Sevgili Peygamberimiz, yanından bir cenaze geçerken ayağa kalkmış; cenaze sahibinin dinine bakmaksızın ona bir "insan" olduğu için saygı göstermiştir. Bu olay, toplumsal ilişkilerde hangi temel ilkeyi öğretmektedir?

Bu sorunun cevabı nedir?

Sorunun Cevabı

Soruda Peygamberimizin, yanında bir cenaze geçerken, cenaze sahibinin dinine bakmaksızın ona saygı gösterdiği belirtiliyor. Bu davranış, kişinin insan olarak değer görmesi gerektiğini ve toplumsal ilişkilerde saygının temel bir ilke olduğunu gösterir.

Bu nedenle doğru seçenek:

:white_check_mark: C) Kişinin insani yönüne saygı duyulmasını

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

Sevgili Peygamberimiz, yanından bir cenaze geçerken ayağa kalkmış; cenaze sahibinin dinine bakmaksızın ona bir “insan” olduğu için saygı göstermiştir. Bu olay, toplumsal ilişkilerde hangi temel ilkeyi öğretmektedir?

ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele
A) Sadece kendi inancından olanlara değer vermeyi

• Yanlış: Bu seçenek, yalnızca kendi grubuna değer vermeyi önerir.
  • Neden yanlış: Olayta Peygamberimizin davranışı tüm insanlara saygı göstermeyi vurgular; seçenekteki kısıtlayıcı tutumla çelişir.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele
B) Cenaze törenlerinin çok kalabalık yapılmasını

• Yanlış: Bu seçenek törenlerin büyüklüğüyle ilgilidir.
  • Neden yanlış: Olayın ana mesajı törenlerin kalabalık olması değil, insanlara saygı göstermektir.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele
C) Kişinin insanı yönüne saygı duyulmasını

• Doğru olma ihtimali: Olay doğrudan insanın insani yönüne saygı gösterilmesini örneklemektedir.
  • Neden uygun: Peygamberimiz din farklılığına bakmadan saygı göstermiş; bu evrensel insan onuruna saygıyı ifade eder.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele
D) Toplum içindeki sosyal sınıfların korunmasını

• Yanlış: Bu seçenek sosyal sınıfların korunmasıyla ilgilidir.
  • Neden yanlış: Olay sınıf farklılıklarını korumayı değil, eşitlikçi saygıyı öğretir.

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: C. Kişinin insanı yönüne saygı duyulmasını — Bu olayın doğrudan öğrettiği ilkedir.
:cross_mark: A. Sadece kendi inancından olanlara değer vermeyi — Olay bunu reddeder.
:cross_mark: B. Cenaze törenlerinin çok kalabalık yapılmasını — Alakalı değil.
:cross_mark: D. Toplum içindeki sosyal sınıfların korunmasını — Alakalı değil.

Adım 6 — Son Doğrulama
Bu davranış, insanları din, ırk veya sosyal statü farkı gözetmeksizin saygıyla karşılama ilkesini göstermektedir; bu yüzden C seçeneği kesinlikle doğrudur.

:white_check_mark: CEVAP: C. Kişinin insanı yönüne saygı duyulmasını

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?