Sgshhsowoxgvd shjdkeksns

Ne var ki ihtiyar batıda hafızasını kaybetmiş e benziyor.UNESCO, kitap yılında kitap için yazılmış en güzel eseri hatirlayamadi. Susshdbjdjekkeknenam ve Zambaklar

Nesnel Anlatımlar

Anlatım ve Nesnellik İlişkisi: İlk olarak, nesnel anlatım, yazarın veya konuşmacının kişisel duygu ve düşüncelerinden uzaklaşarak, somut ve gerçek bilgileri aktardığı bir anlatım biçimidir. Bu tür anlatımlarda veriler, gözlemler, kanıtlar ve nesnel gerçeklikler vurgulanır. Nesnel anlatımlar, öznel ve duygusal yorumlardan kaçınılarak, daha çok tarafsız ve doğrulanabilir bilgi sunmayı amaç edinebilir.

Konuşmanın İncelenmesi: Konuşmadan elde edilen bilgileri incelerken, hangi kısımların nesnel anlatıma denk geldiğini belirleyebiliriz. Konuşmanın tamamı: “Ne var ki ihtiyar batıda hafızasını kaybetmiş e benziyor. UNESCO, kitap yılında kitap için yazılmış en güzel eseri hatirlayamadi. Susam ve Zambaklar.”

1. Somut Gerçekler:

• “UNESCO, kitap yılında kitap için yazılmış en güzel eseri hatirlayamadi.” cümlesi, UNESCO’nun belirli bir yılda (muhtemelen dünya kitap yılı) bir kitabı hatırlayamadığını belirtir. UNESCO gibi uluslararası bir organizasyonun faaliyetleri ve etkinlikleri somut ve belirli kayıtlarla takip edilebilir. Bu nedenle, UNESCO’nun bu faaliyetleri hakkında yapılan bir yorumun nesnel bir temele dayanması beklenir.
  2. Belirli Olay veya Kişi:

• “Susam ve Zambaklar” ifadesi, Ruskin’in “Susam ve Zambaklar” adlı eserine gönderme yapıyor olabilir. Bu eser, somut bir varlık olduğundan ve hakkında bilgi almak mümkün olduğundan, nesneldir.
  3. Öznel Yorum ve Nesnelliksizlik:

• “Ne var ki ihtiyar batıda hafızasını kaybetmiş e benziyor.” ifadesi, öznel bir yargı olarak kabul edilebilir. “İhtiyar batıda hafızasını kaybetmiş” benzetmesi, daha çok mecazi anlam taşıyan, kişisel düşünce ve yorum içeren bir ifadedir. Bu, nesnel değil, duygusal veya öznel bir algıya dayanmaktadır.

Nesnel ve Öznel Anlatımların Karşılaştırılması:

Özellik Nesnel Anlatım Öznel Anlatım
Yaklaşım Tarafsız ve doğrulanabilir bilgiler verir. Kişisel görüşler ve duygular içerir.
Dil ve Üslup Duygusal olmayan, nesnel veri odaklıdır. Duygusal veya mecazi anlamlar taşıyabilir.
Amaç Bilgi vermek ve öğretmek. Etkilemek, hissettirmek veya düşündürmek.
Örnek “UNESCO, kitap yılında kitap için yazılmış en güzel eseri hatirlayamadi.” “Ne var ki ihtiyar batıda hafızasını kaybetmiş e benziyor.”

Nesnel Anlatımların Kullanımı:

Nesnel anlatımlar, özellikle akademik yazılarda, haberlerde ve bilimsel makalelerde sıkça kullanılır. Bu anlatım türü, okuyucuya gerçek bir bilgi sunmayı ve konuyla ilgili kesin bir anlayış sağlamayı amaçlar. Nesnel anlatımlarda, somut kanıtlar, veriler ve istatistikler önem kazanır. Özellikle, bir konuyu analiz ederken ya da bir durumu açıklarken, nesnel anlatımlara başvurmak, daha geçerli ve güvenilir bilgiler sunulmasına katkıda bulunur.

Önerilen Kaynaklar ve Aktiviteler:

• Kitaplar: Okuyucular, nesnel anlatımları geliştirmek için akademik yazım teknikleri üzerine kaynaklardan faydalanabilirler. Özellikle kurmaca dışı eserlerdeki nesnel anlatımları incelemek yararlı olabilir.
  • Etkinlikler: Haber yazıları veya bilimsel makaleler üzerinde çalışma yaparak nesnel anlatımlar belirlemek veya bu yazıları analiz etmek, nesnel anlatım ve içeriği kavramaya yardımcı olabilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Nesnel anlatımlar kullanıldığında, mutlaka doğruluğu kanıtlanabilir ve tarafsız bilgiler sunulmalıdır. Bu nedenle, verilen bilgilerin kaynağına dikkat edilmeli ve doğruluğundan emin olunmalıdır.

Son olarak, nesnel anlatımların amaçlı ve dikkatli bir şekilde kullanılması, bilgiye dayalı ve güvenilir bir iletişim sağlayabilmektedir. Bu, metin içindeki bilgi aktarımını daha etkili ve güvenliği yüksek hale getirmekte yardımcı olmaktadır.