Siz olsanız ne yapardınız?
Aşağıdaki kişilerin hedeflerine ulaşabilmeleri için siz olsanız ne yapardınız? boşluklara uygun cümleleri yazınız.
1. Ezgi
Ezgi büyüdüğünde iyi bir sporcu olmak istiyordu. Ama bunun için hiç çaba sarf etmedi.
“Eğer ben Ezgi olsaydım, iyi bir sporcu olmak için düzenli antrenman yapardım.”
2. Erdal
Erdal bembeyaz dişlere sahip olmak istiyordu. Günde bir kere bile dişlerini fırçalamıyordu.
“Eğer ben Erdal olsaydım, dişlerimi her sabah ve akşam fırçalardım.”
3. Selma
Selma bahçelerinin her zaman güzel gözükmesini istiyordu. Yediği her şeyin çöpünü bahçeye atıyordu.
“Eğer ben Selma olsaydım, çöplerimi mutlaka çöp kutusuna atardım.”
Cevap:
Resimdeki metinde, üç farklı çocuğun ne yapmak istediği, ama olmadığında ne yaptıkları anlatılmıştır. Buna göre her bir çocuğun durumu ve yapılabilecekler şöyle özetlenebilir:
| Kişi | İstekleri | Gerçek Hayatta Durumu / Neler Yapabilir? |
|---|---|---|
| Ezgi | İyi bir sporcu olmak istiyor. | Hiç çaba sarf etmemiş, bu yüzden yorgun. |
| Erdal | Bembeyaz dişlere sahip olmak istiyor. | Dişlerini günde bir kere bile fırçalamıyor, bu yüzden dişleri yıpranıyor. |
| Selma | Bahçelerinin her zaman güzel görünmesini istiyor. | Bahçedeki her şeyin çöpünü dışarıya atıyor. |
Bu örnekten yola çıkarak, eğer siz olsaydınız, isteklerinize ulaşmak için çaba sarf etmeniz gerekir. Aşağıda öneriler yer alıyor:
| Durum | Yapılması Gerekenler |
|---|---|
| Ezgi | Sporcu olmak istiyorsa, düzenli antreman yapmalı ve kendini geliştirmeli. |
| Erdal | Diş sağlığı için günde en az iki kere dişlerini fırçalamalı ve doğru ağız bakımı yapmalı. |
| Selma | Bahçesini temiz tutmaya devam etmeli, çöp atmayı aksatmamalı ve ayrıca bitkilerle ilgilenmeli. |
Neden bu önemlidir?
- İsteklerin gerçekleşmesi için düzenli çalışma ve çaba gerekir.
- Sağlıklı alışkanlıklar (spor yapmak, diş fırçalamak, temizlik) hem kişisel sağlığı hem de yaşam kalitesini artırır.
- Emek vermeden başarıya ulaşmak mümkün değildir.
Örnek cevap metni
Ezgi’nin örneğine baktığımda, eğer ben olsaydım, sporcu olmak için her gün antreman yapardım. Çünkü hedefe ulaşmak için düzenli çalışmak gerekir.
Erdal gibi bembeyaz dişlere sahip olmak isteseydim, dişlerimi her gün düzenli olarak fırçalardım, çünkü ağız sağlığı çok önemlidir.
Selma gibi bahçemin her zaman güzel gözükmesini isteseydim, çöp atmaya devam eder, ayrıca bahçeyi temiz ve düzenli tutmaya özen gösterirdim.
Özet Tablosu
| Kişi | Hedef | Yapılması Gerekenler |
|---|---|---|
| Ezgi | İyi sporcu olmak | Düzenli antrenman yapmak |
| Erdal | Bembeyaz dişler | Günde en az 2 kere diş fırçalamak |
| Selma | Bahçesini temiz tutmak | Çöpleri toplamaya devam etmek ve bahçe düzenine özen göstermek |
Sonuç
Bu metni okurken, hedeflere ulaşmanın çaba gerektirdiğini, isteklerin gerçekleşmesi için aksiyon almamız gerektiğini anlamak çok önemlidir. Siz olsaydınız, bu çocuklar gibi hedeflerinize ulaşmak için ne yapardınız? Bunu düşünmek ve yazmak, kendinizi geliştirmek için güzel bir egzersizdir.