1 tebeşir fabrikasında üretilen 12 700 tebeşirin 9.750’si beyaz kalanı mavidir Buna göre beyaz tebeşirin sayısı mavi tebeşirin sayısından kaç fazladır?
Soru: Tebeşir Fabrikasında Beyaz ve Mavi Tebeşir Sayısı Farkı
Önemli Noktalar
- Fabrikada toplam 12.700 tebeşir üretilmiştir.
- Üretilenlerin 9.750’si beyaz, kalanlar mavidir.
- Beyaz tebeşir sayısı ve mavi tebeşir sayısı arasındaki fark hesaplanacaktır.
Toplam üretimden beyaz tebeşir sayısı çıkarılırsa, mavi tebeşir sayısı bulunur. Beyaz tebeşirlerin sayısından mavi tebeşirlerin sayısı çıkarıldığında, beyazların maviye göre kaç fazla olduğu bulunur.
İçindekiler
Problem Çözümü ve Formülü
Beyaz tebeşir sayısı (B): 9.750
Toplam tebeşir sayısı (T): 12.700
Mavi tebeşir sayısı (M): T - B = 12.700 - 9.750 = 2.950
Beyazların mavilere farkı: B - M = 9.750 - 2.950 = 6.800
Yani beyaz tebeşir sayısı, mavi tebeşir sayısından 6.800 adet fazladır.
Pro Tip: Toplamı verilen iki gruptan birinin sayısı biliniyorsa, diğer grup toplamdan çıkarılarak kolayca bulunabilir. Ardından fark basit bir çıkarma işlemidir.
Adım Adım Hesaplama
- Toplam tebeşiri yazın: 12.700
- Beyaz tebeşiri yazın: 9.750
- Mavi tebeşiri hesaplayın: 12.700 - 9.750 = 2.950
- Farkı bulun: 9.750 - 2.950 = 6.800
Bu adımlar sayıları karşılaştırmada ve farkı bulmada en doğru yoldur.
Özet Tablo
| Eleman | Değer |
|---|---|
| Toplam Tebeşir Sayısı | 12.700 |
| Beyaz Tebeşir Sayısı | 9.750 |
| Mavi Tebeşir Sayısı | 2.950 |
| Beyaz ve Mavi Arasındaki Fark | 6.800 |
Sık Sorulan Sorular
1. Tüm tebeşirlerin sayısı verilmese nasıl çözebilirim?
Toplam sayı bilinmeden beyaz ile mavi arasındaki fark doğrudan hesaplanamaz. En azından iki grubun sayılarından biri veya toplam gereklidir.
2. Eğer mavi sayı verilseydi beyaz nasıl bulunurdu?
Toplamdan mavi sayı çıkarılarak beyaz tebeşir sayısı bulunurdu.
3. Fark pozitif çıkmazsa ne olur?
Fark negatif çıkarsa, bu durumda beyazların sayısı maviden az demektir, farkı mutlak değer ile alabilirsiniz.
Sonraki Adımlar
Benzer problemler için orantı ve yüzde hesapları içeren sorulara göz atmak ister misiniz?
@Sermin
Beyaz Tebeşir Sayısı Mavi Tebeşir Sayısından Kaç Fazladır?
Önemli Noktalar
- Toplam tebeşir sayısı 12.700’dir, bunlardan 9.750’si beyazdır
- Mavi tebeşir sayısı, toplamdan beyaz sayısının çıkarılmasıyla bulunur: 2.950
- Fark (beyazın mavi sayısına göre fazlalığı) 6.800’dür, bu basit bir aritmetik işlemle hesaplanır
Beyaz tebeşir sayısı, mavi tebeşir sayısından 6.800 fazladır. Bu fark, toplam tebeşirlerin %54’ünü beyaz, %23’ünü mavi olarak dağıtan bir orandan kaynaklanır. Bu tür hesaplamalar, günlük hayatta stok yönetimi veya istatistiksel analizlerde sıkça kullanılır. Örneğin, bir fabrikada üretim oranlarını karşılaştırmak için bu farkı anlamak, kaynak dağılımını optimize etmeye yardımcı olur.
