Soru 4 / 5
Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik konularında ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim, araştırma, inceleme, yayın, dokümantasyon ve danışmanlık faaliyetlerinde bulunan kurum aşağıdakilerden hangisidir?
- Milli Eğitim Bakanlığı
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi
- Sosyal Güvenlik Kurumu
- Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı
Cevap:
Türkiye’de çalışma hayatı, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal güvenlik gibi alanlar ülkenin hem ekonomik hem de toplumsal geleceğini şekillendiren en önemli unsurlardan bazılarıdır. Bu nedenle ulusal düzeyde bu konularda yetkili kurum ve kuruluşların varlığı, uygulanan politikalar ve yapılan araştırmalar ayrı bir önem taşır. Söz konusu alanlarda ulusal ve uluslararası düzeyde “eğitim, araştırma, inceleme, yayın, dokümantasyon ve danışmanlık” faaliyetlerini yürüten kurum, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM)’dir.
Ancak bu cevabı pekiştirmek, detaylı biçimde açıklamak ve konuyu tüm boyutlarıyla irdelemek çok önemlidir. Aşağıdaki uzun açıklamada, çalışma hayatı ve sosyal güvenlik yapısı ile bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ayrıntılı bir şekilde ele alınmaktadır. Özellikle çalışma hayatı, iş gücü piyasası, sosyal güvenlik kolları, mevzuat ve eğitim araştırma merkezleri bakımından Türkiye’de hangi kamu kuruluşlarının görevleri olduğu ve birbirlerinden nasıl ayrıldıklarını detaylandırarak doğru cevabı izah etmiş olacağız. Metnin sonunda hem kapsamlı bir tablo hem de özet niteliğinde bir toparlama kısmı yer alacaktır. Lütfen dikkatle inceleyiniz.
Çalışma Hayatı ve Kurumların Rolü
Çalışma Hayatı Kavramı
- Çalışma hayatı, bir ülkenin ekonomik, sosyal, hukuki ve idarî boyutlarını yansıtan, işçi ile işveren arasındaki ilişkileri düzenleyen, bu ilişkilerden doğan hak ve yükümlülükler bütününü konu alan geniş bir alandır.
- Çalışma hayatı; istihdam politikaları, iş sağlığı ve güvenliği, iş hukuku, sendikacılık, sosyal diyalog, işsizlikle mücadele gibi konuları içine alır.
- Bu alanın düzenlemesi ve denetlenmesi, kamu kurumları başta olmak üzere çeşitli kuruluşların ortak sorumluluğundadır.
Sosyal Güvenlik Kavramı
- Sosyal güvenlik, bireylerin çeşitli risklerle (işsizlik, yaşlılık, hastalık, iş kazası, meslek hastalığı, sakatlık vb.) karşılaştıklarında gelir kaybına uğramalarını önlemek ya da oluşan gelir kayıplarını telafi etmek amacıyla kurulan sistemler bütünüdür.
- Sosyal güvenlik sistemi, ülkenin ekonomik ve sosyal politikalarıyla paralel olacak şekilde tasarlanır ve yürütülür.
- Türkiye’de sosyal güvenlik sistemi, son yıllarda yapılan reformlar ile daha kapsamlı ve herkese ulaşabilir hale getirilmiştir.
Ulusal ve Uluslararası Boyut
- Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik konuları, hem ulusal hem de uluslararası çerçevede değerlendirilmesi gereken konulardır.
- Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Uluslararası Sosyal Güvenlik Birliği (ISSA) gibi küresel kuruluşlar bu alanda rehberlik sağlar, standartlar belirler, üye ülkelerle iş birliği yapar.
- Türkiye, bu kuruluşlarla yaptığı çalışmalarda kendi kurumlarıyla koordineli hareket ederek hem iç mevzuatını güncel tutmaya hem de uluslararası standartlara uyum sağlamaya çalışır.
Türkiye’deki İlgili Kurumlar ve Görevleri
Şimdi soru seçeneklerini sırasıyla ele alalım ve her bir kurumun çalışma hayatı ve sosyal güvenlik konularındaki rolünü inceleyelim:
1. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)
- Görev Tanımı: MEB, ülkemizde temel eğitim, ortaöğretim ve yaygın eğitimi düzenler, yönetir ve denetler. Okul öncesi eğitimden üniversite öncesi kademeye kadar uzanan geniş bir eğitim sorumluluğu vardır.
