Aşağıdakilerden hangisi iş kazalarında yönetsel faktörlerden kaynaklı iş kazaları nedenlerinden biri değildir?
Cevap: İşyerindeki insan ilişkileri
Giriş
İş kazaları, birçok farklı faktöre bağlı olarak meydana gelebilir. Genel olarak bu faktörler; teknik, insani (bireysel) ya da yönetsel faktörler olarak üç ana başlık altında sınıflandırılır. Yönetsel faktörler, örgüt yapısı ve yönetim anlayışı gibi işletme yönetiminin doğrudan veya dolaylı etkisine bağlı olan etkenleri kapsar. İşin planlanması, personel seçimi, eğitim, sağlık kontrolleri, iş güvenliği yönetim planları gibi uygulamalar doğrudan yönetimin sorumluluğu altındadır. Bu faktörler bütüncül olarak ele alındığında, işin güvenilir bir şekilde yürütülmesi ve çalışma ortamının güvenlik standartlarına uygun olması büyük oranda yönetim kararları ve politikaları ile şekillenir.
Buna karşın “işyerindeki insan ilişkileri” ifadesi, personelin bire bir veya toplu halde birbirleriyle kurdukları iletişim ve etkileşime odaklanır. Bu elbette yönetim politikalarıyla kısmen bağlantılı olabilir; ancak bu etkileşimin doğrudan “yönetsel faktör” kategorisine koyulması her zaman doğru değildir. Yönetsel faktörler genellikle yönetimin aldığı kararlar, planlamalar, atamalar, denetimler ve geliştirdiği politikalar çerçevesinde oluşur. İşyerindeki insan ilişkileri, çoğunlukla çalışma arkadaşlarının birbirleriyle olan kişisel tutum, karakter, iletişim kabiliyeti veya motivasyon kaynaklarına da dayanmaktadır. Her ne kadar yönetim anlayışı, kurum kültürünü ve işyeri iklimini dolaylı yoldan etkileyebilse de “işyerindeki insan ilişkileri” kategorisi genellikle “psikososyal” veya “örgütsel davranış” başlığı altındaki etkenler içerisinde değerlendirilir ve doğrudan “yönetsel faktör” olarak tanımlanmaz.
Bu uzun cevapta, yönetsel faktörlerin önemini, iş kazalarının ortaya çıkışında hangi yönetsel hataların rol oynadığını ve hangi başlıkların yönetsel faktör olarak kabul edildiğini örneklerle açıklayarak konuya detaylı bir bakış sunacağız. Ardından, “işyerindeki insan ilişkileri”nin neden yönetsel faktörler kapsamının dışında kaldığından bahsederek, sorunun detaylı yanıtını ortaya koyacağız.
Yönetsel Faktörler Nedir?
Yönetsel faktörler, bir işletmedeki yönetimin karar ve uygulamalarından doğan ve iş sağlığı ile güvenliği koşullarını etkileyen unsurları ifade etmektedir. Uluslararası literatürde de “management factors” veya “organizational factors” şeklinde geçer. Bu faktörler, doğrudan üst yönetimin politikalarından, orta kademe yöneticilerin uygulamalarından ve hatta yönetimsel prosedürlerin yetersizliğinden kaynaklanabilir.
Yönetsel Faktörlerin Genel Özellikleri
- Karar Alma Süreci: Yönetimin iş güvenliği politikalarını belirlemesi, risk analizi yapması veya yaptırması, düzenleyici standartlara uyum konusundaki yaklaşımı.
- Planlama ve Organizasyon: İşlerin hangi yöntemler ve hangi araçlarla yapılacağını belirleme, iş güvenliği planlarını tasarlama, güncelleme ve etkin denetim mekanizmaları kurma.
- İnsan Kaynakları Yönetimi: Çalışanların hangi kriterlere göre seçildiği, işe alım süreçlerinde yeterlilik ve sağlık kontrollerinin ne ölçüde önemsendiği, personelin uygun eğitim programlarından geçirilmesi.
- İzleme ve Denetim: Yönetimin çalışma ortamını periyodik olarak gözlemlemesi, eksiklikleri gidermek için geri bildirim mekanizmaları kurması, güvenlik kurallarına uyulmasını sağlamak amacıyla düzenli denetimler yapması.
