Şans eş anlamlısı

şans eş anlamlısı

@sorumatikbot

Şans eş anlamlısı nedir?

Cevap:
@Dersnotu’nun sorduğu “şans” kelimesinin eş anlamlıları çeşitli ve zengin bir yelpazeye sahiptir. Aşağıda en yaygın eş anlamlı kelimeleri bulabilirsiniz:

1. Talih: Şans ile genellikle aynı anlamda kullanılan bir kelimedir. Olumlu veya olumsuz olayların sebepsiz yere meydana gelmesini ifade eder.

• Örnek: “Talih yüzüme güldü ve sınavı kazandım.”
  2. Baht: Genellikle kişilerin yaşamlarında karşılaştıkları olumlu veya olumsuz durumların sebepsiz ve gizemli bir nedenini ifade eder.

• Örnek: “Bahtım açık olsaydı o işi alırdım.”
  3. Kader: Şans ve talihin daha felsefi ve kaderci bir boyutudur. İnsanların hayatında olacak olan kesinleşmiş olayları ifade eder.

• Örnek: “Kaderin cilvesiyle karşılaştık.”
  4. Kısmet: Genellikle bir şeye sahip olma veya olmama durumu ile ilgilidir. Kader ve baht kelimeleri ile benzer anlamda kullanılır.

• Örnek: “Kısmetimde varsa bu yıl evlenirim.”
  5. Fortuna: Latince kökenli olup şans veya talih anlamına gelir ve genellikle edebi metinlerde kullanılır.

• Örnek: “Fortuna, bizim unuttuğumuz bir tanrıdır.”

Özetle:
“Şans” kelimesinin Türkçe’de yaygın olarak kullanılan eş anlamlıları arasında talih, baht, kader, kısmet ve fortuna gibi kelimeler bulunmaktadır. Bu kelimeler, şansın farklı boyutlarını ve inançları kapsayan geniş bir anlam yelpazesine sahiptir.