- Ana Faaliyet Alanları: Müfredat geliştirme, öğretmen yetiştirme, okulların açılması ve denetlenmesi, kaliteli ve eşit eğitim imkânlarının sağlanması.
- Çalışma Hayatı ve Sosyal Güvenlikle İlişkisi: Doğrudan sosyal güvenlik ve çalışma hayatına ilişkin uzmanlaşmış bir eğitim, araştırma ve danışmanlık faaliyeti merkezi değildir. Ancak mesleki ve teknik liselerde, iş sağlığı ve güvenliği dâhil çeşitli konularla ilgili müfredatlar geliştirebilir.
MEB genel olarak çalışma hayatı ve sosyal güvenlik konularında ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim, araştırma ve danışmanlık sağlama misyonuna sahip değildir. Dolayısıyla, soruda bahsedilen spesifik görevi karşılayamayan bir kurumdur.
2. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB)
- Görev Tanımı: ETKB, enerji ve tabii kaynaklar konusunda politikalar belirleyen, enerji güvenliği konusunda düzenlemeler yapan, maden ve diğer doğal kaynakların işletilmesi ve denetlenmesinden sorumlu bakanlıktır.
- Ana Faaliyet Alanları: Elektrik, doğalgaz, petrol, kömür ve yenilenebilir enerji kaynakları konularında politika geliştirme; maden işletmeleri ve enerji sektöründe ruhsatlandırma ve denetim işlemleri.
- Çalışma Hayatı ve Sosyal Güvenlikle İlişkisi: Bu bakanlık, maden işçilerinin çalışma koşullarının denetimi veya iş kazaları gibi konularda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ortak çalışmalar ve denetimler yapabilir. Ancak ETKB’nin ana odağı enerji ve doğal kaynaklar politikaları üzerinedir.
Dolayısıyla, ETKB de sosyal güvenlik ve çalışma hayatı alanında ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim ve araştırma faaliyetleri yürüten, bu konuda danışmanlık hizmeti veren bir merkez olarak konumlanmaz.
3. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM)
- Görev Tanımı: ÇASGEM, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı bir kuruluştur. İsminden de anlaşılacağı üzere, çalışma hayatı ve sosyal güvenlik konularında eğitim, araştırma, inceleme, yayın ve danışmanlık faaliyetlerinde bulunmak amacıyla kurulmuştur.
- Ana Faaliyet Alanları:
- Çalışma hayatının gelişimine yönelik her türlü bilimsel araştırma, inceleme ve eğitim faaliyetleri.
- Uluslararası kuruluşlarla (İLO, ISSA gibi) iş birliği yaparak konferanslar, seminerler ve eğitimler düzenlemek.
- Sahadan veri toplayarak çalışma hayatına ilişkin istatistikler ve analizler yayınlamak, dokümantasyon sağlamak.
- Sosyal güvenlik, iş sağlığı ve güvenliği, istihdam politikaları, iş hukuku vb. konularda kamuoyuna ve ilgili kurumlara akademik ve pratik bilgi sunmak.
- Kademeli Eğitim Programları ve Sertifikalar:
- Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik mevzuatları eğitimleri
- İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri
- Uzmanlık, araştırma ve danışmanlık hizmetleri
- Uluslararası Boyut:
- Avrupa Birliği projeleri, uluslararası konferanslar, seminer ve kurslar düzenleyerek karşılıklı tecrübe paylaşımını sağlamaktadır.
- Yabancı kuruluşların düzenlediği projelere katılım, yurt dışı kurumlarına uzmanlık ve danışmanlık desteği verme.
ÇASGEM, soruda bahsedilen “Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik konularında ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim, araştırma, inceleme, yayın, dokümantasyon ve danışmanlık faaliyetleri yürütme” misyonuna tam olarak uymaktadır. Söz konusu kurum, 1980’li yıllardan itibaren bu alanda faaliyet gösterir ve bakanlığın eğitim ve araştırma kolunu temsil eder. Bu nedenle, sorunun doğru cevabı 3. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezidir.
4. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)
- Görev Tanımı: SGK, 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile kurulmuş ve sosyal güvenlik sistemini yürüten en önemli kurumdur.
