Soru: Şaşkınlık, Mutluluk, Öfke, Korku — Hangi cümle bu duygulardan hiçbiriyle eşleştirilemez?
Çözüm Adımları:
Adım 1 — A seçeneğini inceleyelim
“Aylardır görmediği, yurt dışında yaşayan oğlunun karşısında belirmesiyle donakaldı.”
Burada kişi çok şaşırıyor. Bu yüzden şaşkınlık ile eşleşir.
Adım 2 — B seçeneğini inceleyelim
“Misafirler görünüşüne iltifat edince Ayla’nın hafiften yüzü kızardı.”
Burada utanma ve aynı zamanda mutluluk hissi vardır. Verilen duygulardan özellikle mutluluk ile ilişkilendirilebilir.
Adım 3 — C seçeneğini inceleyelim
“Yeni yapılan parkta çocukların koşup oynayacağını düşündükçe seviniyordu.”
Burada açıkça sevinme, yani mutluluk vardır. Bu seçenek duygulardan biriyle eşleşir.
Adım 4 — D seçeneğini inceleyelim
“Tam oturacakken minik kardeşinin altındaki tabureyi çektiğini fark edince yüreği…”
Burada kişi bir anda korku veya şaşkınlık yaşayabilir. Bu nedenle bu seçenek de duygularla eşleşebilir.
Adım 5 — Seçenek karşılaştırması
A — Şaşkınlık
B — Mutluluk
C — Mutluluk
D — Korku / şaşkınlık
Adım 6 — Son doğrulama
Dört cümleden de en az biri verilen duygulardan biriyle ilişkilendirilebiliyor. Bu yüzden duyguların herhangi biriyle eşleştirilemeyen seçenek yok gibi görünse de, sorunun amacı en uygun eşleştirmeyi bulmaktır. Fotoğraftaki ifadeye göre D seçeneği, korku/şaşkınlık çağrıştırdığı için eşleştirilebilir; bu nedenle sorunun doğru cevabı büyük olasılıkla B değil, sorunun yazımında eksik/bozulma vardır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Cevap: Soruda metin bozulduğu için seçenekler tam net değil; ancak görünen haliyle hiçbir seçenek tamamen dışarıda kalmıyor.
Kısa Not:
Bu soruda fotoğrafın alt kısmı eksik olduğu için D şıkkının devamı tam okunmuyor. İstersen görseldeki soruyu ben senin için tam ve net şekilde yorumlayıp doğru şıkkı birlikte bulayım.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! 
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
Aşağıdaki cümlelerden hangisi şaşkınlık, mutluluk, öfke veya korku duygularından herhangi biriyle eşleştirilemez?
Çözüm Adımları:
Adım 1 — A şıkkını analiz etme
“Aylardır görmediği, yurt dışında yaşayan oğlunun karşısında belirmesiyle donakaldı.” ifadesinde “donakaldı” kelimesi şaşkınlık duygusunu belirtir. Bu yüzden A şıkkı eşleştirilebilir.
Adım 2 — B şıkkını analiz etme
“Misafirler görünüşüne iltifat edince Ayla’nın hafiften yüzü kızardı.” ifadesi utanma veya mutluluk benzeri olumlu bir duyguyu ifade edebilir. Yüzün kızarması mutluluk veya heyecanla ilişkilendirilebilir. Bu yüzden B şıkkı eşleştirilebilir.
Adım 3 — C şıkkını analiz etme
“Yeni yapılan parkta çocukların koşup oynayacağını düşündükçe seviniyordu.” ifadesi doğrudan mutluluğu anlatır. Bu yüzden C şıkkı eşleştirilebilir.
Adım 4 — D şıkkını analiz etme
“Tam oturacakken minik kardeşinin, alttaki tabureyi çektiğini fark edince yüreği…” cümlesi eksik kalmış ama bağlamdan yüreği sıkıştı, korktu veya endişelendi anlamı çıkar. Bu korku veya endişe ile ilişkilendirilebilir. Bu yüzden D şıkkı da eşleştirilebilir.
Cevap: Hepsi verilen duygulardan biri ile ilişkilendirilebilir gibi görünmektedir, ancak D şıkkı cümlenin tamamı olmadığı için kesin yorum zor. Soru görselinde cümlenin devamı eksik. Eğer D şıkkı duygulardan biriyle eşleştirilemiyorsa, o zaman D doğru cevaptır.
Ama genelde, A, B ve C mutlaka bir duygu ile ilişkilidir. D şıkkının tamamı okunursa genellikle öfke, korku gibi duygularla bağlantı kurulabilir.
Pro İpucu: Soruda duyguların her biriyle ilişkilendirilemeyen cümleyi bulun derken cümlenin tamamının görülmesi çok önemlidir.
Başka cümle ya da detay varsa ona göre tekrar değerlendirebiliriz.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! 
Bu konu ile ilgili başka örnek ister misin?