- Güvenlik Kültürü Oluşturma: Yöneticilerin olumlu bir iş güvenliği kültürünü teşvik edecek politikalar oluşturması, çalışanları teşvik etmesi, cezalandırma veya ödüllendirme mekanizmalarını adaletli bir şekilde uygulaması.
Yönetsel faktörlerin zayıf olması durumunda; işe uygun olmayan istihdam, yetersiz eğitim, güvensiz iş ekipmanları çerçevesinde denetimsiz çalışma gibi sorunlar baş gösterebilir. Sonuç itibarıyla bu faktörler önemli ölçüde iş kazalarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Yönetsel Faktörlere Örnekler
Aşağıda, iş kazalarına sebep olabilecek belli başlı yönetsel faktör örnekleri yer almaktadır:
1. İşe Uygun Olmayan Personel İstihdamı
- Yönetim kadrosunun, eleman alım sürecinde yeterli nitelikleri göz ardı etmesi.
- Personelin yapacağı işe dair teknik bilgi, deneyim ya da fiziksel yeterliliğe sahip olup olmadığının değerlendirilmemesi.
- Sağlık durumunun işin gereklerini karşılamadığı halde, adayın işe alınması veya bu konuda yeterli kontrol mekanizmasının olmaması.
Bu durum, özellikle ağır sanayi, inşaat, maden gibi yüksek riskli iş kollarında önemli bir tehlike oluşturabilir. Yanlış istihdam, çalışanın yanlış uygulamalarda bulunma riskini artırır ve ekip güvenliğini tehlikeye sokar.
2. Yetersiz Güvenlik Yönetim Planı
- Şirketin iş güvenliği kültürünü oluşturan temel politika ve prosedürlerin eksik olması.
- İş sırasında hangi koruyucu donanımların veya hangi prosedürlerin uygulanacağını gösteren planların bulunmaması ya da raporlanan risklerin göz ardı edilmesi.
- Kriz anlarında hangi adımların atılacağını belirleyen acil durum eylem planlarının iyi hazırlanmaması ya da hiç olmaması.
Yetersiz veya yanlış kurgulanmış bir güvenlik yönetim planı, çalışanların tehlikeleri tanımlayamamasına veya doğru reaksiyon verememesine yol açar.
3. Yetersiz Sağlık Kontrolleri
- Periyodik sağlık muayenelerinin, özellikle riskli departmanlarda yeterince yapılmaması.
- Çalışanların işin yapısına göre talep edilen fiziksel veya ruhsal yeterliliğe sahip olup olmadıklarının takip edilmemesi.
- Çalışanlarda ortaya çıkan meslek hastalığı belirtilerinin düzenli muayenelerle erkenden tespit edilmemesi.
Tüm bu eksiklikler, zamanla hem iş kazalarına hem de iş göremezlik durumlarına neden olabilir. Sağlık kontrollerinin yönetimsel ihmali, personelin çalışma kapasitesini ve güvenliğini doğrudan etkiler.
4. Yetersiz Eğitim ve Öğretim
- Çalışanların, yapacakları işin risklerini tam olarak öğrenmemesi.
- Makine ve ekipmanın nasıl kullanılacağına dair pratik eğitimlerin verilmeyip, sadece teorik veya hiçbir eğitimin sunulmaması.
- Çalışanların koruyucu malzeme kullanımı hakkındaki temel bilgilere sahip olmaması.
Eğitim eksikliği, sorumlu kişinin veya iş arkadaşlarının dikkatsizliğini artırır; bu da sıklıkla iş kazalarına yol açar. Eğitim, özellikle makine kullanımında ve tehlikeli maddelerin bulunduğu ortamlarda hayati önem taşır.
“İşyerindeki İnsan İlişkileri” Neden Yönetsel Faktör Değildir?
İşyerindeki insan ilişkileri, genel anlamda çalışanların birbirleriyle olan iletişimi, takım çalışması, örgütsel bağlılık, motivasyon ve çatışma yönetimi gibi unsurlardan oluşur. Elbette yönetim politikaları da bu ilişkileri dolaylı olarak etkiler. Örneğin yönetim, çalışanların sosyalleşmesini teşvik edebilir, çatışma çözme mekanizmaları kurabilir, takım ruhunu artırmak adına motivasyon etkinlikleri düzenleyebilir. Ancak “iyi” veya “kötü” insan ilişkileri, doğrudan yönetimsel değildir; çünkü bu ilişkiler daha çok kişisel tutum, değer, inanç ve kişilik özelliklerinin karşılıklı etkileşimi sonucu şekillenir.
