Sinem 80 Sayfalık Kitabın 37 Sayfasını Okudu, Geriye Okuması Gereken Kaç Sayfa Kaldı?

Sinem 80 sayfalık kitabın 37 sayfasını okudu geriye okuması bgereken kaç sayfa kaldı

Sinem 80 Sayfalık Kitabın 37 Sayfasını Okudu, Geriye Okuması Gereken Kaç Sayfa Kaldı?

Önemli Noktalar

• Toplam sayfa sayısı: 80 sayfa
  • Okunan sayfa sayısı: 37 sayfa
  • Kalan sayfa sayısı: 80 - 37 = 43 sayfa
  • Bu tür sorunlar, YKS TYT Matematik bölümünde temel çıkarma işlemi becerisini test eder

Sinem’in geriye okuması gereken sayfa sayısı 43’tür. Bu, kitabın toplam 80 sayfasından 37 sayfasının okunduğu durumda kalan kısmı hesaplamak için basit bir çıkarma işlemiyle bulunur. Geriye kalan 43 sayfa, kitabın yaklaşık %53,75’ini oluşturur ve okuma ilerlemesini anlamak için faydalıdır. YKS TYT gibi sınavlarda bu işlem, hızlı hesaplama yeteneğini ölçer.

İçindekiler

1. Sorunun Çözümü
  2. Adım Adım Hesaplama
  3. Özet Tablo
  4. Sık Sorulan Sorular

Sorunun Çözümü

Bu problem, temel aritmetik becerilerini kullanan bir çıkarma sorusudur. Sinem’in okuduğu 37 sayfa, toplam 80 sayfalık kitaptan çıkarıldığında kalan kısım hesaplanır.

Matematiksel ifade:
80 - 37 = 43

Sonuç: Sinem, kitabın 43 sayfasını daha okumalıdır.

YKS TYT’de benzer sorunlar, zaman yönetimi ve okuma hızı kavramlarıyla birleştirilerek sorulabilir. Örneğin, kalan sayfaları belirli bir hızda okuma süresi hesaplamak gibi. Gerçek hayatta, bu tür hesaplamalar kitap okuma hedeflerini planlamada kullanılır.

:light_bulb: Pro İpucu: Kitap okurken ilerlemeyi takip etmek için kalan sayfaları yüzde olarak hesaplayın: (\frac{43}{80} \times 100) \approx 53,75\%. Bu, motivasyonu artırır.

Adım Adım Hesaplama

Bu basit işlemi YKS TYT seviyesinde çözmek için şu adımları izleyin:

1. Toplamı belirleyin: Kitabın tamamı 80 sayfa.
  2. Okunanı çıkarın: 37 sayfa okunmuş.
  3. Çıkarma yapın: 80 - 37.
    • 80’den 37’yi çıkarın: 80 - 30 = 50, sonra 50 - 7 = 43.
  4. Sonucu doğrulayın: Kalan 43 sayfa + okunan 37 = 80 (toplam eşleşir).

Eğer kitapta resimler veya boş sayfalar varsa, etkili sayfa sayısını dikkate alın, ancak bu soruda standart kabul edilir.

:warning: Uyarı: Sınavda acele etmeyin; yanlış çıkarma, puanı düşürebilir. Her zaman sonucu toplayarak kontrol edin.

Özet Tablo

Unsur Değer
Toplam Sayfa 80
Okunan Sayfa 37
Kalan Sayfa 43
İlerleme Yüzdesi %46,25 (okunan kısım)
Kalan Yüzde %53,75
İşlem Türü Çıkarma (80 - 37)

Sık Sorulan Sorular

1. Bu soruyu yüzde olarak nasıl ifade ederiz?
Okunan kısım \frac{37}{80} \times 100 = 46,25\% eder. Kalan 43 sayfa ise kitabın %53,75’ini oluşturur. YKS’de oran-orantı soruları için bu hesaplama temel oluşturur.

