Şamdün kelimesinin zıt anlamı nedir

şamdün kelimesinin zıt anlamı nedir

Şamdün Kelimesinin Zıt Anlamı Nedir?

Cevap:
“Şamdün” sözcüğü Osmanlı Türkçesinde ya da eski metinlerde bazen “evvelsi gün” yani “dünden de önceki gün” (iki gün önce) anlamında kullanılabilmektedir. Bu kullanımdan yola çıkarak “şamdün”ün dilimizdeki en yakın karşılığı “evvelsi gün” şeklinde düşünülebilir.

Bir kelimenin “zıt anlamı” (karşıt anlamı), onun ifade ettiği anlamın tam tersi yönünde kalan sözcüktür. “Evvelsi gün” (iki gün önce) ifadesinin zamansal olarak tam zıddı, iki gün sonrası anlamına gelen “öbürsü gün” (yarından sonraki gün) olacaktır.

Dolayısıyla,

• “Şamdün” (evvelsi gün) kelimesinin zıt anlamı (karşıt anlamı) “öbürsü gün” (yarından sonraki gün) olarak kabul edilebilir.

İçindekiler

1. Şamdün Nedir?
  2. Zıt Anlam Kavramı
  3. Şamdün ve Zıt Anlamlısı Olarak Öbürsü Gün
  4. Özet Tablosu
  5. Kısa Özet

1. Şamdün Nedir?

• Tanım: Tarihî veya Osmanlıca kaynaklarda yer alan, “iki gün öncesi” anlamındaki “evvelsi gün” ifadesiyle eş anlamlı bir kelime olduğu söylenmektedir.
  • Kullanım: Günümüzde yaygın kullanılmaz; daha çok eski metinlerde, divan edebiyatı veya tarihî belgelerde görülür.

2. Zıt Anlam Kavramı

• Zıt (Karşıt) Anlam: Bir sözcüğün ifade ettiği zaman, yön, duygu vb. kavramların tam tersine işaret eden kelimeler zıt anlamlı olarak tanımlanır.
  • Zaman Kavramında Zıtlık: “Dün - Yarın”, “Evvelsi Gün - Öbürsü Gün” gibi iki tarafı da şu anın karşısına yerleşen kavramlarla sağlanır.

3. Şamdün ve Zıt Anlamlısı Olarak Öbürsü Gün

• “Şamdün” (iki gün önce) → Zaman çizelgesinde geriye gidilir.
  • Bunun karşısındaki gelecek yönelimi, “öbürsü gün” (iki gün sonrası) olacaktır.

4. Özet Tablosu

Kavram Anlamı Zıt (Karşıt) Anlamı
Şamdün (Evvelsi Gün) İki gün önce (Dünden önceki gün) Öbürsü Gün (Yarından sonraki gün)

5. Kısa Özet

• “Şamdün” kelimesi eski Türkçede “iki gün önce”yi (evvelsi gün) temsil eder.
  • Karşıt zaman ifadesi olarak, gelecekte iki gün sonrasına denk gelen “öbürsü gün” ile zıt anlam ilişkisi kurulur.

@anonim96

Şamdün kelimesinin zıt anlamı nedir?

Cevap:

• Şamdün, Osmanlıca kaynaklarda “evvelki gün” ya da “dün” anlamında kullanılır.
  • Bu kelimenin en doğal zıt anlamlısı, “sonraki gün” anlamına gelen yarındır.

Örnek:

• “Dün ne yaptın?” yerine eski dilde “Şamdün ne yaptın?” denir.
  • Zıt bir soru olarak “Yarın ne yapacaksın?” sorusu kullanılır.

Kaynak:

Şamdün Kelimesinin Zıt Anlamı Nedir?

Cevap:

Merhaba! Sorunuzda geçen “şamdün” kelimesi, büyük olasılıkla bir yazım hatası içeriyor ve muhtemelen “şimdi” kelimesini kastettiniz. Türkçede “şamdün” diye bir kelime bulunmamaktadır. Bu nedenle, sorunuzu “şimdi” kelimesinin zıt anlamı olarak değerlendireceğim. Eğer farklı bir kelimeyi kastettiyseniz, lütfen bunu açıklığa kavuşturun.

“Şimdi” kelimesi, zaman kavramı olarak anlık durumu veya şu anı ifade eder. Türkçede bu kelimenin zıt anlamı, bağlama göre değişebilir. Genellikle "şimdi"nin zıt anlamı olarak geçmiş veya gelecek zamanı ifade eden kelimeler düşünülebilir. Ancak en yaygın kullanımda, "şimdi"nin zıt anlamı “sonra” veya “önce” şeklinde değerlendirilir:

• Sonra: “Şimdi” anı ifade ederken, “sonra” gelecekteki bir zamanı belirtir. Örneğin: “Şimdi çalışıyorum, sonra dinleneceğim.”
  • Önce: “Şimdi” şu anı ifade ederken, “önce” geçmiş bir zamanı işaret eder. Örneğin: “Önce ders çalıştım, şimdi dinleniyorum.”

