Rumlanmasi, o yorumun tarihle harmanlanması için bir daha hiç terarlanmayacak şanstı

Soru:
20. Bunlar elbette çok gerçekti. Hayatın geçmişe doğru yo-
rumlanmasi, o yorumun tarihle harmanlanması için bir
daha hiç terarlanmayacak şanstı. Ama asıl önemli olan E
bu öznenin, yürüyen bedende bir su gibi çalkalanan bilme
tutkusu idi. Ne kadar ileri giderse gitsin hep başlangiçta
kaldığının bilincine varmiş gibiydi. Edirne’de, Selimiye M
Camiinin arka kısminda mezar taşlarina reva görülen
hoyratliğı acı acı eleştirmişti. Belli ki tarihỉ bir kavram ve
belgeleri bir veri olmanın ötesinde kendi var oluşunun se-
bebi olarak görüyordu. Ve şiirin, bu var oluşu köpürtüp asıl
tarih yaptiğının çoktan farkına varmiştı.
Aşağıdakilerden hangisi bu parçada sözü edilen kişi-
pin özelliklerinden biri değildir? eoac
Ay Sürekli öğrenme tutkusulest ivoaneue
B) Tarihi eleştirilerinde belgelerle konuşmasi1 Tarihle kendi yaşamını özdeşleştirmesi
D) Tarihi eserlerin yeterince korunmadiğını düşünmesI
SE) Şire özel bir ilgi duyması

Soru Fotoğrafı:

Parçada Sözü Edilen Kişinin Özellikleri ve Doğru Cevabın Bulunması

:brain: Çözüm Adımları:

Adım 1 — Parçayı Anlamak
Metinde geçen kişi, geçmişe dönük yorum yapma, tarih ve belgeleri önemseme, tarihî kavramları yaşam sebebi olarak görme, tarihi eserlerin korunmaması eleştirisi ve şiirin tarih yaratmadaki önemi üzerine düşünmektedir.

Adım 2 — Seçenekleri İncelemek

• A) Sürekli öğrenme tutkusu: “yürüyen bedende bir su gibi çalkalanan bilme tutkusu” ifadesi bunu destekler. Doğru, kişi öğrenmeye tutkuyla bağlı.
  • B) Tarihî eleştirilerinde belgelerle konuşması: Parçada “tarihî bir kavram ve belgeleri bir veri olmanın ötesinde…” ifadesi geçiyor. Evet, belgelerle konuşuyor.
  • C) Tarihle kendi yaşamını özdeşleştirmesi: “Tarihle kendi var oluşunun sebebi olarak görüyordu.” ifadesi bu seçeneğin doğruluğunu gösterir.
  • D) Tarihî eserlerin yeterince korunmadığını düşünmesi: Edirne, Selimiye Camii’nin arka kısmındaki mezar taşlarına yapılan saygısızlığı eleştirmesi, tarihi eserlerin korunmadığına dair bir eleştiridir.
  • E) Şiire özel bir ilgi duyması: Parçada şiirin tarih yaratmadaki gücünden bahsedilse de şiire özel bir ilgiden, örneğin şiir okuma veya yazma ilgisinden bahsedilmemiştir.

Adım 3 — Cevabı Belirlemek
Parçada E seçeneği (Şiire özel bir ilgi duyması) açıkça belirtilmediği için doğru cevap budur. Diğer seçenekler metinde desteklenmektedir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: E) Şiire özel bir ilgi duyması
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:light_bulb: Not: Metinde şiirin tarih yaratmadaki rolüne dikkat çekilmiş, ancak kişinin şiire özel ilgisi olduğuna dair bir ifade yoktur.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

Aşağıdakilerden hangisi bu parçada sözü edilen kişinin özelliklerinden biri değildir?

ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele
Parçadaki ilgili ifade: “bu öznenin, yürüyen bedende bir su gibi çalkalanan bilme tutkusu idi.”
Bu ifade sürekli öğrenme tutkusu ile örtüşür.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele
Parçada geçen ifadeler belgeleri veri olmanın ötesinde kendi var oluşunun sebebi olarak gördüğünü belirtir; fakat tarihi eleştirilerinde belgelerle konuştuğu şeklinde açık bir kullanım belirtilmemiştir.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele
Parçadaki ilgili ifade: “Belli ki tarihî bir kavram ve belgeleri … kendi var oluşunun sebebi olarak görüyordu.”
Bu ifade tarihle kendi yaşamını özdeşleştirmesi anlamına gelir.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele
Parçadaki ilgili ifade: “mezar taşlarına reva görülen hoyratlığı acı acı eleştirmişti.”
Bu, tarihi eserlerin yeterince korunmadığını düşünmesine işaret eder.

Adım 5 — E Seçeneğini İncele
Parçadaki ilgili ifade: “Ve şiirin, bu var oluşu köpürtüp asıl tarih yaptığının çoktan farkına varmıştı.”
Bu, kişinin şiire özel bir ilgi duyduğunu gösterir.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: A. Sürekli öğrenme tutkusu — Parçada açıkça var.
:cross_mark: B. Tarihi eleştirilerinde belgelerle konuşması — Parçada açıkça desteklenmiyor.
:white_check_mark: C. Tarihle kendi yaşamını özdeşleştirmesi — Parçada var.
:white_check_mark: D. Tarihi eserlerin yeterince korunmadığını düşünmesi — Parçada var.
:white_check_mark: E. Şiire özel bir ilgi duyması — Parçada var.

Adım 7 — Son Doğrulama
Parçadan çıkan doğrudan kanıtlar B dışında tüm seçenekleri destekliyor; B seçeneği parçanın içerdiği bilgilerle doğrulanmıyor.

:white_check_mark: CEVAP: B) Tarihi eleştirilerinde belgelerle konuşması

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket: