Sayısının asal olmayan bölenlerinin toplamı

1. 13! sayısının asal olmayan bölenlerinin toplamı
    kaçtır?
    A) -41
    B) -28
    23,
    C) -17 D) -10 E) -5

13! Sayısının Asal Olmayan Bölenlerinin Toplamı

:light_bulb: KULLANILAN KURAL / FORMÜL:
Bir A tam sayısının tüm tam sayı bölenlerinin toplamı daima 0’dır (çünkü her +k bölenine karşılık bir -k böleni vardır).

\text{Tüm Tam Sayı Bölenlerinin Toplamı} = \text{Asal Bölenlerin Toplamı} + \text{Asal Olmayan Bölenlerin Toplamı} = 0
\text{Asal Olmayan Bölenlerin Toplamı} = -(\text{Asal Bölenlerin Toplamı})

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — 13! Sayısının Asal Çarpanlarını (Bölenlerini) Belirleme
13! = 1 \times 2 \times 3 \times \dots \times 13 açılımında yer alan asal sayılar, 13’e kadar olan (ve 13 dahil) tüm asal sayılardır:

\text{Asal Bölenler} = \{2, 3, 5, 7, 11, 13\}

Adım 2 — Asal Bölenlerin Toplamını Hesaplama
Belirlenen asal bölenleri toplayalım:

\text{Asal Bölenler Toplamı} = 2 + 3 + 5 + 7 + 11 + 13 = 41

Adım 3 — Asal Olmayan Bölenlerin Toplamını Bulma
Tüm tam sayı bölenlerinin toplamı 0 olduğundan, asal olmayan bölenlerin toplamı asal bölenler toplamının negatif işaretlisine eşittir:

\text{Asal Olmayan Bölenlerin Toplamı} = -(41) = -41

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: A) -41
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Tam Sayı Bölenleri Toplamı Simetrisi

• Tanım: Pozitif bir sayının pozitif bölenleri kümesi ile negatif bölenleri kümesi birbirinin ters işaretlisidir.
  • Bu problemde: Pozitif ve negatif tüm bölenler toplandığında birbirini sıfırlar (+d + (-d) = 0).

2. Faktöriyelde Asal Çarpanlar

• Tanım: n! sayısının asal çarpanları, n sayısından küçük veya n’ye eşit olan tüm asal sayılardır.
  • Bu problemde: 13! için 13’ten küçük veya eşit asal sayılar (2, 3, 5, 7, 11, 13) alınmıştır.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Yalnızca Pozitif Bölenleri Düşünmek

• Yanlış: Soruda “tam sayı” belirtilmediği gerekçesiyle sadece pozitif bölenleri çıkarmaya çalışıp karmaşık toplam formüllerine girmek.
  • Doğru: Seçeneklerde negatif sayılar yer aldığında kastedilen kümenin “tüm tam sayı bölenleri” olduğunu fark etmek.
  • Neden yanlış: Yalnızca pozitif bölenler üzerinden gidilirse sonuç pozitif bir tam sayı çıkar ve şıklardaki negatif değerlerle uyuşmaz.

Bu konuyu pekiştirmek için benzer bir faktöriyel sorusu çözmemi ister misin?