Şekilde m (BHF) = m (CEK) olduğuna göre, m(ACE) = x kaç derecedir?

AD I/ KL
m (DBH) = 60°
m (HFE) = 40°
40°
Şekilde m (BHF) = m (CEK) olduğuna göre, m(ACE) = x
kaç derecedir?
A) 40
B) 50
C) 60
D) 70
E) 80

Şekilde m(\widehat{BHF}) = m(\widehat{CEK}) Olduğuna Göre m(\widehat{ACE}) = x Kaç Derecedir?

:light_bulb: KULLANILAN GEOMETRİ KURALLARI:

• M Kuralı (Zikzak Kuralı): Paralel iki doğru arasında kırılan çizgilerde, aynı yöne bakan açıların toplamı zıt yöne bakan açının ölçüsüne eşittir.
  • U Kuralı (Karşı Durumlu Açılar): Paralel iki doğruyu kesen bir doğrunun aynı tarafında kalan iç açıların ölçüleri toplamı 180^\circ’dir.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — M Kuralı ile m(\widehat{BHF}) Açısını Bulma
AD \parallel KL paralelliğinde, B ve F noktalarından birleşen kırık çizgi H noktasında bir M kuralı (zikzak) oluşturur.

Sağa bakan açılar:

• m(\widehat{DBH}) = 60^\circ
  • m(\widehat{HFE}) = 40^\circ

M kuralına göre sola (içe) bakan m(\widehat{BHF}) açısı, sağa bakan bu iki açının toplamına eşittir:

m(\widehat{BHF}) = m(\widehat{DBH}) + m(\widehat{HFE})
m(\widehat{BHF}) = 60^\circ + 40^\circ = 100^\circ

Adım 2 — m(\widehat{CEK}) Açısının Ölçüsünü Belirleme
Soruda m(\widehat{BHF}) = m(\widehat{CEK}) eşitliği verildiğinden:

m(\widehat{CEK}) = 100^\circ

olarak bulunur.

Adım 3 — U Kuralı ile x = m(\widehat{ACE}) Açısını Hesaplama
AD \parallel KL paralel doğrularını kesen CE doğrusuna baktığımızda; \widehat{ACE} açısı (x) ile \widehat{CEK} açısı (100^\circ), paralel doğruların iç bölgesinde ve kesen doğrunun aynı tarafında yer alan karşı durumlu açılardır (U kuralı).

Karşı durumlu açıların toplamı 180^\circ olduğundan:

m(\widehat{ACE}) + m(\widehat{CEK}) = 180^\circ
x + 100^\circ = 180^\circ
x = 180^\circ - 100^\circ = 80^\circ

Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A) 40 — Yanlış hesaplama.
:cross_mark: B) 50 — Yanlış hesaplama.
:cross_mark: C) 60 — Yanlış hesaplama.
:cross_mark: D) 70 — Yanlış hesaplama.
:white_check_mark: E) 80 — Bulduğumuz x = 80^\circ sonucu E seçeneği ile tam olarak eşleşmektedir.

Adım 5 — Son Doğrulama
M kuralı ile elde edilen 100^\circ’lik köşe açısı, CEK açısına aktarıldığında 100^\circ + 80^\circ = 180^\circ (U kuralı) bütünler açı şartı eksiksiz sağlanır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: E) 80
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

• M Kuralı: İki paralel doğru arasında zikzak yapan açılarda, bir tarafa bakan açıların toplamı diğer tarafa bakan açıya eşittir.
  • U Kuralı (Karşı Durumlu Açılar): Paralel iki doğru bir kesenle kesildiğinde, paralellerin içinde ve kesenin aynı tarafında kalan açıların toplamı 180^\circ’dir.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: İç Ters Açı İle Karıştırmak

• Yanlış: \widehat{ACE} ile \widehat{CEK} açılarını doğrudan birbirine eşit (x = 100^\circ) kabul etmek.
  • Doğru: Bu iki açı aynı yöne baktığı için karşı durumlu açılardır (U kuralı) ve toplamları 180^\circ’dir.
  • Neden yanlış: İç ters açılar (Z kuralı) zıt yönlere bakan açılardır; burada ise iki açı da kesenin aynı tarafındadır.

Doğrudan açılar konusundaki M kuralı ve U kuralı uygulamalarıyla ilgili benzer bir pratik sorusu çözmek ister misin?