Soru: Sanat eleştirisiyle ilgili cümleler arasındaki anlamca en yakın ikili hangisidir?
Kısa Cevap
Cevap: B) I ve IV
Sanat eleştirisi, bir sanat eserini ayrıntılarıyla inceleme, çözümleme ve değerlendirme sürecidir. I. cümle bu süreci genel olarak tanımlar; IV. cümle ise sanat eleştirisinin eserdeki duyusal ve içsel özelliklere yoğunlaştığını söyler. Bu nedenle anlamca en yakın olanlar I ve IV’tür.
Çözüm Adımları
Adım 1 — I. cümleyi inceleyelim
“Bir sanat eserine tüm ayrıntılarıyla ve toplumsal bağlam içinde bakma, onu tanımlama, çözümleme, onunla ilgili yorum ve yargı süreci” deniyor.
Bu, sanat eleştirisini genel bir değerlendirme ve çözümleme süreci olarak anlatır.
Adım 2 — II. cümleyi inceleyelim
“Eserin muhatabını doyuma ulaştıran etkenleri tanıyıp anlayıp ortaya koyma” deniyor.
Burada sanat eleştirisinin amacı vurgulanıyor; yani zevk alma ve estetik doyum ön planda.
Adım 3 — III. cümleyi inceleyelim
“Bir sanat nesnesini, onun düzeyini, değerini, anlamını ortaya çıkaracak şekilde ele alarak öznel değerlendirme yapma” deniyor.
Bu, eleştirinin değer biçme ve yorumlama yönünü anlatır.
Adım 4 — IV. cümleyi inceleyelim
“Tek bir sanat yapıtında gözlemlenen, duyusal bilgiden doğan ve anlamları oluşturan özelliklere ilişkin içsel veriler üzerinde yoğunlaşır” deniyor.
Bu cümle, sanat eserinin iç yapısı ve nitelikleri üzerinde durur.
Adım 5 — V. cümleyi inceleyelim
“Bir bağlam içinde ele alınarak, sanat yapıtının yapıldığı sosyo-tarihsel süreçlerle ilişki kurularak yapılan değerlendirme yöntemidir” deniyor.
Bu, eleştirinin toplumsal ve tarihsel bağlamla ilişkilendirilmesi demektir.
Seçenek Karşılaştırması
- A) I ve III → Biri genel tanım, diğeri öznel değerlendirme; benzerlik var ama en yakın olan bu değil.
- B) I ve IV → İkisi de sanat eserini inceleme ve çözümleme yönünü anlatır; en yakın ikilidir.

- C) II ve IV → Biri amaç, diğeri eser içi özellikler; aynı düzeyde değil.
- D) III ve V → Biri öznel değerlendirme, diğeri sosyo-tarihsel bağlam; farklı yönler.
- E) IV ve V → Biri içsel özellikler, diğeri dışsal bağlam; birbirine zıt sayılabilir.
Son Doğrulama
I. cümle, sanat eleştirisini geniş ve genel biçimde tanımlar.
IV. cümle de sanat eserini çözümleme ve onun özelliklerini ortaya çıkarma yönünü öne çıkarır. Bu yüzden anlamca en yakın çift I ve IV’tür.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Cevap: B) I ve IV
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! 
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?