- Valinin görevleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi
yanliştir?
A) Yetki genişliği tanınmıştır. Böylece vali, merkeze
sormadan karár alıp bu kararlar uygulayabilir.
B) Genel emir çıkarma yetkisi vardır.
C) Bulundukları ildeki belediyeler üzerinde hiyerarşi
yetkisini kullanırlar.
D) Il içerisindeki memurları atama yetkisine sahiptir.
E) Yabancı ülke konsolesları ve komşu devletlerin
sinir makamlarr ile hukuki ilişki kurabilir.
Valinin görevleri ile ilgili hangisi yanlıştır?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Step 1 — Seçenek A Analizi
Vali, il idaresinin başı olarak yetki genişliği ilkesine sahiptir. Bu ilke uyarınca, vali merkeze danışmadan (gecikmesinde sakınca bulunan hallerde) kendi başına karar alabilir ve uygulayabilir. Bu ifade valinin temel yetkilerinden biridir.
Step 2 — Seçenek B Analizi
Valilerin, ilin idaresini sağlamak ve kamu düzenini korumak amacıyla genel emir çıkarma yetkisi mevcuttur. Bu yetki yasal bir dayanaktır.
Step 3 — Seçenek C Analizi
Vali, devlet tüzel kişiliğini temsil eder. Belediyeler ise kamu tüzel kişiliğine sahip yerinden yönetim kuruluşlarıdır. Merkezi yönetimin (Vali), yerinden yönetim kuruluşları (Belediyeler) üzerindeki denetim yetkisine idari vesayet denir. Hiyerarşi yetkisi aynı tüzel kişilik içindeki alt-üst ilişkisidir; vali ile belediye arasında hiyerarşi değil, idari vesayet ilişkisi bulunur. Dolayısıyla bu seçenek yanlıştır.
Step 4 — Seçenek D Analizi
Valiler, il idaresi kanunu uyarınca il içerisindeki belirli düzeydeki memurları (istisnalar hariç) atama ve görev yerlerini değiştirme yetkisine sahiptir.
Step 5 — Seçenek E Analizi
Valiler, sınır illerinde veya ilgili durumlarda komşu devletlerin sınır makamları ve yabancı ülke konsolosları ile hukuki ve idari ilişkiler kurabilirler. Bu, valinin devleti temsil etme görevinin bir parçasıdır.
Step 6 — Seçenek Karşılaştırması
A, B, D, E — Valinin yasal görev ve yetkileri kapsamındadır.
C — Valinin belediyeler üzerindeki yetkisi “hiyerarşi” değil, idari vesayettir.
Step 7 — Final Doğrulama
İdare hukukunda hiyerarşi, merkezi yönetimin kendi içindeki (Örn: Vali - Kaymakam) ast-üst ilişkisidir. İdari vesayet ise merkezi yönetimin yerinden yönetimler üzerindeki denetimidir. Vali ve Belediye Başkanı farklı tüzel kişiliklerde olduğu için aralarındaki ilişki idari vesayettir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: C) Bulundukları ildeki belediyeler üzerinde hiyerarşi yetkisini kullanırlar.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. İdari Vesayet
- Tanım: Merkezi yönetimin, yerinden yönetim kuruluşlarının eylem ve işlemleri üzerindeki denetim yetkisidir.
- Bu problemde: Valinin belediyeler üzerindeki denetim sınırını ifade eder.
2. Yetki Genişliği
- Tanım: Taşradaki amirin (sadece vali), merkeze sormadan merkez adına karar alabilmesidir.
- Bu problemde: A seçeneğinin neden doğru olduğunu açıklar.
SIK YAPILAN HATALAR:
Hiyerarşi ve İdari Vesayeti Karıştırmak
- Yanlış: Valinin kaymakam üzerindeki yetkisi ile belediye üzerindeki yetkisini aynı sanmak.
- Doğru: Vali-Kaymakam arası Hiyerarşi, Vali-Belediye arası İdari Vesayettir.
- Neden yanlış: Bu iki kavram KPSS’de en çok karıştırılan ve en sık sorulan teknik ayrımdır.
İdari vesayet ve hiyerarşi arasındaki diğer farkları veya yerinden yönetim kuruluşlarının özelliklerini detaylandırmamı ister misin?