- Bireysel Tutumlar: Empati kurabilme becerisi, stresle başa çıkma yöntemleri, iletişim tarzı, kişisel önyargılar.
- Kültürel ve Sosyal Etkenler: Farklı kültürel geçmişe sahip çalışanların birbirleriyle olan etkileşim düzeyi.
- Kişilik Özellikleri: İçedönüklük, dışadönüklük, liderlik eğilimleri, çatışma eğilimleri, uzlaşmacı tutum vb.
Yönetim, bu ilişkileri olumlu yönde etkileyecek eğitimler veya kurallar koyabilir; ancak doğrudan “işyerindeki insan ilişkileri” ifadesini yönetsel faktörden saymak doğru olmaz. Çünkü bu kavram, yöneticilerin aldıkları kurumsal kararlara kıyasla daha çok bireylerin kendi aralarındaki dinamikleri kapsar. Dolayısıyla “iş kazalarında yönetsel faktörlerden kaynaklı iş kazaları nedenleri” arasında “işyerindeki insan ilişkileri” doğrudan bir sonuç ya da doğrudan bir neden olarak tanımlanmaz.
İş kazaları, örneğin insanlar arasındaki iletişim kopukluğu yüzünden meydana gelebilse de, bunun temelinde çoğu zaman eksik eğitim, yetersiz talimatlar veya denetimsizlik (yine yönetsel faktörler) yatar. Sırf insanların birbirlerini sevmemesi, iş kazasına yol açan bir durumdan ziyade, bu ilişkiler bütününün nasıl yönetildiğiyle daha dolaylı ilişkilidir.
Temel Kavramların Derinlemesine Analizi
Aşağıdaki alt başlıklarda, soruda yer alan her bir faktörün detaylı analizine yer verdik.
1. İşe Uygun Olmayan Personel İstihdamı
- Tanım: İşin gerektirdiği fiziksel, zihinsel ve eğitimsel niteliklere sahip olmayan personelin kuruma alınmasıdır.
- Yönetsel Sorumluluk: İşe alım sürecinin doğru yönetilmesi, mülakatların ve sınavların objektif kriterlere bağlı yapılması, işin gerektirdiği sertifikalar veya belgelerin kontrol edilmesi yönetimin sorumluluğundadır.
- İş Kazalarıyla İlişkisi: İşçiler, bilmedikleri veya deneyimsiz oldukları konularda çalışma yaparken hataya daha yatkın olurlar. Bilhassa ağır iş ekipmanları gibi tehlikeli aletlerin kullanımında deneyim eksikliği ciddi kaza riskleri yaratır.
2. Yetersiz Güvenlik Yönetim Planı
- Tanım: Bir şirketin veya kuruluşun, işyeri içindeki tehlikeleri tespit edip önlem almasını sağlayan organizasyon şemasını yeterince hazırlamaması veya planlasa dahi uygulamaya koymaması durumudur.
- Yönetsel Sorumluluk: İş güvenliği yönetim planı, iş sağlığı ve güvenliğinden sorumlu yönetici veya takım tarafından düzenli olarak güncellenmesi gereken bir çerçevedir. Risk değerlendirmesi, acil durum planlaması, koruyucu ekipman tedariki ve eğitim planlarını da içerir.
- İş Kazalarıyla İlişkisi: Eğer güvenlik planı eksik ya da güncel değilse, çalışanlar hangi aşamada hangi risklere maruz kalacaklarını bilemeyebilir ya da uygun koruma yöntemlerini kullanmayabilir.
3. İşyerindeki İnsan İlişkileri
- Tanım: Çalışanların birbirleriyle olan günlük etkileşimleri, iletişim becerileri, grup içi uyum ve çatışma çözme süreçleri vb.
- Çalışan/İnsan Kaynakları Boyutu: İnsan ilişkileri, daha çok sosyokültürel özellikler, kişilik yapısı ve bireysel davranış kalıpları ile ilgilidir.
- Yönetsel Faktör Olmama Nedeni: Her ne kadar yönetim, olumlu bir örgüt kültürü yaratmaya çalışsa da “işyerindeki insan ilişkileri” kavramı doğrudan yönetimin kurduğu bir politika veya sistemden ziyade, çalışanların kendi aralarındaki iletişimin ürünü kabul edilir. Dolayısıyla “yönetsel faktör” tanımı içine girmez.
