Selvi Boylum Al Yazmalım Filmindeki Sahne Tekniği Analizi

(Kadir Inanr) ve Asya (Türkan Şoray)'nin oynadiğı,
İlyas: Elveda Asya, elveda selvi boylum al yazmalım,
çen bir sahne şu şekildedir:
Asya: Sevgi neydi? Sevgi iyilikti, dostluktu, sevgi
emekti. Durursam bir daha kurtulamam.
Ilyas: Ziyanı yok, gülüşü yeter bize.
Asya: Yüreğim kaydıysa günah mi?
Ilyas: Çamura saplansam yardıma gelir misin?
Asya: Elini tuttum sIcacıktı, yüreğí elindeymiş gibi.
Ilyas: Elinden tutuversem benimle gelir mi?
Asya: Seninim işte, alıp götürsene beni.
elveda. Bitmemiş türküm benim.
Verilen bilgiler aşağıdaki tekniklerden hangisiyle
acklanır?
A) Bol oynama
B) Pandemim
C) Kafasési
D) Doğaçlama
E) Donúk im

Selvi Boylum Al Yazmalım Filmindeki Sahne Tekniği Analizi

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Metnin Bağlamını İnceleme
Soruda verilen diyaloglar, Türk sinemasının kült eserlerinden biri olan Selvi Boylum Al Yazmalım filmindeki meşhur final sahnesinden alınmıştır. Bu sahneyi özel kılan durum, karakterlerin karşılıklı konuşması değil, o anki duygularını ve iç dünyalarını seyirciye aktaran iç seslerdir.

Adım 2 — Seçeneklerin Değerlendirilmesi

• A) Rol Oynama: Kişinin kendi kimliğinden çıkarak başka bir kişiliği canlandırmasıdır. Burada bir karakter canlandırması değil, karakterin düşünce aktarımı söz konusudur.
  • B) Pandomim: Sözsüz oyun demektir. Sadece jest ve mimiklerle anlatım yapılır. Metinde ise replikler mevcuttur.
  • C) Kafa Sesi (Dış Ses): Sinema ve tiyatroda bir karakterin ağzı oynamadan, o anki iç düşüncelerinin, anılarının veya duygularının seyirciye sesli olarak ulaştırılması tekniğidir. Filmde Asya ve İlyas birbirlerine bakarken bu cümleleri dışarıdan duyulan bir ses (kendi iç sesleri) olarak söylerler.
  • D) Doğaçlama: Bir metne bağlı kalmadan, o an akla geldiği gibi oynama durumudur. Burada belirli bir edebi metin ve senaryo mevcuttur.
  • E) Donuk İmge: Oyuncuların sahnede bir fotoğraf karesi gibi hareketsiz kalmasıdır.

Adım 3 — Seçenek Karşılaştırması

:cross_mark: A. Rol Oynama — Karakterlerin birbirine dışarıdan seslenmesi değil, içsel bir aktarım vardır.
:cross_mark: B. Pandomim — Sözlü (sesli) bir anlatım olduğu için bu seçenek elenir.
:white_check_mark: C. Kafa Sesi — Karakterlerin dudakları kıpırdamazken duyduğumuz bu etkileyici sözler, sinemada “iç ses” veya eğitim bilimleri/tiyatro tekniklerinde “kafa sesi” olarak adlandırılır.
:cross_mark: D. Doğaçlama — Senaryoya sadık kalınan, kurgulanmış bir sahnedir.
:cross_mark: E. Donuk İmge — Sahne akışkan bir duygusal süreç içerir, statik bir duruş değildir.

Adım 4 — Final Doğrulama
Asya’nın “Sevgi neydi? Sevgi iyilikti…” şeklindeki sorgulaması, karakterin o anki iç çatışmasını ve karar verme sürecini yansıtan bir kafa sesidir. Bu teknik, izleyicinin karakterin en derin duygularına tanıklık etmesini sağlar.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: C) Kafa Sesi
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Kafa Sesi (İç Ses)

• Tanım: Bir anlatı tekniği olarak karakterin zihninden geçenlerin izleyiciye yansıtılmasıdır.
  • Bu problemde: Karakterlerin birbirlerine yüksek sesle söylemedikleri, ancak hissettikleri duygusal yoğunluğu ifade etmek için kullanılmıştır.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Rol Oynama ile Karıştırmak

• Yanlış: Karakterler bir rol içinde olduğu için buna “rol oynama” demek.
  • Doğru: Rol oynama bir yöntemin genel adıyken, kafa sesi bu rolün icrası sırasında kullanılan özel bir anlatım tekniğidir.

Bu sahnede geçen “Sevgi emekti” ifadesinin eğitimde “değerler eğitimi” açısından önemini de incelememi ister misin?