Sempatinin türkçesi nedir

sempatinin türkçesi nedir

Sempatinin Türkçesi Nedir?

Cevap:

“Sempati” kelimesinin Türkçesi “duygudaşlık” veya “aynı duyguları paylaşma” olarak ifade edilebilir. Ancak günlük kullanımda genellikle doğrudan “sempati” kelimesi tercih edilmektedir.

Sempati Nedir?

• Sempati, bir kişinin başkalarının duygu, düşünce veya durumlarını anlayıp onlara karşı olumlu ve anlayışlı bir tutum sergilemesi anlamına gelir.
  • Başka bir deyişle, birine karşı anlayış gösterme, duyarlılık veya ilgi duyma durumudur.

Türkçe Karşılıkları

Kelime Anlamı Kullanım Alanı
Duygudaşlık Bir başkasının duygularını anlama ve paylaşma Edebiyatta, psikolojide
Halden Anlama Kişinin diğerinin durumunu kavrayabilmesi Günlük konuşma, samimi ifadelerde
Anlayış Genel anlamda bir konuda empati veya sempati gösterme Resmi veya genel iletişimde
İlgilenme Duygusal veya zihinsel olarak bir şeye yakınlık duyma Daha geniş anlamda

Özet

• Sempati kelimesinin tam birebir karşılığı Türkçede "duygudaşlık"tır.
  • Ancak günlük hayatta bu kelime çok kullanıldığından “sempati” olarak kalma eğilimi fazladır.
  • “Sempati göstermek” ifadesi, “anlayış göstermek”, “halden anlamak” gibi ifadelerle de anlatılabilir.

Özet Tablosu

Terim Açıklama Kullanım Örneği
Sempati Başkalarının duygularını anlama ve paylaşma “Onun yaşadığı zorluklara karşı sempati duyuyorum.”
Duygudaşlık Duyguları paylaşma ve aynı hisleri yaşama “Duygudaşlık kurmak insan ilişkilerinde çok önemlidir.”
Halden Anlama Başkasının durumunu kavrama “Beni halimden anladı ve destek oldu.”
Anlayış Genel olarak karşı tarafın durumunu anlama “Biraz anlayışlı olursan işleri çözebiliriz.”

Kaynaklar:

• Türk Dil Kurumu Sözlüğü
  • Güncel Türkçe Dil Kullanımı Araştırmaları

@Dersnotu