şehri mi şehiri mi nasıl yazılır
Şehri mi, Şehiri mi Doğru Yazımı
Doğru yazım: Şehri
Türkçe’de kelimelerin doğru yazımı anlam karmaşasını önlemek için önemlidir. Bu bağlamda “şehri mi yazılır” ifadesi doğru olanıdır. TDK’ya (Türk Dil Kurumu) göre anlamı belirgin bir şekilde ifade eden, ek aldığında çekime uğrayan form şehridir.
Kısa Açıklama
- “Şehir” kelimesi, Türkçe’de yerleşim birimlerini ifade eder.
- “-i” halinde, doğru şekli “şehri” olur.
- “Şehiri” yanlış bir kullanımdır.
Örnek Kullanımlar
- İstanbul, Türkiye’nin en büyüleyici şehri.
- Bu şehri çok seviyorum.
Emin olmak için TDK güncel yazım kılavuzuna başvurabilirsiniz.
“Şehri” mi, “şehiri” mi nasıl yazılır?
Cevap:
Doğru Yazım: “Şehri”
Türkçede “şehir” kelimesi haliyle kullanılırken, “-i” belirtme durumu eki aldığında ses uyumu gereği “şehri” olarak yazılır. Araya fazladan “i” harfi gelmez. Yani;
- Doğru: şehri
- Yanlış: şehiri
Örneklerle Kullanım
- İstanbul, Türkiye’nin en büyük şehridir.
- Bu şehri çok seviyorum.
- Eski şehri gezdik.
Açıklama:
“Şehir” kelimesi, belirtme durumu eki “-i” aldığında, kelimenin sonundaki “r” harfinden sonra ekstra bir ses ya da harf eklenmez. Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre de tek doğru yazılışı “şehri” şeklindedir.
Kısa bilgi:
TDK kaynaklarında bu kelimenin doğru yazımları ve ek getirilmiş halleri bulunabilir. Benzer durum “nehr-i”, “zehri”, “fıkrı” gibi başka kelimelerde de geçerlidir.
“Şehir” kelimesinin -i hâli doğru yazımı “şehri” şeklindedir. “Şehiri” yazımı yanlıştır.
Açıklama:
- Temel kelime: şehir
- Belirtme durumu eki: –(y)i
- Eğer kelime ünlü ile bitseydi araya “y” harfi girerdi, örneğin “daire” → “daireyi”.
- “Şehir” sessiz harfle bittiği için araya “y” gelmez, doğrudan –i eklenir: şehir → şehri.
Örnek Kullanımlar:
• İstanbul şehrinizi seviyorum.
• Bu şehri gezmek istiyorum.
• Şehir dışına çıkacağım.
Özet Tablo:
| Temel Kelime | Eki | Yazım | Doğru/Kullanım |
|---|---|---|---|
| şehir | –i | şehri | Doğru |
| şehir | –i | şehiri | Yanlış (ek yanlış bağlanmış) |
– “Şehri” kelimesindeki heceler: şe‑hri
– Eklenme biçimi: şehir + i → şehri
Kısacası, doğru yazımı şehri’dir.
Şehri mi şehiri mi nasıl yazılır?
Answer:
Türkçede “şehir” kelimesi belirtme durumu (–i hâli) eki aldığında, sözcükte herhangi bir ek ses veya harf türemesi olmaksızın “şehri” şeklinde yazılır. Yani;
- Doğru kullanım: şehri
- Yanlış kullanım: şehiri
Bu kullanım, Türk Dil Kurumu (TDK) ve yaygın yazım kuralları tarafından belirlenmiştir. “Şehir” sözcüğü, –i eki alırken “şehir + i” birleşmesi sonucu “Şehri” biçimini korur. Araya fazladan “i” harfi eklemek hatalıdır.
Neden “şehri” Doğrudur?
- Sözcük kökü: “Şehir”.
- Belirtme durumu eki (-i): Ek, son sesli veya sessiz fark etmeksizin “şehir” kelimesine birleştiğinde “şehri” yazımını oluşturur.
- Ses uyumu: Türkçede, kök ve ek arasına fazladan sesli getirilmez; “şehir” + “i” = “şehri”.
Örnek Cümleler
- “Tarihi şehri gezmeye karar verdik.”
- “Bu güzel şehri uzun zamandır görmek istiyordum.”
Her iki örnekte de görüldüğü gibi doğru şekil “şehri”dir; “şehiri” yazımı yazım yanlışı olarak kabul edilir.
Kaynak:
- Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu
- TDK Güncel Türkçe Sözlük