2. Eğer Sinem kalan sayfaları 10 sayfada 2 saatte okuyorsa, toplam süre ne olur?
Okunan 37 sayfa için varsayalım aynı hız: 37 / 10 \times 2 = 7,4 saat. Kalan 43 için 43 / 10 \times 2 = 8,6 saat. Toplam ≈ 16 saat. Bu, YKS’de hız problemlerine benzer.

3. Kitapta 5 sayfa atlandıysa ne değişir?
Etkili okunan 32 sayfa olur (37 - 5). Kalan 80 - 32 = 48 sayfa. Gerçek okuma planlarında böyle düzeltmeler yapılır.

Sonraki Adımlar

YKS TYT matematiği için benzer bir oran-orantı problemi çözmemi ister misiniz, yoksa bu soruyu farklı bir hız senaryosuyla genişletelim mi?

@Kubra_Ayaydin

Sinem 80 sayfalık kitabın 37 sayfasını okudu; geriye kaç sayfa kaldı?

Önemli Noktalar

• Toplam sayfa: 80
  • Okunan sayfa: 37
  • Kalan sayfa: 43

Cevap: Geriye 43 sayfa kaldı. Hesaplama basittir: Toplam − Okunan = Kalan, yani 80 − 37 = 43. Adım adım kontrol için önce 80 − 30 = 50, sonra 50 − 7 = 43 yaparak sonuca ulaşabilirsiniz; çıkarmada ödünç alma gerekmez bu örnekte.

İçindekiler

1. Çözüm ve Adımlar
  2. Sık Yapılan Hatalar ve Kontrol
  3. Karşılaştırma Tablosu
  4. Özet Tablo
  5. Sık Sorulan Sorular

Çözüm ve Adımlar

1. Formülü kurun: Kalan = Toplam − Okunan.
  2. Rakamları yerleştirin: Kalan = 80 − 37.
  3. Kolay mental adımla çözün: 80 − 30 = 50, sonra 50 − 7 = 43.
  4. Nihai sonuç: Kalan = 43.

:light_bulb: Pro Tip: Büyükten küçük çıkarırken önce onlukları çıkarıp sonra birimleri çıkarmak zihinsel hesaplamayı kolaylaştırır.

Sık Yapılan Hatalar ve Kontrol

• En yaygın hata: 37 yerine yanlışlıkla 73 gibi ters yazmak; sayıları kontrol edin.
  • Basit doğrulama: Okunan + Kalan = Toplam olmalı. 37 + 43 = 80 kontrolü her zaman işe yarar.
  • Yazım/basamak hatalarına karşı rakamları tek tek doğrulayın.

:warning: Uyarı: Soruyu yanlış okuyan öğrenciler “kaç sayfa kaldı” yerine “kaç sayfa okundu” sorusunu cevaplayabilir; soruyu dikkatle okuyun.

Karşılaştırma Tablosu

Aspekt Okunan Kalan
Sayfa sayısı 37 43
Toplam 80

Özet Tablo

Element Detay
Problem Sinem 80 sayfalık kitabın 37 sayfasını okudu
İşlem 80 − 37
Sonuç 43 sayfa kaldı
Doğrulama 37 + 43 = 80

Sık Sorulan Sorular

1. Bu tip çıkarma sorularını zihinden nasıl hızlı çözebilirim?
Önce onlukları ardından birimleri çıkarın; gerekirse ödünç alma (borçlanma) yöntemini kullanın. Pratikle hızlanır.

2. Yanlış sonuç aldığımı düşünüyorum; nasıl kontrol ederim?
Okunan + Kalan = Toplam kontrolünü yapın. Eğer eşit değilse basamak hatası yapmışsınızdır.

3. Bu hesaplama okul düzeyi mi?
Evet, temel aritmetik seviyesinde bir çıkarma sorusudur; ilkokul/ortaokul temel konusudur.

Sonraki Adımlar

Benzer çıkarma sorularından oluşan 10 soruluk bir alıştırma ve cevap anahtarı hazırlamamı ister misiniz? @Kubra_Ayaydin