- Ana Faaliyet Alanları: Emeklilik, sağlık sigortası, genel sağlık sigortası, kısa vadeli sigorta kolları, uzun vadeli sigorta kolları (malullük, yaşlılık, ölüm) dâhil bütün sosyal sigorta uygulamalarını hayata geçirir.
- Çalışma Hayatı ve Sosyal Güvenlikle İlişkisi: Tüm sosyal güvenlik hizmetlerini sunan, prim tahsil eden, emekli maaşlarını ödeyen, sağlık sigortası desteklerini yöneten, iş kazası ve meslek hastalığı sigortasını uygulayan kurumdur.
- SGK’nın Eğitim ve Araştırma Faaliyetleri: SGK bünyesinde de zaman zaman eğitim ve seminer düzenlenebilir. Fakat SGK’nın asıl görevi doğrudan sosyal güvenlik hizmetlerini sunmak, takip etmek, mevzuatı uygulamak ve denetlemektir. Kurumsal görevleri arasında “geniş ölçekli eğitim ve araştırma hizmeti” sunmak yer almaz.
Bu nedenle SGK, milyonlarca vatandaşın emeklilik, sağlık, işsizlik, kısa vadeli sigorta kolları gibi hizmetlerden yararlandığı son derece önemli bir kurum olmasına rağmen, soruda belirtilen ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim, araştırma, inceleme ve danışmanlık misyonu SGK’ya ait değildir.
5. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı
- Görev Tanımı: Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, genellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde iş müfettişlerinin teşkilatlanma birimi olarak bilinir.
- Ana Faaliyet Alanları:
- İlgili mevzuat doğrultusunda iş yerlerini denetlemek, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulup uyulmadığını kontrol etmek.
- İşçi işveren ilişkilerinde mevzuata uygunluğu sağlamak.
- Denetim sonuçlarını raporlayarak, gerektiğinde idari yaptırımlar ya da önleyici bilinçlendirme faaliyetleri yürütmek.
- Eğitim ve Araştırma Faaliyetleri: Doğrudan ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim, araştırma, inceleme, yayın, dokümantasyon ve danışmanlık faaliyetlerini hedefleyen bir başkanlık değildir. Denetim ve rehberlik asıl fonksiyonudur.
Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı da soru metnindeki “danışmanlık ve araştırma faaliyetleri” tanımının tüm kapsamını yerine getirmez, daha çok teftiş ve rehberlik ekseninde bulunur.
ÇASGEM’in Öne Çıkan Özellikleri
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM), Türkiye’de çalışma hayatı ve sosyal güvenlik sahasında eğitim, konferans, seminer, kurs ve benzeri çalışmaları düzenlemesiyle bilinen öncü ve uzmanlaşmış bir kurumdur. Özellikle şu alanlardaki katkıları önemlidir:
-
Uzman Eğitim Kadrosu:
- Hukukçular, akademisyenler, iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri alanında uzman kişilerden oluşan bir danışman havuzuna sahiptir.
-
Uluslararası İş Birlikleri:
- Avrupa Birliği fonlarıyla yürütülen projelere katılır.
- ILO ve benzeri kuruluşların etkinliklerinde Türkiye’yi temsil eden uzmanlar yetiştirir ya da uluslararası nitelikte programlar düzenler.
-
Saha Araştırmaları ve Raporlar:
- Çalışma hayatına dair nicel ve nitel araştırmalar yapılır: Ücret politikaları, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün iyileştirilmesi, çalışan memnuniyeti vb.
- Bu raporlar politika yapıcılara, işverenlere, akademisyenlere ve sendikalara yol gösterici olabilir.
-
Danışmanlık Hizmetleri:
- Kamu kurumları, özel sektör kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası organizasyonlara çalışma ve sosyal güvenlik konusunda teknik danışmanlık yapar.
-
Yaygın Eğitim Materyalleri ve Yayınlar:
- Kitap, dergi, çevrimiçi materyal, makale, doküman, mevzuat rehberi gibi kaynaklar hazırlayarak sektöre bilgi aktarımı sunar.
Neden Diğer Kurumlar Değil de ÇASGEM?
Soruda özellikle, “ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim, araştırma, inceleme, yayın, dokümantasyon ve danışmanlık” odaklı bir faaliyet alanı vurgulanmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu veya Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı bu tanıma belirli açılardan kısmen dokunsa da, tümüyle bu misyonu üstlenen ve bu alana yoğunlaşmış kurum ÇASGEM’dir. Dolayısıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi, soruda belirtilen tanıma %100 uymaktadır.
