Ben ki yaralıyım ben ki haytayim
Bakkallara düşmüş okul defterleri gibiyim
Dizelerindeki söz sanatı nedir
Ben ki yaralıyım, ben ki haytayım / Bakkallara düşmüş okul defterleri gibiyim dizelerindeki söz sanatı nedir?
Yanıt:
Bu dizelerde kullanılan söz sanatı benzetme (teşbih) sanatıdır. Benzetme, bir şeyi başka bir şeye benzeterek anlatmaktır ve genellikle “gibi” kelimesiyle yapılır.
Detaylı İnceleme:
-
Ben ki yaralıyım, ben ki haytayım: Burada kişi kendini yaralı ve hayta (sorumsuz, başıboş) olarak tanımlıyor. Bu ifadeler, kişinin içsel durumunu ve ruh halini yansıtmak için kullanılmış.
-
Bakkallara düşmüş okul defterleri gibiyim: Bu kısımda ise kişinin kendini bakkallara düşmüş okul defterlerine benzettiğini görüyoruz. Benzeyen (kişi) ve kendisine benzetilen (okul defterleri) arasında benzerlik kuruluyor. “Gibi” kelimesi ile yapılan bu benzetme, kişinin kendini önemsiz veya değersiz hissettiğini ifade etmek amacıyla kullanılmış.
Neden Benzetme?
-
Hedeflenen Duygu: Okul defterleri genelde öğrenciler için önemlidir, ama bakkallara düşmüş olması, onların artık işlevsiz veya önemsiz hale geldiğini düşündürür. Kişi de kendini böyle önemsiz hissediyor olabilir.
-
Çarpıcı İfade: Bu tür benzetmeler, okuyucunun zihninde daha çarpıcı bir resim oluşturur ve duygusal etkileşimi artırır.
Özet: Dizede kişinin içsel durumunu ve hislerini daha etkili bir şekilde ifade etmek amacıyla benzetme sanatı kullanılmıştır. Kişi kendini önemsiz veya işlevsiz hissederken, bu durumu bakkallara düşmüş okul defterleri gibi görselleştirerek anlatır.