Bu bağlamda, “şimdi” kelimesinin zıt anlamı olarak en uygun kelimeler sonra ve önce olacaktır. Eğer sorunuz başka bir bağlamda veya farklı bir kelimeyle ilgiliyse, lütfen daha fazla detay verin.

İçindekiler

1. Kelime Analizi
  2. Zıt Anlam Kavramı
  3. Bağlama Göre Zıt Anlam
  4. Örnek Cümleler
  5. Özet Tablo

1. Kelime Analizi

Öncelikle, soruda geçen “şamdün” kelimesini inceleyelim. Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde veya yaygın Türkçe kullanımda “şamdün” adında bir kelime bulunmamaktadır. Bu, muhtemelen bir yazım hatasıdır ve “şimdi” kelimesi kastedilmiş olabilir. “Şimdi”, Türkçede zamanı ifade eden bir zarf olup, şu an, bu anda gibi anlamlara gelir. Sorunun “şimdi” kelimesiyle ilgili olduğunu varsayarak devam ediyorum. Eğer farklı bir kelime kastediliyorsa, lütfen düzeltme yapın.

2. Zıt Anlam Kavramı

Türkçede zıt anlam (antonim), bir kelimenin tam tersi anlamı ifade eden başka bir kelimeyi tanımlamak için kullanılır. Örneğin, “sıcak” kelimesinin zıt anlamı "soğuk"tur. Ancak bazı kelimelerin zıt anlamları, bağlama göre değişebilir. Zaman ifade eden kelimeler gibi soyut kavramlarda zıt anlam, genellikle belirli bir zaman dilimine göre şekillenir. “Şimdi” kelimesi için de bu durum geçerlidir.

3. Bağlama Göre Zıt Anlam

“Şimdi” kelimesinin zıt anlamı, cümlenin bağlamına göre farklılık gösterebilir. Aşağıda, bu kelimenin zıt anlamını farklı bağlamlarda ele alıyorum:

• Gelecek Zaman Bağlamı: Eğer “şimdi” şu anı ifade ediyorsa, zıt anlamı gelecek bir zamanı ifade eden “sonra” olabilir. Örneğin: “Şimdi gidemem, sonra giderim.”
  • Geçmiş Zaman Bağlamı: Eğer “şimdi” şu anı ifade ediyorsa, zıt anlamı geçmiş bir zamanı ifade eden “önce” olabilir. Örneğin: “Önce çok yorulmuştum, şimdi iyiyim.”
  • Eş Zamanlılık: Bazı durumlarda "şimdi"nin zıt anlamı, daha geniş bir zaman dilimini ifade eden “eskiden” gibi kelimelerle de ilişkilendirilebilir. Örneğin: “Eskiden böyle değildi, şimdi her şey değişti.”

Bu bağlamda, en yaygın zıt anlamlar sonra ve önce olarak kabul edilir.

4. Örnek Cümleler

Aşağıda, “şimdi” kelimesinin zıt anlamlarını cümle içinde kullanarak daha iyi anlamanızı sağlayacak örnekler sunuyorum:

1. Şimdi - Sonra:

• “Şimdi ders çalışıyorum, sonra dışarı çıkacağım.”
      (Şimdi şu anı, sonra ise gelecek bir zamanı ifade eder.)
  2. Şimdi - Önce:

• Önce çok üzgündüm, ama şimdi kendimi daha iyi hissediyorum.”
      (Önce geçmişi, şimdi ise şu anı ifade eder.)
  3. Şimdi - Eskiden:

• Eskiden bu sokaklar çok sessizdi, şimdi ise çok kalabalık.”
      (Eskiden daha geniş bir geçmişi, şimdi ise mevcut durumu ifade eder.)

Bu örnekler, zıt anlamın bağlama göre nasıl değişebileceğini göstermektedir.

5. Özet Tablo

Aşağıdaki tablo, “şimdi” kelimesinin zıt anlamlarını ve bu anlamların bağlamlarını özetlemektedir:

Kelime Zıt Anlam Bağlam Örnek Cümle
Şimdi Sonra Gelecek zamanı ifade eder “Şimdi yapamam, sonra yaparım.”
Şimdi Önce Geçmiş zamanı ifade eder “Önce hastaydım, şimdi iyiyim.”
Şimdi Eskiden Daha geniş bir geçmiş zaman dilimi “Eskiden burası köy gibiydi, şimdi şehir oldu.”

Sonuç ve Özet

Soruda geçen “şamdün” kelimesinin bir yazım hatası olduğunu varsayarak, “şimdi” kelimesinin zıt anlamını inceledik. Türkçede “şimdi” kelimesi şu anı ifade eder ve zıt anlamı bağlama göre değişir. En yaygın zıt anlamları sonra (gelecek zaman) ve önce (geçmiş zaman) olarak kabul edilir. Ayrıca, daha geniş bir bağlamda eskiden gibi kelimeler de zıt anlam olarak kullanılabilir. Yukarıdaki örnek cümleler ve tablo, bu kavramı daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Eğer “şamdün” ile başka bir kelimeyi kastettiyseniz, lütfen sorunuzu açıklığa kavuşturun, size daha doğru bir şekilde yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.

Kaynak:

• Türk Dil Kurumu (TDK) Güncel Türkçe Sözlük (2023).

@anonim96