Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi vardır?
Cevap: Verilen metni incelediğimizde doğru ve kazandırıcı yanıt “C: Açıklayıcı öyküleme” olacaktır. Nedenine detaylıca bakalım:
Metinde, 1920 yılı 16 Mart sabahında gerçekleşen olaylar sıralanarak, yaşananlar hakkında bilgi verilmektedir. Parçada tarihsel bir olayı anlatan ve bu konuya dair bilgileri düzenli bir şekilde aktaran açıklayıcı bir anlatım kullanılmıştır. Gelin adım adım inceleyelim:
-
Nesnel Betimleme
- Nesnel betimleme, nesneleri ve olayları tarafsız ve nesnel bir şekilde anlatan, kişisel yorumlardan kaçınılan anlatım türüdür. Metnin böyle olduğuna dair güçlü belirtiler yoktur.
-
Tartışmacı Anlatım
- Tartışmacı anlatım, bir konu üzerinde farklı görüşlerin karşılaştırıldığı ve belirli bir sonuca varılmaya çalışıldığı anlatımdır. Parçada böyle bir tartışma yok.
-
Açıklayıcı Öyküleme
- Parça, belirli bir olayın meydana geldiği tarihsel bir durumu açıklamakta ve okuyucuya bilgi vermeye yönelik yapıdadır. Bu sebeple en uygun anlatım türü açıklayıcı öykülemedir.
-
Sanatsal Öyküleme
- Sanatsal öyküleme, sanatsal ve estetik bir dil kullanarak duygu ve düşüncelerin ifade edildiği anlatım türüdür. Parçada sanatsal ve estetik bir anlatım bulunmamaktadır.
-
Kurmaca Anlatım
- Kurmaca anlatım, hayal ürünü olayları ve karakterleri anlatan bir anlatım türüdür. Bu metin tarihsel bir olayı anlatmakta olduğu için kurmaca anlatım değildir.
Sonuç:
Metin, okuyucuya belirli bir olay hakkında bilgi vermek amacıyla yazılmıştır ve bu nedenle açıklayıcı öyküleme türünde bir anlatımı içerir. Cevap şıkkı C doğrudur.