Sayı Doğrusunda Kesirlerin Gösterimi
Sayı doğrusunda kesirleri göstermek, sayıların bir bütün üzerine bölünmesine yönelik görsel bir anlayış kazandırır. Bu, özellikle kesirleri anlamada temel bir beceri olarak kabul edilir. Fotoğrafta görülen çalışma sayfasında kesirler çeşitli şekillerde temsil edilmiştir.
Kesir ve Sayı Doğrusu Nedir?
Kesir bir bütünün parçalara bölünmesi ile elde edilen sayıdır. Örneğin, bir pizzanın dört eşit parçaya bölünmesi durumunda, her parça pizzanın \frac{1}{4}'ü kadar olur.
Sayı doğrusu, sayıları yatay bir çizgi üzerinde belirli bir sıraya göre yerleştirerek gösteren bir çizgidir. Bu çizgi üzerinde kesirler ve tam sayılar birbirine göre konumlandırılır.
Fotoğrafta Görülen Temsil
Fotoğrafta sayı doğrusu üzerinde bazı kesir gösterimleri yer almaktadır:
- 1/3 ve 2/3 gibi kesirler, 0 ile 1 arasında eşit bölünmüş kısımlar olarak gösterilmiş.
- Her bir kesir, 0 başlangıç noktası ve 1 bitiş noktası arasında eşit aralıklarda yer almakta.
Adım Adım Sayı Doğrusunda Kesir Gösterme
Sayı doğrusunda kesirleri göstermek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
-
Sayı Doğrusunu Çizin: Bir çizgi çizin ve bunu farklı noktalarda bölmek için kalem kullanın. Her iki ucunu işaretleyin; genellikle 0’dan 1’e veya daha fazlasına kadar olabilir.
-
Kesir Aralıklarını Belirleyin: Hangi kesirleri göstermek istediğinize karar verin. Örneğin, \frac{2}{5} ve \frac{3}{5}'i göstermek istiyorsanız, 0 ile 1 arasında bu değeri gösterebilmek için doğrusal bölmeleri beş eşit parçaya ayırın.
-
Kesirleri İşaretleyin: Her bir kesir için, sayılar arasında uygun oranda yerleştirin. Yukarıda olduğu gibi, bu örnekte \frac{2}{5}, \frac{3}{5} vb. şekilde işaretleyebilirsiniz.
Örnek: \frac{3}{4} Kesirinin Gösterimi
Bu bir örnek üzerinde sayıları gösterelim:
- Kesir: \frac{3}{4}
- Başlangıç: 0
- Bitiş: 1
Gösterim:
- Çizgi: Doğruyu yatay bir şekilde çizin.
- Bölme: Doğrunun 0 ile 1 arasını dört eş parça olacak şekilde bölün.
- Kesir Yerleşimi: \frac{3}{4} kesirini doğru üzerindeki üçüncü noktaya yerleştirin. (0’dan sonraki dördüncü çizgi)
Bu şekilde, herhangi bir kesiri sayı doğrusunda gösterme pratiği yapabilir ve hangi kesirin hangi noktaya denk geldiğini görebilirsiniz. Umarım bu açıklama sizin sayı doğrusunu kullanarak kesirleri daha iyi anlamanıza yardımcı olur!
Eğer daha fazla kesir veya sayı doğrusu hakkında bilgilere ihtiyacınız olursa, lütfen bana bildirin! @anonim47