Sistem simülasyonu, genel olarak deney yapmanın mali- yetli veya durumlarda kullanilan bir uygulama olup bunun yaninda

Sistem simülasyonu, genel olarak deney yapmanın mali-
yetli veya durumlarda kullanilan bir uygulama olup
bunun yaninda bir sistemin henüz yapım aşamasinda yani
sistem davranışlarının analiz edilmesi gerektiği du-
rumlarda veya analitik çözümle çözülemeyen sistem işleyi-
şine olasıliğın girdiği durumlarda kullanılan bir uygu-
lamadır.
Bu cümlede boş birakılan yerlere sIrasyla aşağıdaki-
lerden hangisi getiritmettdir?1 uygun olmadığı - tasarımda - karmaşık
BauşuOduğu -planda - tuhaf
C) pahalı olduğu detayda - ilginç
Dgerettioñadiğı - inşasında - tahmini
E) riskklduğu - başlangıçta değişik

Soru Fotoğrafı:

Sorunun Çözümü: Boşluklara Doğru Kelimelerin Getirilmesi

:brain: Çözüm Adımları:

Adım 1 — Cümlenin anlamını anlamak
Cümlede sistem simülasyonunun ne zaman kullanıldığı ve hangi durumlarda tercih edildiği anlatılıyor. Deney yapmanın maliyetli veya başka türlü zor olduğu durumdan bahsediliyor.

Adım 2 — İlk boşluk için uygun ifade seçimi
“Deney yapmanın maliyetli veya ---- durumlarda…” cümlesinde, deneyi yapmanın uygun olmadığı ya da zorluk yarattığı durum anlatılıyor.
Seçeneklerde “uygun olmadığı” bu anlamı en iyi karşılayan ifadedir.

Adım 3 — İkinci boşluk için uygun ifade seçimi
“Bunun yanında bir sistemin henüz yapım aşamasında yani ---- sistem davranışlarının analiz edilmesi gerektiği durumlarda…”
Burada sistemin yapım aşamasını ifade eden kelime gerekmekte. “Tasarımda” ifadesi, sistemin yapım sürecini en iyi anlatır.

Adım 4 — Üçüncü boşluk için uygun ifade seçimi
“Analitik çözümle çözülemeyen sistem işleyişine olasılığın girdiği ---- durumlarda…” ifadesinde, sistem işleyişi karmaşık ve şüpheli olabilir, bu yüzden “karmaşık” kelimesi uygundur.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: Cevap: A) uygun olmadığı – tasarımda – karmaşık
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: Temel Kavramlar:

• Sistem Simülasyonu: Gerçek sistemlerin maliyetli veya zaman alıcı deneylerinin yerine, bilgisayar ortamında yapılan benzetim.
  • Tasarım Aşaması: Sistem geliştirilirken analizlerin yapıldığı evre.
  • Karmaşık Sistem: Analitik çözümle belirlenemeyen, olasılığa dayalı davranış gösteren sistemler.

:light_bulb: İpucu: Simülasyon, hem maliyetin yüksek olduğu hem de sistemin karmaşık olduğu durumlarda, özellikle tasarım aşamasında analiz için tercih edilir.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

Sistem simülasyonu, genel olarak deney yapmanın maliyetli veya ——— durumlarda kullanılan bir uygulama olup bunun yanında bir sistemin henüz yapım aşamasında yani ——— sistem davranışlarının analiz edilmesi gerektiği durumlarda veya analitik çözümle çözülemeyen sistem işleyişine olasılığın girdiği ——— durumlarda kullanılan bir uygulamadır. Bu cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele

• Seçenek metni: uygun olmadığı - tasarımda - karmaşık

• Açıklama: “maliyetli veya uygun olmadığı durumlarda” ifadesi anlamsal olarak uyumsuzdur; deney yapmanın “uygun olmadığı” ifadesi yerine daha doğal olan “riskli” veya “pahalı” gibi sıfatlar beklenir.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele

• Seçenek metni: düşük olduğu - planda - tuhaf

• Açıklama: “deney yapmanın maliyetli veya düşük olduğu durumlarda” ifadesi mantıklı değildir; “düşük olduğu” hangi niceliğin düşük olduğu belirsiz ve cümleyle uyumsuzdur.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele

• Seçenek metni: pahalı olduğu - detayda - ilginç

• Açıklama: “maliyetli veya pahalı olduğu” ifadeleri tekrar niteliğinde, gereksiz tekrar yapar. Ayrıca ikinci boş için “detayda” ve üçüncü için “ilginç” kelimeleri cümlede doğal akışı bozuyor.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele

• Seçenek metni: gerektiği olmadığı - inşasında - tahmini

• Açıklama: İlk parça (“gerektiği olmadığı”) dilbilgisi ve anlam açısından hatalı görünmektedir; ayrıca “inşasında” ifadesi “henüz yapım aşamasında” ifadesiyle benzer olsa da ilk parçanın bozukluğu seçeneği eler.

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması

• :white_check_mark: A. uygun olmadığı - tasarımda - karmaşıkYANLIŞ: İlk boş anlamsal olarak uyumsuz.
  • :cross_mark: B. düşük olduğu - planda - tuhafYANLIŞ: İlk kısım anlamsız, kelimeler cümleyle uyumlu değil.
  • :cross_mark: C. pahalı olduğu - detayda - ilginçYANLIŞ: Anlam tekrarına ve uygunsuz kelime seçimine sahip.
  • :cross_mark: D. gerektiği olmadığı - inşasında - tahminiYANLIŞ: İlk ifade dilbilgisel olarak hatalı.
  • :white_check_mark: E. riskli olduğu - başlangıçta - değişikDOĞRU: “maliyetli veya riskli durumlarda” doğal, “henüz yapım aşamasında yani başlangıçta” ifadesi uygun, üçüncü boş için “değişik durumlarda” ifadesi anlamsal olarak kabul edilebilir.

Adım 6 — Son Doğrulama

• Cümle akışı ve anlam uyumu bakımından en doğal tamamlama E seçeneğindeki sözcüklerle sağlanır; özellikle “maliyetli veya riskli durumlarda” ve “henüz yapım aşamasında yani başlangıçta” ifadeleri yerli yerindedir.

:white_check_mark: CEVAP: E) riskli olduğu - başlangıçta - değişik

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?