İçindekiler
Adım Adım Hesaplama
Bu soruyu çözmek için temel aritmetik kuralları kullanacağız. Fark hesaplama, matematikte sıkça karşılaşılan bir işlemdir ve şu formülle ifade edilir: Fark = Beyaz Tebeşir Sayısı - Mavi Tebeşir Sayısı. Ancak önce mavi tebeşir sayısını bulmamız gerekiyor. İşte adım adım süreç:
- Toplam tebeşir sayısını belirleyin: Verilen bilgiye göre, fabrikada üretilen toplam tebeşir sayısı 12.700’dir.
- Beyaz tebeşir sayısını çıkarın: Beyaz tebeşirlerin sayısı 9.750 olarak belirtilmiştir.
- Mavi tebeşir sayısını hesaplayın: Mavi sayıyı bulmak için toplamdan beyaz sayıyı çıkarın:
- 12.700 - 9.750 = 2.950. Yani, mavi tebeşir sayısı 2.950’dir.
- Farkı hesaplayın: Şimdi beyaz sayıyı mavi sayıdan çıkarın:
- 9.750 - 2.950 = 6.800.
- Sonuç: Beyaz tebeşir sayısı, mavi tebeşir sayısından 6.800 fazladır.
Bu işlem, matematiksel olarak doğrulanabilir. Örneğin, farkı kontrol etmek için toplama işlemi yapın: 2.950 (mavi) + 6.800 (fark) = 9.750 (beyaz), bu da doğru sonuç verir.
Uzman İpucu: Fark hesaplamalarında daima verileri doğru okumak ve işlemleri adım adım yazmak hatayı önler. Bu yöntem, okul ödevlerinde veya gerçek hayatta envanter farklarını hesaplamak için kullanılabilir, örneğin bir mağazada ürün stoklarını karşılaştırmak.
Özet Tablo
| Unsur | Değer |
|---|---|
| Toplam tebeşir sayısı | 12.700 |
| Beyaz tebeşir sayısı | 9.750 |
| Mavi tebeşir sayısı | 2.950 (hesaplanmış) |
| Fark (beyazın fazlalığı) | 6.800 |
| Yüzde dağılım | Beyaz: %54, Mavi: %23 |
| Kullanılan formül | Fark = Beyaz - Mavi |
Bu tablo, verileri hızlıca özetler ve matematiksel ilişkileri gösterir. Farkın büyük olması, beyaz tebeşirlerin üretimde daha baskın olduğunu vurgular.
Sık Sorulan Sorular
1. Bu tür bir fark hesaplama neden önemli?
Fark hesaplama, matematikte temel bir kavramdır ve günlük yaşamda karar verme süreçlerinde kullanılır. Örneğin, bir fabrikada stok farkını bilmek, üretim maliyetlerini optimize etmeye yardımcı olur. Bu hesaplamalar, istatistiksel analizlerde de temel taş olarak rol oynar.
2. Eğer toplam sayı değişseydi fark nasıl etkilenirdi?
Fark, doğrudan beyaz ve mavi sayılar arasındaki ilişkiye bağlıdır. Eğer toplam sayı artsa veya azalsa, mavi sayı değişmediği sürece fark aynı kalır. Ancak burada veriler sabit olduğundan, fark her zaman 6.800’dür. Bu, değişkenlerin bağımlılığını anlamak için iyi bir örnektir.
3. Bu soruda hata yapmamak için nelere dikkat etmeliyim?
Verileri doğru okumak ve işlemleri sırayla yapmak en önemli noktalardır. Örneğin, virgülleri gözden kaçırmamak (12.700 yerine 12700 yazmak gibi) veya çıkarma işleminde sıfırları atlamamak gerekir. Matematikte dikkat, doğru sonuç için kritiktir.
Sonraki Adımlar
Bu konuyu daha da derinleştirmek ister misiniz? Örneğin, benzer bir problem için oran hesaplama yapmamı ister misiniz, yoksa bu tür matematik sorularında pratik kazanmak için örnekler vermemi mi?
@Sermin