- Aşağıdakilerden hangisí, mabkemelerin
bağım-
sIzliğı ilkesinin bir gereği değildir?
A) Görülmekte olan bir dava hakkında yasama meç
lisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru
sorulamaz.
B) Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme
kararlarina uymak zorundadır.
C) ldare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiş-
tíremez
D) Hiçbir organ, makam veya kişi, yargı yetkisinin
kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir
ve talimat veremez genelge gönderemez tavsi-
ye ve telkinde bulunamaz)
E) Bütün mahkemelerin her türlü kararları, gerekçeli
olarak yazılır.
Mahkemelerin Bağımsızlığı İlkesi
1982 Anayasası’nın 138. maddesi, “Mahkemelerin bağımsızlığı” başlığı altında yargı yetkisinin hiçbir dış müdahale olmaksızın kullanılmasını güvence altına almıştır. Soruda, bu ilkenin doğrudan sonuçlarından biri olmayan seçenek sorulmaktadır.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A Analizi
Anayasa’nın 138. maddesine göre; görülmekte olan bir dava hakkında Meclis’te yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz. Bu durum, yasama organının yargı üzerindeki baskısını önleyerek mahkemelerin bağımsızlığını korur.
Adım 2 — Seçenek B ve C Analizi
Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez. Bu hükümler, yargı kararlarının otoritesini ve bağımsızlığını tesciller.
Adım 3 — Seçenek D Analizi
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. Bu, bağımsızlık ilkesinin en temel ve doğrudan gereğidir.
Adım 4 — Seçenek E Analizi
“Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır” hükmü Anayasa’nın 141. maddesinde yer alır. Bu ilke, mahkemelerin bağımsızlığından ziyade yargılamanın açıklığı, şeffaflığı ve dürüst yargılanma hakkı ile ilgilidir. Gerekçe, kararın denetlenebilirliğini sağlar; ancak bir kararın gerekçeli olması o mahkemenin dış etkilere karşı bağımsız olduğu anlamına gelmez.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
A. Yasama kısıtı (Bağımsızlık gereğidir)
B. Kararlara uyma zorunluluğu (Bağımsızlık gereğidir)
C. Karar değiştirme yasağı (Bağımsızlık gereğidir)
D. Emir ve talimat yasağı (Bağımsızlık gereğidir)
E. Kararların gerekçeli olması (Yargılama usulü/Hak arama hürriyeti ile ilgilidir)
Adım 6 — Son Doğrulama
Mahkemelerin bağımsızlığı (Madde 138), yargı yetkisini kullananların etkilenmemesi üzerine kuruludur. Kararların gerekçeli olması (Madde 141) ise hukuk devleti ilkesinin bir sonucudur ve kararın taraflara açıklanması yükümlülüğüdür.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: E) Bütün mahkemelerin her türlü kararları, gerekçeli olarak yazılır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Mahkemelerin Bağımsızlığı
- Tanım: Hâkimlerin görevlerinde bağımsız olmaları, Anayasa’ya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm vermeleridir.
- Bu problemde: A, B, C ve D seçenekleri doğrudan 138. madde kapsamında bağımsızlığı koruyan bariyerlerdir.
SIK YAPILAN HATALAR:
Kavram Karıştırma
- Yanlış: Tüm yargı ilkelerini (bağımsızlık, teminat, gerekçe) “bağımsızlık” başlığı altında toplamak.
- Doğru: Bağımsızlık, “karar verme sürecine müdahale edilmemesi” iken; gerekçe, “verilen kararın nedeninin açıklanmasıdır.”
Anayasa’nın yargı bölümündeki diğer ilkelerden (Hâkimlik Teminatı gibi) farklarını incelememi ister misin?