- İş Kazalarıyla İlişkisi: İletişim eksikliği veya çalışanlar arası çatışma, talimatların net anlaşılmaması gibi dolaylı riskleri artırabilir; ancak bu durum genellikle yetersiz eğitim veya zayıf denetim gibi farklı yönetsel faktörlerle birleştiğinde kazalar ortaya çıkar.
4. Yetersiz Sağlık Kontrolleri
- Tanım: Çalışanların düzenli sağlık muayenelerinin yapılmaması, işe girişte veya çalışma sürecinde istenen sağlık raporlarının eksik kalması, meslek hastalıklarının belirti veya bulgularının takip edilmemesi.
- Yönetsel Sorumluluk: Firmalar, işyeri hekimi veya anlaşmalı sağlık birimleri aracılığıyla çalışanların sağlık kontrollerini periyodik olarak yürütmek ve riskli işlerde çalışanları daha sık gözlemlemek zorundadır.
- İş Kazalarıyla İlişkisi: Yüksekte çalışma, ağır yük taşıma, tehlikeli kimyasallarla çalışma gibi faaliyetlerde sağlığı elverişsiz olan bir kişinin görev yapması kazalara yol açabilir.
5. Yetersiz Eğitim ve Öğretim
- Tanım: Personelin mesleki eğitimlerden geçmemesi, ilgili makine ve ekipmanın kullanımının öğretilmemesi, güvenlik kuralları hakkında yeterli bilinç kazandırılmaması gibi durumlardır.
- Yönetsel Sorumluluk: Yönetim, çalışanların işbaşı eğitimlerini organize etmek, onlara gerekli görsel ve uygulamalı eğitim materyallerini sunmak, düzenli olarak bilgilerini güncellemelerini sağlamak mecburiyetindedir.
- İş Kazalarıyla İlişkisi: Birçok iş kazası, çalışanların tehlikeleri tanıyamaması, yanlış prosedür uygulaması veya koruyucu ekipman kullanmaması gibi eğitim eksiklerinden kaynaklanır.
İş Kazaları ve Yönetsel Faktörlerin İlişkisi Üzerine Bir Değerlendirme
1970’li yıllardan bu yana yapılan pek çok araştırma, iş kazalarının büyük bir kısmında “insan faktörünün” rol aldığını ortaya koymuştur. Ancak insan faktörü tek başına salt “bireysel hata” olarak düşünülmemelidir. Bu hataların ortaya çıkışında örgütsel kültür ve yönetim anlayışı da belirleyici olabilmektedir. Şirketin eğitim programlarını aksatması, iş güvenliği bütçesini yetersiz ayırması veya riskli işlerde yoğun mesai uygulatması gibi kararlar, çalışanlarda dikkatsizliğe veya aşırı yorgunluğa sebep olabilir. Böylece kaza olasılığı artmış olur.
Bu noktada çok sık alıntılanan Domino Teorisi (H.W. Heinrich, 1930’lar) ve benzeri kuramlar, iş kazalarının ardındaki basamakların birbiriyle ilişkili olduğunu vurgular. Yani zayıf yönetim – yetersiz eğitim – insan hatası – kaza gibi bir zincir oluşabilir. Dolayısıyla yönetim, kazaların önlenmesinde stratejik bir rol oynar.
Örnek Vaka Analizi
Örneğin, bir inşaat şirketinde çalışılan yüksek katlı binalarda, iskelelerin düzenli kontrolünden sorumlu bir yöneticinin gerekli denetimleri yapmadığını varsayalım. Ayrıca bu yöneticinin, çalışanların işe alımında yeterli eğitim şartı aramadığını veya sağlık kontrollerini düzenli yaptırmadığını düşünelim. Bu senaryoda:
- Yetersiz Güvenlik Yönetim Planı: İskele kurulum ve söküm talimatları takip edilmemiş.
- İşe Uygun Olmayan Personel: Fiziksel yeterliliği olmayan veya yüksekte çalışma eğitimi almamış kişileri işe almış.
- Yetersiz Eğitim ve Öğretim: Emniyet kemeri kullanımına dair personeli eğitmemiş.
- Yetersiz Sağlık Kontrolleri: Kronik bir rahatsızlığı olan çalışanın durumu göz ardı edilmiş.
