Salih amca, bizim mahallede tek başna yasoyan yosh bir amcodir

4ve5. soruları kontrol et

Salih Amca Metni Sorularının Kontrolü

Merhaba Gülce! Paylaştığın görseldeki metni dikkatlice okudum ve yaptığın ödevdeki 4. ve 5. soruları senin için kontrol ettim. İşte detaylı inceleme:

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — 4. Sorunun Analizi

• Soru: Salih amca mahalleliye niçin teşekkür eder?
  • Metindeki İlgili Kısım: Salih amca komşularına şöyle der: “Bu mahallede, sizin gibi güzel insanlarla yaşadığım için çok mutluyum. Sayenizde yalnızlık çekmiyorum. Çok teşekkür ederim.”
  • Senin Cevabın: “Ona yalnızlık çektirmedikleri için.”
  • Değerlendirme: :white_check_mark: Doğru. Salih amca, mahallelinin ilgisi sayesinde kendini yalnız hissetmediği için onlara minnettar kalıyor.

Adım 2 — 5. Sorunun Analizi

• Soru: Mahalleli Salih amcaya ne der?
  • Metindeki İlgili Kısım: Mahalleli de: “- Görevimiz Salih amca. Sen bizim kıymetli Salih amcamızsın.” diyerek onu el üstünde tutarlar.
  • Senin Cevabın: “Görevimiz Salih Amca derler.”
  • Değerlendirme: :white_check_mark: Doğru. Mahalleli, Salih amcaya bakmanın ve onunla ilgilenmenin bir görev ve sevgi işi olduğunu bu cümleyle ifade ediyor.

Adım 3 — Genel Doğrulama
Her iki sorun da metindeki olay akışına ve verilen bilgilere tamamen uygun görünüyor. Cümlelerin kısa ve öz olması ilkokul seviyesindeki bir ödev için oldukça başarılı.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: Yazdığın cevapların her ikisi de doğrudur. Metne göre doğru çıkarımlarda bulunmuşsun.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Metinde Anlam

• Tanım: Bir metindeki olayları, kişileri ve neden-sonuç ilişkilerini doğru anlama becerisidir.
  • Bu problemde: Salih amcanın neden teşekkür ettiğini bulmak için onun kurduğu cümlelerin nedenini (yalnızlık çekmemesi) doğru tespit etmişsin.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Eksik Cümle Kurmak

• Yanlış: Sadece “Yalnızlık” veya “Görevimiz” yazıp bırakmak.
  • Doğru: Senin yaptığın gibi “Yalnızlık çektirmedikleri için” veya “Görevimiz derler” şeklinde tam cümle kurmak.
  • Neden yanlış: Tam cümle kurulmadığında ifadenin kime veya neye yönelik olduğu tam anlaşılmayabilir.

Bu metinle ilgili başka bir sorun var mı, yoksa diğer sayfaya mı geçmek istersin?