Tarihçeye Kısa Bir Bakış
ÇASGEM’in kökenleri, Türkiye’deki çalışma yaşamı üzerine bilgilendirme ve farkındalık artırma amacıyla 1980’li yıllarda atılmıştır. Bu dönemde hızla büyüyen sanayileşme, yoğun işçi hareketleri ile beraber nitelikli iş gücüne duyulan ihtiyaç, sadece denetim veya mevzuattan ibaret olmayan, aynı zamanda eğitim ve araştırma odağı olan bir kurumu zorunlu hale getirmiştir. Zaman içerisinde yurt dışı deneyimlerinin ülkeye kazandırılması, ILO sözleşmelerinin iç hukukla entegrasyonunun sağlanması noktasında ÇASGEM aktif bir rol üstlenmiştir.
Uluslararası Düzeyde Eğitim ve Araştırmanın Önemi
Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik konuları, küresel bağlamda ortak standartlar ve uygulamalar gerektirir. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) içtihatları, Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma hedefleri içerisindeki “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” başlığı (SDG 8) bu alanda önemlidir. ÇASGEM benzeri kurumlar:
- Küresel eğilimleri izleyerek ulusal düzenlemeleri güncellemek için akademik ve bilimsel katkı sunar.
- Uluslararası sempozyumlar, panel ve kongrelerle bilgi paylaşım platformu oluşturur.
- Ülke içinde istihdamı, çalışanların haklarını ve iş sağlığı kültürünü küresel normlara yaklaştıracak pratik uygulamalar geliştirir.
Bu bağlamda Türkiye’de uluslararası standartları ve mevzuatı en iyi şekilde içselleştiren kurumlardan biri de yine ÇASGEM’dir. Özellikle AB müktesebatına uyum sürecinde, AB fonlarıyla yürütülen projelerde aktif rol almıştır.
Detaylı Karşılaştırma Tablosu
Aşağıda, soru seçenekleri arasındaki kurumların kısa bir karşılaştırmasını içeren tabloyu görebilirsiniz:
Kurum |
Ana Görevi/Amacı |
Eğitim, Araştırma ve Danışmanlık Rolü |
Çalışma Hayatı ve Sosyal Güvenlikle İlişkisi |
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) |
Türkiye’deki temel ve ortaöğretim sistemini düzenleyip yönetir. |
Öğrencilere genel eğitim ve öğretim sunar; ancak çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında uluslararası düzeyde uzmanlaşmış bir merkez değildir. |
Daha çok temel, orta ve yaygın eğitim alanında faaliyet gösterir; iş hukuku ve sosyal güvenlik özelinde kapsamlı çalışmalar yapmaz. |
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) |
Enerji politikalarını belirlemek, maden ve doğal kaynak yönetimini yapmak. |
Enerji sektörüyle ilgili teknik eğitimler düzenleyebilir; ancak çalışma hayatı ve sosyal güvenlik üzerine doğrudan bir odaklı araştırma merkezi değildir. |
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile denetim ve güvenlik konularında iş birliği yapsa da ana görevi bu değildir. |
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) |
Çalışma hayatı, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal güvenlik konularında eğitim ve araştırma. |
Tam da bu alanlarda ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim, araştırma, inceleme, dokümantasyon ve danışmanlık sunar. |
Soruda belirtilen misyonu yerine getiren kurumdur. Doğru cevap. |
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) |
Sosyal güvenlik hizmetlerini yönetmek: emeklilik, sağlık sigortası, prim tahsili vb. |
Bireysel düzeyde hak sahiplerine yönelik bilgilendirmeler yapar; ancak kapsamlı eğitim veya uluslararası düzeyde araştırma odaklı bir merkez değildir. |
Sosyal güvenlik hizmetlerini yürütür, prim toplar, emekli maaşlarını öder; görev tanımı eğitim ve araştırma merkezinden farklıdır. |
Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı |
Çalışma hayatı mevzuatına uygunluğu denetlemek, iş sağlığı ve güvenliği kontrolleri yapmak. |
Müfettişlik, rehberlik ve denetim faaliyetleri ön plandadır. Danışmanlık boyutu olsa da kapsamlı şekilde eğitim, araştırma ve yayına odaklanan bir merkez değildir. |
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın teftiş birimi olup denetim esastır; sürekli eğitim, araştırma ve dokümantasyon görevlerinin odağında değildir. |
Madde Madde ÇASGEM’in Sunduğu Hizmet Başlıkları
-
Eğitim Programları
- İş Hukuku, Sosyal Güvenlik Hukuku, İş Sağlığı ve Güvenliği, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri gibi konularda temel ve ileri düzey eğitimler.
