Setçiler () iş adamlari () Bu parçada ayraçla-belirtilen yerlere sirasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri

1. Kimler yoktu ki gecede () şairler () yazarlar () siya-
    setçiler () iş adamlari ()
    Bu parçada ayraçla-belirtilen yerlere sirasıyla
    aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri ge-
    tirilmelidir?
    A) ())01)
    B) ()00O) (C-)
    c) ()0)1(..)
    D) C) 000)(0
    E) ()000(.)
    oR

Kimler yoktu ki gecede: Noktalama İşaretleri Çözümü

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — İlk Ayracı Analiz Etme
“Kimler yoktu ki gecede” ifadesinden sonra bir açıklama yapılacağı ve gecede bulunan kişiler örneklerle sıralanacağı anlaşılmaktadır. Kendisinden sonra açıklama yapılacak veya örnek verilecek cümlelerin sonuna iki nokta (:slight_smile: getirilir.

Adım 2 — Örneklerin Arasındaki Ayraçları Analiz Etme
“Şairler”, “yazarlar”, “siyasetçiler” ve “iş adamları” kelimeleri eş görevli sözcüklerdir. Türkçede birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına virgül (,) konur. Bu nedenle aradaki üç ayraç da virgül olmalıdır.

Adım 3 — Son Ayracı Analiz Etme
Cümlenin başında “Kimler yoktu ki…” denilerek örneklerin devam edebileceği (sayının sınırlandırılmadığı) sezdirilmektedir. Ayrıca metinde örnekler sıralanmış ancak liste bitirilmemiştir. Tamamlanmamış veya örneklerin devamı gelebilecek cümlelerin sonuna üç nokta (…) konur.

Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması

• 1. Ayraç: Örnekleme başlayacağı için (:slight_smile:
  • 2, 3 ve 4. Ayraçlar: Eş görevli kelimeler için (,)
  • 5. Ayraç: Örneklerin devamı olduğunu belirtmek için (…)

Bu sıralama bizi B seçeneğine götürür: (:slight_smile: (,) (,) (,) (…)

Adım 5 — Final Doğrulama
Cümleyi şu şekilde tamamlarız: “Kimler yoktu ki gecede : şairler , yazarlar , siyasetçiler , iş adamları ” Bu kullanım, Türk Dil Kurumu (TDK) noktalama kurallarıyla tam olarak örtüşmektedir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: B) (:slight_smile: (,) (,) (,) (…)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. İki Nokta (:slight_smile:

• Tanım: Kendisinden sonra örnek verilecek veya açıklama yapılacak cümlelerin sonunda kullanılır.
  • Bu problemde: Gecede kimlerin olduğu açıklanmadan önce kullanılmıştır.

2. Üç Nokta (…)

• Tanım: Anlatım olarak tamamlanmamış veya benzer örneklerin devam ettiğini göstermek için kullanılır.
  • Bu problemde: Sayılan kişilerin sadece bir kısmı belirtildiği için cümlenin sonuna eklenmiştir.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Nokta (.) Kullanımı

• Yanlış: Cümlenin sonuna sadece yargı bittiğinde nokta konur.
  • Doğru: Eğer “kimler yoktu ki” diyerek ucu açık bir liste yapılıyorsa ve yüklem tam bir yargı bildirmiyorsa üç nokta tercih edilmelidir.
  • Neden: Burada bir eksiltili yapı ve ucu açık bir örneklendirme mevcuttur.

Benzer bir noktalama sorusu üzerinde uygulama yapmak ister misin?