Sayfa 152’deki Tabloyu Doldurma Yardımı:
Verilen sayfadaki konu, Endüstri 4.0 ve yapay zekâ teknolojileri üzerine odaklanmıştır. Aşağıda, tablodaki “Yenilik,” “Yeniliğin Getirdiği Fayda” ve “Yenilikle Birlikte Ortaya Çıkan Problem” başlıkları altına uygun bilgiler verilmiştir:
| YENİLİK | YENİLİĞİN GETİRDİĞİ FAYDA | YENİLİKLE BİRLİKTE ORTAYA ÇIKAN PROBLEM |
|---|---|---|
| Veri toplama ve analiz sistemleri | Büyük miktarda verinin hızlı bir şekilde toplanması ve işlenmesi, müşteri davranışlarının doğru analiz edilmesini sağlar. | Güvenlik sorunları ve kişisel verilerin korunmasında zorluklar oluşabilir. |
| Sanallaştırılmış fabrikalar | Fiziksel varlığı olmadan üretim süreçlerinin kontrol edilebilmesi ve yüksek tasarruf sağlanması. | Siber saldırılara karşı fabrikaların korunamaması riski. |
| Robotik otomasyon sistemleri | Üretim süreçlerinde insan hatasını en aza indirme ve maliyet düşüşü. | İlk kurulum maliyetinin yüksekliği ve iş gücünde insansızlaşmaya bağlı toplumsal sorunlar. |
| Yapay zekâ ile müşteri analizi | Anlık olarak daha kaliteli karar verme, müşteri ihtiyaçlarını önceden tespit edebilme kolaylığı. | Algoritmaların önyargılı şekilde çalışması ve yanlış analiz sonuçları oluşturma riski. |
| İnternetin Nesneleri (IoT) | Fabrikalar ve cihazlar arasında iletişim ve entegrasyon kolaylaştırır, zamandan tasarruf sağlar. | Tüm cihazlar arasında senkronizasyonun sağlanamaması durumunda verimsizlik oluşabilir. |
İçerikteki Bazı Anahtar Detaylar:
Endüstri 4.0’ın Getirdiği Ana Yenilikler ve Avantajlar
- Büyük veri analizi: Büyük hacimli veri işleme ile müşteri ihtiyaçlarını öngörme imkanı.
- Akıllı üretim: İnsansız üretim hatlarının kurulumu.
- Robotik sistemler: Robotların üretimde kullanımı.
- Sanallaştırma: Dijital ortamda süreçlerin yönetilmesi.
- IoT (Nesnelerin İnterneti): Farklı cihazların iletişim ve kontrol edilebilir olması.
Endüstri 4.0’ın Ortaya Çıkardığı Problemler
- Veri güvenliği sorunu: Kişisel ve kurumsal verilerin korunması.
- Yüksek yatırım maliyetleri: İlk teknoloji yatırımının büyük bütçe gerektirmesi.
- İşsizlik riski: Robotların, insanların yerine geçmesiyle artan işsizlik.
- Sistem arızaları: Teknolojik sorunların üretimi durdurma riski.
Önemli Noktalar:
- Bu yeniliklerin en belirgin etkisi, müşteri memnuniyetine odaklanmanın kolaylaşması ve üretimde verimliliğin artmasıdır.
- Ancak veri güvenliği ve iş gücü sorunları gibi problemler, bu sistemlerin uygulanmasındaki en büyük engellerden bazılarıdır.
Hazırladığım tabloyu kullanarak öğretmeninizin vereceği herhangi bir detaylı ödevi genişletebilirsiniz. ![]()