Osmanlı Devleti’nde Coğrafi Keşifler’in Etkileri
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A’nın Analizi
Yabancı tüccarlara tanınan ayrıcalıkların (kapitülasyonlar) artırılması: Coğrafi Keşifler ile ticaret yolları okyanuslara kayınca, Osmanlı Devleti elindeki İpek ve Baharat yollarını tekrar cazip hale getirmek için Avrupalı devletlere gümrük kolaylıkları ve ayrıcalıklar tanımıştır. Bu durum Keşiflerin doğrudan bir sonucudur.
Adım 2 — Seçenek B’nin Analizi
Don - Volga ve Süveyş Kanalı Projelerinin hazırlanması: Sokullu Mehmet Paşa döneminde gündeme gelen bu projelerin temel amacı, Akdeniz ticaretini canlandırmak ve okyanuslara kayan ticaret yollarını tekrar Osmanlı topraklarına çekmektir. Bu da Keşiflere karşı alınan stratejik bir önlemdir.
Adım 3 — Seçenek C’nin Analizi
Gayrimüslim tebaaya din ve inanç özgürlüğünün tanınması: Osmanlı Devleti’nin gayrimüslimlere karşı uyguladığı İstimalet (hoşgörü) politikası, devletin kuruluş yıllarından itibaren uygulanan bir sistemdir. Bu durum, Coğrafi Keşifler gibi dış ekonomik gelişmelerle değil, Osmanlı’nın yönetim anlayışı ve İslam hukukundaki zimmî hukuku ile ilgilidir.
Adım 4 — Seçenek D’nin Analizi
Hint Deniz Seferleri’nin düzenlenmesi: Portekizlilerin Hint Okyanusu’ndaki Müslüman tüccarlara zarar vermesi ve kutsal yerleri tehdit etmesi üzerine düzenlenen bu seferler, Coğrafi Keşifler’e karşı verilen askeri bir tepkidir.
Adım 5 — Seçenek E’nin Analizi
Ticaretten elde edilen gelirlerin hazinedeki payının azalması: Ticaret yollarının değişmesiyle gümrük gelirleri düşmüş, bu da Osmanlı hazinesinin önemli bir gelir kaybı yaşamasına neden olmuştur.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A, B, D ve E seçenekleri tamamen Coğrafi Keşifler’in Osmanlı üzerindeki olumsuz etkilerini gidermeye veya bu etkilerin doğrudan sonucuna yöneliktir.
C seçeneği ise Osmanlı’nın geleneksel yönetim ve toplum yapısıyla ilgili olup, ekonomik temelli bir keşif sonucuna dayanmaz.
Adım 7 — Son Doğrulama
Dini hoşgörü ve inanç özgürlüğü, Osmanlı’da Coğrafi Keşifler başlamadan çok önce de vardı. Keşifler 15. yüzyıl sonu ve 16. yüzyılda etkisini gösterirken, inanç özgürlüğü kuruluş döneminden beri süregelen bir devlet geleneğidir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: C) Gayrimüslim tebaaya din ve inanç özgürlüğünün tanınması
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Coğrafi Keşifler
- Tanım: 15. ve 16. yüzyıllarda Avrupalıların yeni ticaret yolları, kıtalar ve okyanuslar bulması sürecidir.
- Bu problemde: Osmanlı Devleti’nin ekonomik ve siyasi gücünü zayıflatan temel dış faktör olarak ele alınmıştır.
2. İstimalet Politikası
- Tanım: Osmanlı Devleti’nin fethettiği yerlerdeki halkı, özellikle gayrimüslimleri, din ve inançlarında serbest bırakarak devlete ısındırma politikasıdır.
- Bu problemde: Coğrafi Keşifler ile ilgisi olmayan, tamamen iç yönetimle alakalı olan doğru cevaptır.
SIK YAPILAN HATALAR:
Kanal Projelerini Karıştırmak
- Yanlış: Don-Volga veya Süveyş projelerini sadece siyasi güç gösterisi sanmak.
- Doğru: Bu projeler doğrudan ekonomik kaybı engellemek, yani Keşiflerin etkisini kırmak için tasarlanmıştır.
Bu soruda Osmanlı’nın Coğrafi Keşifler’e karşı aldığı “ekonomik önlemler” ile “geleneksel yönetim politikaları” arasındaki farkı ayırt etmemiz istenmektedir.
Benzer bir KPSS tarih sorusu üzerinden bu konudaki stratejik önlemleri (Preveze Deniz Zaferi, Kapitülasyonlar vb.) tekrar incelememi ister misin?