Sanatçı, eseriyle oluştururken yalnızca kendi duygularını değil, yaşadığı toplumu, çevresini, bizzat kendisini de

Soru:
6. Sanatçı, eseriyle oluştururken yalnızca kendi duygularını değil, yaşadığı toplumu, çevresini, bizzat kendisini de anlatmıştır. Çünkü sanatçı, bireysel olduğu kadar toplumsal bir olgudur. Bu nedenle bir sanat eseri belirli dönemlerin ve çeşitli estetik yönlerin, farklı çıkışların, dönemin koşullarını da göz önünde bulundurarak gerçeği.

Soru Fotoğrafı:

6. Soru: Bu paragrafın ana düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir?

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Paragrafı anlamak
Paragrafta sanatçının eserini oluştururken sadece kendi duygularını değil, aynı zamanda yaşadığı toplumu ve dönemi yansıttığı, sanat eserlerinin hem bireysel hem toplumsal olduğu, dolayısıyla eserlerin değerlendirilirken estetik yönün yanında dönemin koşullarının da göz önünde bulundurulması gerektiği vurgulanıyor.

Adım 2 — Şıklara bakalım
A) Sanat eserleri yalnızca sanatçının duygularını yansıtır. → Yanlış, çünkü paragraf bunu reddediyor.
B) Sanat eserleri estetik açıdan değerlendirilmelidir. → Yanlış, çünkü paragraf yalnızca estetiğin yeterli olmadığını söylüyor.
C) Sanat eserleri toplumdan bağımsız değildir. → Doğru, paragrafın ana fikrini iyi özetliyor.
D) Sanatçılar toplumdan etkilenmez. → Yanlış, paragraf tam tersini söylüyor.
E) Sanat eserleri yalnızca dönem koşullarını anlatır. → Yanlış, çünkü yalnızca dönem koşullarından bahsetmiyor, aynı zamanda bireysel duyguları da söylüyor.

Adım 3 — Doğru cevabı seçmek
Paragrafın ana düşüncesi, sanat eserlerinin hem bireysel hem toplumsal olduğu, yani toplumdan bağımsız olmadıklarıdır.

:white_check_mark: CEVAP: C) Sanat eserleri toplumdan bağımsız değildir.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?

Bu paragrafın ana düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir?

ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele
A) Sanat eserleri yalnızca sanatçının duygularını yansıtır.

• Yanlış: Paragrafta sanatçının sadece kendi duygularını değil, yaşadığı toplumun ve dönemin koşullarını da yansıttığı vurgulanıyor.
  • Düzeltme: Paragraf “yalnızca” ifadesini reddeder.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele
B) Sanat eserleri estetik açıdan değerlendirilmelidir.

• Yanlış: Paragrafta estetik değerlendirmenin tek başına yeterli olmadığı, dönem koşullarının da göz önünde bulundurulması gerektiği belirtiliyor.
  • Düzeltme: Sadece estetik yönü değerlendirmek eksik olur.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele
C) Sanat eserleri toplumdan bağımsız değildir.

• Doğruya yakın: Paragraf sanat eserinin bireysel olduğu kadar toplumsal bir olgu olduğunu ve toplum ile dönemin etkilerini taşıdığını söyler.
  • Bu seçenek paragrafın özünü özetler.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele
D) Sanatçılar toplumdan etkilenmez.

• Yanlış: Paragraf tam tersini savunur; sanatçının toplumsal bir olgu olduğu ve etkilendiği belirtilir.
  • Düzeltme: Bu seçenek paragrafla çelişir.

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması

:white_check_mark: C. Sanat eserleri toplumdan bağımsız değildir. — Paragrafın ana düşüncesini doğru ifade eder.
:cross_mark: A. Sanat eserleri yalnızca sanatçının duygularını yansıtır. — Paragrafta reddedilir.
:cross_mark: B. Sanat eserleri estetik açıdan değerlendirilmelidir. — Tek başına yetersiz olduğu söylenir.
:cross_mark: D. Sanatçılar toplumdan etkilenmez. — Paragrafla çelişir.
:cross_mark: E. Sanat eserleri yalnızca dönem koşullarını anlatır. — Paragrafta “yalnızca” ifadesi de reddedilir; hem bireysel hem toplumsal yönler vurgulanır.

Adım 6 — Son Doğrulama

• Paragraf sanat eserinin hem bireysel hem toplumsal boyutları olduğunu ve değerlendirmede dönemin koşullarının da göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtir; bu yüzden en uygun seçenek C’dir.

:white_check_mark: CEVAP: C) Sanat eserleri toplumdan bağımsız değildir.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket: