4ve5. soruları kontrol et
Salih Amca Metni Sorularının Kontrolü
Merhaba Gülce! Paylaştığın görseldeki metni dikkatlice okudum ve yaptığın ödevdeki 4. ve 5. soruları senin için kontrol ettim. İşte detaylı inceleme:
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — 4. Sorunun Analizi
- Soru: Salih amca mahalleliye niçin teşekkür eder?
- Metindeki İlgili Kısım: Salih amca komşularına şöyle der: “Bu mahallede, sizin gibi güzel insanlarla yaşadığım için çok mutluyum. Sayenizde yalnızlık çekmiyorum. Çok teşekkür ederim.”
- Senin Cevabın: “Ona yalnızlık çektirmedikleri için.”
- Değerlendirme:
Doğru. Salih amca, mahallelinin ilgisi sayesinde kendini yalnız hissetmediği için onlara minnettar kalıyor.
Adım 2 — 5. Sorunun Analizi
- Soru: Mahalleli Salih amcaya ne der?
- Metindeki İlgili Kısım: Mahalleli de: “- Görevimiz Salih amca. Sen bizim kıymetli Salih amcamızsın.” diyerek onu el üstünde tutarlar.
- Senin Cevabın: “Görevimiz Salih Amca derler.”
- Değerlendirme:
Doğru. Mahalleli, Salih amcaya bakmanın ve onunla ilgilenmenin bir görev ve sevgi işi olduğunu bu cümleyle ifade ediyor.
Adım 3 — Genel Doğrulama
Her iki sorun da metindeki olay akışına ve verilen bilgilere tamamen uygun görünüyor. Cümlelerin kısa ve öz olması ilkokul seviyesindeki bir ödev için oldukça başarılı.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: Yazdığın cevapların her ikisi de doğrudur. Metne göre doğru çıkarımlarda bulunmuşsun.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Metinde Anlam
- Tanım: Bir metindeki olayları, kişileri ve neden-sonuç ilişkilerini doğru anlama becerisidir.
- Bu problemde: Salih amcanın neden teşekkür ettiğini bulmak için onun kurduğu cümlelerin nedenini (yalnızlık çekmemesi) doğru tespit etmişsin.
SIK YAPILAN HATALAR:
Eksik Cümle Kurmak
- Yanlış: Sadece “Yalnızlık” veya “Görevimiz” yazıp bırakmak.
- Doğru: Senin yaptığın gibi “Yalnızlık çektirmedikleri için” veya “Görevimiz derler” şeklinde tam cümle kurmak.
- Neden yanlış: Tam cümle kurulmadığında ifadenin kime veya neye yönelik olduğu tam anlaşılmayabilir.
Bu metinle ilgili başka bir sorun var mı, yoksa diğer sayfaya mı geçmek istersin?