Sor Veri okuryazarliğı becerilerinin temel amacı aşağıdakilerden hangisidir? OA) Sadece verilerin toplanması OB-) Verileri yorumlanarak stratejik kararlar alma sürecinin desteklenmesi OC) Verilerin gorsel hale getirilmesi OD-)Yalnizca istatistiksel analiz yapilmasi OE) Veri kaynaklarinın kisıtlanarak kulanilması
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
“Sadece verilerin toplanması” veri okuryazarlığının temel amacı değildir. Veri okuryazarlığı, sadece veri toplamak değil, toplanan verilerin anlamlı hale getirilmesi ve kullanılmasını da içerir.
Yanlış.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
“Verileri yorumlanarak stratejik kararlar alma sürecinin desteklenmesi” ifadesi veri okuryazarlığının temel amacını doğru yansıtır. Veri okuryazarlığı, verilerin analizi ve yorumlanmasıyla bilinçli, stratejik kararların alınmasını sağlar.
Doğru.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
“Verilerin görsel hale getirilmesi” veri okuryazarlığının bir parçası olabilir ama temel amacı değildir. Görselleştirme sadece verinin anlaşılmasını kolaylaştıran bir araçtır.
Yanlış.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
“Yalnızca istatistiksel analiz yapılması” veri okuryazarlığının tamamını kapsamaz. İstatistiksel analiz önemlidir fakat stratejik karar süreçlerine destek amacı veri okuryazarlığının bütünüdür.
Yanlış.
Adım 5 — E Seçeneğini İncele
“Veri kaynaklarının kısıtlanarak kullanılması” veri okuryazarlığı amacıyla uyuşmaz, aksine veri kaynaklarının doğru ve geniş kullanımı gereklidir.
Yanlış.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
B. Verileri yorumlanarak stratejik kararlar alma sürecinin desteklenmesi — Veri okuryazarlığı becerilerinin temel amacı budur.
A. Sadece verilerin toplanması — Tek başına amaç değildir.
C. Verilerin görsel hale getirilmesi — Araçtır, amaç değil.
D. Yalnızca istatistiksel analiz yapılması — Kapsam dar.
E. Veri kaynaklarının kısıtlanarak kullanılması — Yanlış yaklaşım.
Adım 7 — Son Doğrulama
Veri okuryazarlığı, verileri toplamakla kalmayıp, analiz etmek, yorumlamak ve bu verilerle stratejik karar verme süreçlerine destek olmak için geliştirilen becerilerdir. Bu nedenle B seçeneği doğru cevaptır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B) Verileri yorumlanarak stratejik kararlar alma sürecinin desteklenmesi
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
SORU: Veri okuryazarlığı becerilerinin temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?
Seçenekler: A) Sadece verilerin toplanması B) Verileri yorumlanarak stratejik kararlar alma sürecinin desteklenmesi C) Verilerin görsel hale getirilmesi D) Yalnızca istatistiksel analiz yapılması E) Veri kaynaklarının kısıtlanarak kullanılması
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
- A: Sadece verilerin toplanması
- Açıklama: Veri toplama, veri okuryazarlığının bir parçasıdır ancak tek amaç değildir; verinin toplanmasından sonra anlamlandırma ve karar desteği gerekir. Bu yüzden A yanlış.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
- B: Verileri yorumlanarak stratejik kararlar alma sürecinin desteklenmesi
- Açıklama: Veri okuryazarlığı, veriyi analiz edip yorumlayarak politika ve strateji oluşturma sürecine katkı sağlamayı hedefler. Bu tanım kapsam açısından doğru ve tamdır.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
- C: Verilerin görsel hale getirilmesi
- Açıklama: Veri görselleştirme önemli bir araçtır ama amaç değil; görselleştirme, veriyi yorumlamayı ve iletişimi kolaylaştırır. Bu yüzden C eksik bir ifadedir.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
- D: Yalnızca istatistiksel analiz yapılması
- Açıklama: İstatistiksel analiz bir bileşendir fakat veri okuryazarlığı sadece teknik analizden ibaret değildir; yorumlama, bağlam bilgisi, etik ve karar desteği de vardır. Bu yüzden D yanlış.
Adım 5 — E Seçeneğini İncele
- E: Veri kaynaklarının kısıtlanarak kullanılması
- Açıklama: Veri kaynaklarını kısıtlamak veri okuryazarlığının hedefi değildir; doğru ve uygun kaynak seçimi önemli olsa da temel amaç karar alma sürecini desteklemektir. E yanlış.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. Sadece verilerin toplanması — YANLIŞ: Toplama tek başına amaç değildir; anlamlandırma gerekir.
B. Verileri yorumlanarak stratejik kararlar alma sürecinin desteklenmesi — DOĞRU: Veri okuryazarlığının temel amacı budur; veri okuryazarlığı veriyi anlamak ve karar süreçlerine katkı sağlamaktır.
C. Verilerin görsel hale getirilmesi — YANLIŞ: Araç/teknik; amaç değil.
D. Yalnızca istatistiksel analiz yapılması — YANLIŞ: Aşırı dar kapsam; yorumlama ve karar desteği de gerekir.
E. Veri kaynaklarının kısıtlanarak kullanılması — YANLIŞ: Temel amaçla ilgisiz ve yanlış yönlendirici.
Adım 7 — Son Doğrulama
Veri okuryazarlığı, veriyi toplamanın ötesinde onu analiz edip yorumlayarak yönetim ve strateji süreçlerine bilgi sağlar; bu nedenle B seçeneği en kapsamlı ve doğru ifadedir.
CEVAP: B) Verileri yorumlanarak stratejik kararlar alma sürecinin desteklenmesi
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()