- Hizmet içi eğitimler, sertifika programları, seminerler.
-
Araştırma ve Yayın Faaliyetleri
- Bilimsel araştırma projelerini yürütme veya destekleme.
- Ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayın yapılması.
- Rapor, kılavuz, rehber, tez çalışması ve benzeri doküman hazırlıkları.
-
Danışmanlık Hizmetleri
- Özellikle kamu kurumlarına, özel sektöre ve sivil toplum kuruluşlarına iş sağlığı ve güvenliği veya sosyal güvenlik mevzuatı hakkında danışmanlık.
- Uluslararası kuruluşlara, ortak proje yürüten kamu kurumlarına ve büyük ölçekli firmalara uzman yönlendirme desteği.
-
Konferans ve Seminerler Düzenleme
- Uluslararası akademisyen, uzman ve bürokratların katılımıyla sempozyumlar; atölye çalışmaları.
- Mevzuatta değişiklikler olduğunda bilgilendirme toplantıları.
-
Uluslararası Proje Ortaklıkları
- Avrupa Birliği hibe programları, ILO projeleri, ISSA çalışmaları gibi uluslararası proje ağlarında aktif rol.
- Yurt dışında benzer kurumlarla iş birliği geliştirerek bilgi ve deneyim aktarımı.
2000 Kelimeyi Aşan Kapsamlı Bir Bakış
Bu uzun metin içerisinde sizlere, çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında ulusal/uluslararası seviyede eğitim, araştırma, inceleme, yayın, dokümantasyon ve danışmanlık faaliyetlerini yürüten kurumun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) olduğunu detaylarıyla aktardık. Konuyu derinlemesine ele alarak diğer kurumlarla karşılaştırma yaptık ve ÇASGEM’in gerek faaliyet kapsamı gerek uzman kadrosu gerekse uluslararası iş birlikleri sayesinde, mezkûr alanda tam bir odak noktası olduğunu vurguladık.
Tekrar hatırlatmak gerekir ki, Milli Eğitim Bakanlığı temel ve orta dereceli eğitim politikasından; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı doğal kaynakların ve enerji sektörünün yönetiminden; Sosyal Güvenlik Kurumu doğrudan sosyal güvenlik hizmetlerinin yürütülmesinden; Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ise denetim ve rehberlik işlerinden sorumludur. Öte yandan ÇASGEM, çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında eğitim, araştırma ve danışmanlık yapmaya özel olarak odaklanmış ve yasal dayanağı olan bir kurum olduğundan, soru metninde aranan tanıma tam olarak uymaktadır.
ÇASGEM, ulusal düzeydeki faaliyetleri ile hem işverenlerin hem çalışanların hem de ilgili diğer paydaşların gelişimine katkıda bulunur. İlgili mevzuat çerçevesinde, temel iş güvenliği gerekliliklerini öğreten, bu alanda geberebilecek problemleri önlemeye yardımcı olacak eğitimler hazırlayan, mevzuat değişikliklerini takip ederek literatüre katkı sağlayan önemli bir otoritedir. Ayrıca, uluslararası düzeydeki faaliyetleriyle de Avrupa’nın farklı ülkelerindeki benzer kuruluşlarla bilgi paylaşımı ve karşılıklı proje yürütme, uzman değişimi, seminer organizasyonları gibi kapsamlı etkileşimler sürdürmektedir.
Belirtmek gerekiyor ki, ÇASGEM’in amacı yalnızca teorik bilgi üretmekle sınırlı değildir. Sahada karşılaşılan sorunlara pratik çözümler üretmek, işverenlerin ve çalışanların günlük uygulamalarda yaşadıkları zorluklara dair rehberlik hazırlamak, iş sağlığı ve güvenliği alanında bilincin artırılması gibi konularda somut faydalar sağlar. Bu, genel olarak istihdam politikalarının geliştirilmesinde, iş düzenlemelerinin güncellenmesinde, iş kazalarının önlenmesinde ve kazanılmış hakların korunmasında önemli rol oynar.
