- Dilin doğal unsuru olan metaforlara günlük hayatımızda
sıkça rastlamak mümkündür. En basit örneğiyle hemen
herkesin kullandığı, “Vakit nakittir.” cümlesini ele alabiliriz.
Bu iki kavramın çeşitli benzerliklerinden yola çıkarak vakit,
para gibi harcanabilir, tükenebilir, tüketilebilir, kazanılabilir,
kaybedilebilir, tasarruf edilebilir, israf edilebilir vs. daha nice
örnekler verilebilir. - Ünsüz yumuşaması, bir kelime
sonra ünlü ile başlayan bir ek geldiğinde kelimenin
ye dönüşmesidir.
Aşağıdakilerden hangisi bu kuralın
bir kullanımıdır?
A) Söyledik
B) Tabiati
C) Bizim de
Ünsüz Yumuşaması ve Kurala Aykırı Durumların Analizi
Görselde yer alan 6. soru “ünsüz yumuşamasına aykırılık” kuralını sormaktadır. Ayrıca 4. sorudaki altı çizili sözcüklerin ses olayları da aşağıda detaylıca açıklanmıştır.
6. Soru: Ünsüz Yumuşamasına Aykırılık
KURAL: Türkçe sözcüklerin sonundaki p, ç, t, k sert ünsüzleri, ünlüyle başlayan bir ek aldığında yumuşayarak b, c, d, g, ğ seslerine dönüşür. Ancak yabancı kökenli sözcüklerde, bazı tek heceli kelimelerde ve özel isimlerde bu kural uygulanmaz; buna ünsüz yumuşamasına aykırılık denir.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğinin Analizi (Söyledik)
- “Söyle-di-k” sözcüğünün sonunda sert ünsüz olan k harfi bulunmaktadır; fakat ardından ünlü ile başlayan bir ek gelmemiştir. Bu nedenle yumuşama kuralının işletileceği bir ses ortamı oluşmamıştır.
Adım 2 — B Seçeneğinin Analizi (Tabiatı)
- Sözcüğün kökü yabancı (Arapça) kökenli “tabiat” kelimesidir.
- Kelime sert ünsüz olan “t” ile biter ve ardından ünlü ile başlayan “-ı” ekini almıştır.
- Normal şartlarda t \rightarrow d dönüşümü beklenirken yabancı kökenli bir sözcük olduğu için “tabiatı” şeklinde kalmış, yumuşamamıştır. Bu durum kuralın istisnası / kurala aykırı kullanımıdır.
Adım 3 — C Seçeneğinin Analizi (Bizim de)
- “Bizim” sözcüğü sert ünsüzle bitmez ve “de” ayrı yazılan bir bağlaçtır. Yumuşama kuralı veya aykırılığı ile ilgisi yoktur.
Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
A. Söyledik — Ünlüyle başlayan ek almadığı için kural aranmaz.
B. Tabiatı — Sert ünsüzle (t) bitip ünlü eki (-ı) almasına rağmen yumuşama gerçekleşmemiştir (Kurala aykırıdır).
C. Bizim de — Yumuşama ile ilgili bir ses olayı veya aykırılık içermez.
Adım 5 — Son Doğrulama
Yabancı kökenli hukuk \rightarrow hukuku, millet \rightarrow milleti, sanat \rightarrow sanatı ve tabiat \rightarrow tabiatı sözcüklerinde sert ünsüzler ünlüyle başlayan ek aldığında yumuşamaz. Bu nedenle doğru cevap B seçeneğidir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B) Tabiatı
4. Sorudaki Numaralanmış Sözcüklerin Ses Olayları
Metindeki numaralanmış sözcüklerin ses olayları şu şekildedir:
- I. Sıkça: sık + ca \rightarrow sıkça (Ünsüz Benzeşmesi / Sertleşmesi)
- II. Kullandığı: kullan-dık + ı \rightarrow kullandığı (Ünsüz Değişimi / Yumuşaması)
- III. Çeşitli: Türemiş sözcüktür (çeşit + li), ses olayı yoktur.
