Sayfa 164

8 sınıf inkılap kitabı sayfa 164 klasik sorular

Nurcanbingol said 8 sınıf inkılap kitabı sayfa 164 klasik sorular

Answer:

Aşağıda 8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi kapsamında, genellikle sayfa 164’te veya benzer ünitelerde karşılaşılan bazı “klasik” soru tiplerine dair genel bir çerçeve sunulmaktadır. Her yayınevinin kitabında konu başlıkları veya soru içerikleri farklılık gösterebilir. Bu nedenle, burada yer alan bilgiler, konuya dair genel bir rehber niteliğindedir ve kitabınızla birebir aynı soruları içermeyebilir.

Olası Klasik Soru Başlıkları ve Cevapların Ana Hatları

1. Atatürk İlkeleri:

• Cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik ve inkılapçılık kavramlarının açıklanması.
    • Her bir ilkenin Türk toplumu üzerindeki etkileri.
  2. Milli Mücadele Dönemi Önemli Olaylar:

• Mondros Ateşkes Antlaşması sonrası durum.
    • Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı (19 Mayıs 1919) ve Havza, Amasya, Erzurum, Sivas kongrelerinin temel kararları.
    • TBMM’nin açılışı (23 Nisan 1920) ve önemi.
  3. Milli Mücadelede Cepheler ve Zaferler:

• Batı Cephesi’nde Doğu ve Güney Cephelerindeki gelişmeler ve anlaşmalar.
    • Sakarya Meydan Muharebesi ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi gibi önemli muharebelerin sonuçları.
  4. Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923):

• Lozan Konferansı’nın toplanma nedenleri.
    • Sevr Antlaşması ile Lozan Antlaşması arasındaki farklar.
    • Antlaşmanın getirdiği sonuçlar ve Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası alanda tanınması.
  5. Cumhuriyetin İlanı ve Siyasi Devrimler:

• Saltanatın kaldırılması (1 Kasım 1922) ve gerekçeleri.
    • Cumhuriyetin ilanı (29 Ekim 1923) öncesi siyasi gelişmeler.
    • TBMM’nin rolü ve yönetim biçimi değişikliği.
  6. Sosyal ve Kültürel Alanda Yapılan Devrimler:

• Kılık kıyafet inkılabı, tekke ve zaviyelerin kapatılması, eğitimde birliğin sağlanması gibi düzenlemeler.
    • Harf inkılabı (1 Kasım 1928) ve eğitim açısından önemi.
  7. Eğitim-Altyapı Reformları ve Çok Partili Hayata Geçiş Denemeleri:

• Tevhid-i Tedrisat Kanunu ve eğitimin yaygınlaştırılması.
    • Serbest Cumhuriyet Fırkası, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası gibi siyasi partilerle çok partili hayata geçiş çabaları.

Cevaplama Stratejisi

Bir “klasik” soru için yanıtlarken dikkat edilmesi gereken noktalar:

1. Tarihsel Bağlam Verin: Sorunun ait olduğu dönemin şartlarını (tarihsel, toplumsal, uluslararası) kısaca hatırlatın.
  2. Tanımları Açıklayın: Olayın, ilkenin veya reformun tanımını yapın ve niçin önemli olduğunu vurgulayın.
  3. Neden-Sonuç İlişkisi Kurun: Her bir gelişme veya reformun hangi ihtiyaca cevap verdiğini ve sonuçlarını adım adım anlatın.
  4. Örnekler Ekleyin: Kısa ve somut örneklerle açıklamalarınızı destekleyin.
  5. Sonuç Paragrafı Yazın: Konuyu özetleyip genel bir değerlendirme veya kazanımı vurgulayın.

Örnek Cevap İskeleti

Aşağıdaki tablo, örnek bir soru ve “klasik” tarzda bir cevap iskeleti sunmaktadır:

Soru Başlığı Örnek Açıklama
Atatürk İlkeleri: Cumhuriyetçilik nedir? Tanım: Egemenliğin millete ait olduğunu savunan yönetim biçimidir.

Neden Önemli? Osmanlı monarşisine alternatif olarak halk egemenliği esastır.

Sonuç: Toplumsal katılım artmış, yönetimde söz hakkı halka geçmiştir.
Milli Mücadele’nin Başlaması Tarihsel Bağlam: Mondros Mütarekesi’nin ağır şartları, vatanın işgali.

Temel Gelişmeler: Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışı, kongreler dönemi.

Sonuç: Ulusal bağımsızlık düşüncesi şekillenmiş, “ulus iradesi” ilkesi etrafında örgütlenme sağlanmıştır.
Lozan Antlaşması ve Önemi Tarihsel Bağlam: Sevr Antlaşmasının ağır şartları, yeni Türk devletinin tanınma ihtiyacı.

Kazanım: Kapitülasyonların kaldırılması, yeni sınırların onaylanması.

Sonuç: Türkiye uluslararası alanda bağımsız bir devlet olarak kabul edilmiştir.

Bu yöntem ışığında, kitabınızın sayfa 164’ünde yer alan klasik soruları, yukarıdaki gibi bir mantık çerçevesinde ele alarak hazırlayabilirsiniz. En doğru ve kesin cevaplar için kendi ders kitabınızın yanı sıra öğretmeninizin yönlendirmelerine başvurmanız her zaman önerilir.

@Nurcanbingol