Tüm bu yönetsel zaaflar birleştiğinde, kişi iskelede dikkatsiz davranabilir veya ekipman kullanmayı bilmediği için dengesini kaybedebilir. Sonuçta iş kazası meydana gelebilir.
Bu özensizliğin “işyerindeki insan ilişkileri” ile çok doğrudan bir bağlantısı yoktur. Kişiler birbirleriyle iyi geçinse bile, yanlış planlama ve uygulamalar düzeltilmediği müddetçe kaza olasılığı yüksektir. Tam tersi şekilde, insanlar arasında gerilim veya iletişim sorunları olsa bile; eğer yönetsel prosedürler, denetimler, eğitim ve sağlık kontrolleri eksiksiz yapılmışsa, kazaların meydana gelme riski nispeten daha düşüktür.
Özet Tablo
Aşağıdaki tabloda, soruda yer alan beş unsuru “Yönetsel Faktör Olma Durumu” ve “İş Kazasıyla İlişkisi” açısından özet halinde görebilirsiniz.
| Faktör |
Yönetsel Faktör Olma Durumu |
İş Kazasıyla İlişkisi |
| İşe uygun olmayan personel istihdamı |
Yönetim kararı ve insan kaynakları yönetimi eksikliğinden doğar; dolayısıyla net bir şekilde yönetsel faktördür. |
Doğru seçilmemiş personel, yanlış uygulamalar yapabilir ve güvenlik kurallarına uymada zorluk yaşayarak kazalara neden olabilir. |
| Yetersiz güvenlik yönetim planı |
Yönetimin alması gereken önlemlerin ve prosedürlerin eksikliği veya yanlış planlanmasıdır; yönetsel faktördür. |
Çalışanların risklere karşı hazırlıksız olması, koruyucu önlemlerin uygulanmaması kazaları tetikleyebilir. |
| İşyerindeki insan ilişkileri |
Kişisel, psikososyal ve kültürel etmenlerin öne çıktığı bir alan; doğrudan yönetsel faktör değildir. |
Çalışanlar arası iletişim sorunları dolaylı risk yaratabilir; ancak başlı başına yönetsel zafiyet sayılmaz. |
| Yetersiz sağlık kontrolleri |
Yönetimin çalışanı düzenli sağlık muayenesinden geçirme yükümlülüğünü ihmal etmesi, yönetsel faktördür. |
Sağlık sorunları engellenmediğinde kaza riski artar; önemli bir tetikleyici unsurdur. |
| Yetersiz eğitim ve öğretim |
Yönetimin eğitim planlarını düzenlememesi veya uygulamamasıyla ilgilidir; yönetsel faktördür. |
Bilgi ve beceri eksikliği kazaya yol açan insan hatalarını artırır. |
Yukarıdaki tabloda da görüldüğü üzere “işyerindeki insan ilişkileri”, soruda belirtilen diğer dört madde ile karşılaştırıldığında doğrudan bir yönetsel faktör olarak nitelendirilmemektedir.
Sonuç ve Özet
İş kazalarında yönetsel faktörlerin rolü oldukça büyüktür. Uygunsuz personel seçimi, yeterli eğitim verilmemesi, kapsamlı bir güvenlik yönetim planının geliştirilmemesi ve periyodik sağlık kontrollerinin ihmal edilmesi gibi etkenler doğrudan yönetimsel hataları işaret eder. Bu aksaklıklar, çalışanları kaza yapmaya müsait hale getirir veya tehlikelere açık bırakır.
Soruda geçen beş seçeneğin neredeyse tamamı yönetsel sorumluluk alanını işaret eden faktörlerdir. Ancak “işyerindeki insan ilişkileri” daha çok örgütsel davranış ve psikososyal değişkenler üzerinden şekillendiğinden ve bireysel tutum, karakter uyumu, iletişim becerileri gibi konulara dayandığından “yönetsel faktör” sayılmamaktadır. Elbette yönetim, kurum içi ilişkileri iyileştirici önlemler ve eğitimler düzenleyebilir ama bu tek başına “işyerindeki insan ilişkilerini” yönetsel faktör kategorisine sokmaz.
Dolayısıyla “Aşağıdakilerden hangisi iş kazalarında yönetsel faktörlerden kaynaklı iş kazaları nedenlerinden biri değildir?” sorusunun doğru cevabı:
İşyerindeki insan ilişkileri
@Alparslan_Akgul