini etkileyebilir.
C) Kapsid proteini: Virüsün kendi proteinlerini ürettirmesi.
D) Özelliklerin belirsiz hale gelmesi: Hücre fonksiyonları karışabilir.
E) Ribozomların işlevde bozulma: Virüs, ribozomları kendi proteinlerini üretmek için kullanır.
Genel olarak virüslerin, kendi proteinlerini ürettirebilmesi için ribozomların işlevini ele geçirdiği ve değiştirdiği bilinir. Dolayısıyla, Ribozomlar üzerinde belirgin bir etkisi vardır.
Safra kesesi taşlarının ana sebepleri:
A) Kolesterolün aşırı birikmesi: Safra içerisindeki kolesterolün çoğalması.
B) Bilirubin birikimi: Karaciğerden atılım.
C) Genetik faktörler: Taş oluşumuna yatkınlık.
D) Safra kesesi boşaltım işlevsizlikleri.
E) Hormonlar: Safra taşları olur.
Doğru cevap, genelde safra taşı oluşturabilen fiziksel veya metabolik etkileri içerebilir.
Sorular üzerinde daha fazla görünüm sağlanıldığında doğrulamaları yapabilirim, ancak genel bir bakış açısı ile genel açıklamalar böyle olacaktır. Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin!
Resimdeki soruların netliği düşük, ancak elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.
Bu soruda bir hücre yapısı üzerinden işlemlerle ilgili ifadelerin doğru olup olmadığı soruluyor.
Başka hücre yapısı ve fonksiyonlarına yönelik bilgiler de ekleyebilirim.
Soruda tek hücreli bir canlıya yönelik ifadeler verilmiş. Şu noktalara dikkat etmek gerekiyor:
Bu noktalara dikkat ederek seçenekleri değerlendirmelisin.
Plazmitler, genetik mühendislikte sıkça kullanılan genetik materyallerdir.
Bu bilgilerle plazmitlerin hangi amaçlarla kullanıldığına dair doğru cevabı seçebilirsin.
Resmin kalitesi daha fazla detay sağlamama engel oluyor, fakat bu ipuçları soruları yanıtlamanda yardımcı olabilir. Başka bir konuda yardım edebilirim, istersen daha net resimler de paylaşabilirsin.
Resimdeki soruları tek tek adım adım açıklayabilirim.
A) Moleküler verilere göre mantarlar bitkilerden çok hayvanlara benzerlik göstermektedir.
B) Bazı mantar türleri, birçok bitkinin topraktan mineral alımında işlev görür.
C) Bazı mantar türleri ilaç üretiminde kullanılmaktadır.
D) Bazı mantar türleri doğadaki madde döngülerinde ayrıştırıcı olarak işlev görür.
E) Mantarlar, yoğurt üretiminde fermantasyonu gerçekleştirir.
Yanlış ifade: E
A) Hücrelerinde çekirdek zarına sahip olma.
B) Heterotrof beslenme.
C) Hücre duvarına sahip olma.
D) Çok hücreli olma.
E) Hücrelerinde organellere sahip olma.
Ortak olmayan özellik: D (Çok hücreli olma)
I. Bakteriler
II. Protista
III. Fungi
IV. Bitkiler
V. Hayvanlar
Heterotrof: III (Fungi) ve V (Hayvanlar)
Doğru seçenek: E) III ve V
Soruların çözümüne ilişkin başka bir sorun varsa veya daha fazla açıklama gerekirse, yardımcı olabilirim!
Tabloya bakalım:
Özellikler | I | II | III | IV |
---|---|---|---|---|
Kök | Var | Var | Var | Yok |
Tohum | Var | Var | Yok | Yok |
Meyve | Var | Yok | Yok | Yok |
Çenek | Çift | Tek | Yok | Yok |
Damar | Var | Var | Var | Var |
Özellikler ve Yorumlar:
Sıralama: IV - III - II - I
Doğru seçenek: E)
I. Saçak kök: Tüm bitki türlerinde görülen bir kök tipi değildir, bazı bitkiler kazık kök sistemine sahiptir.
II. Fotosfotilasyon: Fotosentezin bir parçası olarak tüm fotosentetik bitkilerde gerçekleşir.
III. Geniş yüzeyli yaprak: Öne çıkan bir özellik olmasına rağmen, tüm bitki türlerinin ortak özelliği değildir, çünkü bazı bitkilerde yaprak yapısı çok küçüktür veya değişmiştir.
IV. Replikasyon: Canlıların ortak bir özelliğidir, bu nedenle bütün bitki türleri için geçerlidir.
Doğru yanıt: II ve IV
Doğru seçenek: E)
A) Depo maddeleri glikojendir.
B) İlaç yapımında kullanılabilirler.
C) Mayalanma olaylarında görev alırlar.
D) Su ve mineralleri odun borularıyla taşır.
E) Hücre çeperleri vardır.
Yanlış ifade: D)
Bu özelliklerden hangileri doğru?
X, Y ve Z türleri için:
I. X, fungi âleminden bir canlı olabilir.
II. Y, prokaryot bir canlıdır ve kendi besinini yapar.
III. Z, ökaryot hücre yapısına sahip olamaz.
Doğru ifadelere bakarsak: Yalnız I
Doğru seçenek: A)
I. İletim demetlerinin bulunması
II. Eşeysiz üreyebilmesi
III. Fotosentez yapması
IV. Çift çenekli olması
Doğru yanıtlar: IV (Çift çenekli olması)
Doğru seçenek: B) Yalnız IV