- IV. Benzerliklerinden: beniz + e-r \rightarrow benzer (Ünlü Düşmesi vardır: i sesi düşmüştür) ve n kaynaştırma harfi kullanılmıştır.
- V. İsraf edilebilir: Kurallı birleşik fiildir, ayrıca sözcükler arasında ulama vardır.
Ünsüz yumuşamasına aykırı diğer yabancı kökenli veya tek heceli sözcük örnekleriyle konuyu daha detaylı pekiştirmemizi ister misin?
Cevabı uzun değil de kısaca yaz
6. Soru: Ünsüz Yumuşamasına Aykırılık
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçeneklerin Analizi
- A) Söyledik: Sözcük ünlü ile başlayan bir ek almadığı için yumuşama ortamı oluşmamıştır.
- B) Tabiatı: Yabancı kökenli bir sözcüktür. Sonundaki sert ünsüz (t), ünlü ile başlayan (-ı) ekini almasına rağmen yumuşamamıştır (t \rightarrow d olmamıştır). Bu durum kurala aykırıdır.
- C) Bizim de: Yumuşama kuralı veya istisnası bulunmaz.
Adım 2 — Seçenek Karşılaştırması
A. Söyledik — İlgili ses olayı yok
B. Tabiatı — Yumuşama kuralına aykırı kullanım
C. Bizim de — İlgili ses olayı yok
4. Soru Kısa Özeti (Ses Olayları):
- I. Sıkça: Ünsüz benzeşmesi (sertleşme)
- II. Kullandığı: Ünsüz yumuşaması
- III. Çeşitli: Ses olayı yok
- IV. Benzerliklerinden: Ünlü düşmesi (beniz \rightarrow benzer)
- V. İsraf edilebilir: Ulama
Benzer tipte bir soru çözerek pratik yapmak ister misin?
6. Soru: Ünsüz Yumuşaması Kuralına Aykırılık
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğinin Analizi (Söyledik)
- “Söyle-di-k” sözcüğünün ardından ünlü ile başlayan bir ek gelmediği için yumuşama ortamı oluşmamıştır.
Adım 2 — B Seçeneğinin Analizi (Tabiatı)
- “Tabiat” sözcüğü sert ünsüz olan “t” ile biter ve ünlü ile başlayan “-ı” ekini almıştır.
- Yabancı kökenli bir sözcük olduğu için yumuşama kuralına uyulmamış (t \rightarrow d değişimi gerçekleşmemiş) ve “tabiatı” şeklinde kalmıştır. Kurala aykırı bir kullanımdır.
Adım 3 — C Seçeneğinin Analizi (Bizim de)
- Sert ünsüzle biten bir sözcük ve yumuşama durumu içermez.
Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
A. Söyledik — Yumuşama veya aykırılık yok
B. Tabiatı — Ünsüz yumuşamasına aykırı kullanım
C. Bizim de — Yumuşama ile ilgisi yok
Adım 5 — Son Doğrulama
Arapça kökenli tabiat kelimesi sonuna ünlü harf aldığında sert sessizini koruyarak kurala aykırılık gösterir.
4. Soru Altı Çizili Sözcüklerin Ses Olayları
- I. Sıkça: Ünsüz benzeşmesi (sertleşme) \rightarrow s\imath k + ca = s\imath k\mathbf{ç}a
- II. Kullandığı: Ünsüz yumuşaması \rightarrow kullan-d\imath\mathbf{k} + \imath = kullan-d\imath\mathbf{ğ}\imath
- III. Çeşitli: Ses olayı yoktur.
- IV. Benzerliklerinden: Ünlü düşmesi \rightarrow b\mathbf{e}n\mathbf{i}z + e-r = b\mathbf{e}nzer
- V. İsraf edilebilir: Ulama ve kurallı birleşik fiil
Ünsüz yumuşamasına aykırı olan diğer sözcük türleriyle (tek heceliler ve yabancı kökenliler) ilgili bir alıştırma sorusu çözmemi ister misin?