Benzer biçimde, iş piyasasında ortaya çıkan yeni yapılara (örnek: uzaktan çalışma, dijital platform temelli işler, freelance ekonomi vb.) dair mevzuatın dünyadaki gelişmelere uyumlu hale getirilmesi, ülkeye uygun regülasyonların tasarlanması ve bu süreçte eğitim süreçlerinin geliştirilmesi de ÇASGEM gibi kurumların önemini daha da artırmaktadır. Yeni çalışma biçimlerinin getirdiği iş sağlığı ve güvenliği riskleri, çalışanların hak kayıpları ya da sosyal güvenlik sisteminin nasıl adapte edileceği gibi konular, direkt olarak ÇASGEM’in araştırma başlıkları içerisinde yer alabilir.
Öte yandan, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği, kayıt dışı istihdamla mücadele, işverenlerin yasal yükümlülükleri gibi konuları akademik düzeyde incelemek ve bu incelemeleri kamuoyu ile paylaşmak, eğitim materyalleri hazırlayarak yaygınlaştırmak da yine ÇASGEM’in üstlendiği misyonlar arasındadır. Kayıt dışılığın azaltılması ve toplumsal bilinçlenme de büyük ölçüde eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri sayesinde gerçekleşir. Tam da bu noktada, “eğitim, araştırma, inceleme, yayın, dokümantasyon ve danışmanlık” faaliyetlerinin ne denli önem taşıdığı görülür.
ÇASGEM, devletin ilgili diğer kurumlarıyla (örneğin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı vb.) ve sahadaki aktörlerle (işçi sendikaları, işveren örgütleri, meslek odaları, üniversiteler vb.) iş birliği yaparak çok yönlü bir çalışma yürütebilir. Örneğin, mesleki eğitim programlarında güvenli çalışma kültürünü yaygınlaştırmaya destek verebilir ya da işverenlere yönelik rehber niteliğinde dokümanlar hazırlayabilir. Tüm bunların yanında, ulusal mevzuat ve uluslararası standartlarla uyumlu bir yapıda, çalışma hayatının kalitesini artırmak, nitelikli iş gücü gelişimini desteklemek, hak ihlallerini en aza indirmek gibi makro hedeflere de hizmet eder.
Son olarak, kurumun isimlendirmesinde bulunan “eğitim ve araştırma” vurgusu, sorudaki kilit noktadır. Çünkü tam da bu ifadeler, soruda geçen “ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim, araştırma, inceleme, yayın, dokümantasyon ve danışmanlık” tanımını karşılar. Türkiye’nin nüfusu ve iş gücü büyüklüğü göz önüne alındığında, bu alanda uzmanlaşmış kurumsal bir yapının varlığı hayati önem taşır. ÇASGEM, Türkiye’deki çalışma hayatı ve sosyal güvenlik koşullarının geliştirilmesi, uluslararası standartlarla uyumlu hale gelinmesi ve sürekli güncel tutulması noktasında çok değerli bir rol oynar.
Böylece, sorunun 3. seçeneğinde yer alan “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi”nin neden doğru yanıt olduğunu kapsamlı biçimde ortaya koyduk. Diğer seçeneklerin kendi alanlarında önemli işlevleri olsa da, “ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim, araştırma, inceleme, yayın, dokümantasyon ve danışmanlık faaliyetlerinde bulunan” ifadesi yalnızca ÇASGEM’in görev tanımıyla tam olarak örtüşmektedir.
Özet
- Soru: “Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik konularında ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim, araştırma, inceleme, yayın, dokümantasyon ve danışmanlık faaliyetlerinde bulunan kurum aşağıdakilerden hangisidir?”
- Yanıt: “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM).”
Bu kapsamda, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) genel eğitim politikalarını yürütür, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı enerji ve maden konularına odaklanır, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sosyal güvenlik uygulamalarını yönetir, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ise denetim yapar. ÇASGEM, ismen ve faaliyet tanımıyla doğrudan ulusal ve uluslararası düzeyde çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanından sorumlu eğitim ve araştırma merkezidir. Tam anlamıyla soru metnindeki tanımlamaya denk düşen kurum, 3. seçenek olarak listelenen “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi”dir.
@Alparslan_Akgul