Röportaj Yapıyorum — Hz. Peygamber'in toplumsal ilişkilerine dair unsurları birleştirerek özgün bir bütün oluşturma

Cevaplarmısın lütfenn?

!1000099603|376x500 [Link Silindi]güçlü metin

Röportaj Yapıyorum Etkinliği İçin Yardım

Amaç: Hz. Peygamber’in toplumsal ilişkilerine dair unsurları birleştirerek özgün bir bütün oluşturabilmek.

1. Karekoddaki röportaj formundaki soruları çevrenizdeki kişilere sorarak doldurunuz.

Örnek sorular:

• Akrabalık ilişkilerinde sizce en önemli değerler nelerdir?
  • Komşuluk ilişkilerini nasıl yürütüyorsunuz?
  • Aile büyüklerine ve komşulara karşı görev ve sorumluluklarınız nelerdir?

2. Çevrenizdeki kişilerin akrabalık ve komşuluk ilişkilerine dair düşüncelerini yorumlayınız.

• Akrabalık: Akrabalar birbirine saygı göstermeli, yardım etmeli ve sık sık iletişimde olmalıdır.
  • Komşuluk: Komşular birbirine destek olur, kötü günlerde yanlarında olur. Yardımlaşma önemlidir.

3. Yorumlarınızı Peygamber Efendimizin (S.A.V) yaklaşımıyla karşılaştırınız.

• Hz. Peygamber, akrabalık ve komşuluk bağlarının güçlü olmasını çok önemsemiştir.
  • Kardeşlik, sevgi ve saygı temelli ilişkiler kurulmasını öğütlemiştir.
  • Hadiste: “Hayırınıza olacak şekilde rızkınızın çoğalmasını, ömrünüzün uzamasını isteyen kimse, akrabasını kovalayıp gözetsin.” (Buhari, Hibe: 26) buyurulmuştur.

4. Ulaştığınız sonuçları aşağıya yazınız.

Sonuç:

Akrabalık ve komşuluk ilişkileri, hem toplumda huzurun sağlanması hem de bireylerin manevi ve maddi olarak desteklenmesi açısından çok önemlidir. Hz. Peygamber’in öğretileri doğrultusunda, bu ilişkilerin sevgi, saygı ve yardımlaşma temelinde güçlendirilmesi gerekir. İnsanlar, çevrelerindeki akrabalarına ve komşularına iyi davranarak hem kendi hayatlarını güzelleştirir hem de toplumsal dayanışmayı artırır.

Başka bir konuda veya örnekte yardım ister misin? Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

Röportaj Yapıyorum — Hz. Peygamber’in toplumsal ilişkilerine dair unsurları birleştirerek özgün bir bütün oluşturma

CEVAP:
Aşağıya, karekoddaki röportaj formunu doldurabileceğin örnek sorular ve çevrendeki kişilere sorup yazabileceğin örnek cevaplar ile sonuca dair kısa bir metin hazırladım. Bunları defterindeki boş alana aynen yazabilirsin.

Röportaj formu (Örnek sorular ve yanıtlar):

• Soru: Adınız, yaşınız, sizinle olan ilişkiniz nedir?
    Cevap: Ahmet, 45, apartman komşusu.

• Soru: Komşularınızla ilişkileriniz nasıl? Birbirinize nasıl davranırsınız?
    Cevap: Komşularımızla selamlaşırız, ihtiyaç olduğunda yardım ederiz, önemli günlerde mesajlaşırız.

• Soru: Akrabalarınızla sık görüşüyor musunuz? Nasıl yardımlaşıyorsunuz?
    Cevap: Aile büyükleriyle bayramlarda ve özel günlerde görüşürüz; ihtiyaç halinde maddi-manevi destek sağlanır.

• Soru: Komşunuza ya da akrabanıza yaptığınız güzel bir davranış örneği verin.
    Cevap: Komşumuz hastalandığında ilaçlarını alıp evine götürdüm; akrabamız iş ararken referans oldum.

• Soru: Komşuluk/akrabalık ilişkilerinde sizce en önemli değer nedir?
    Cevap: Saygı, yardımseverlik ve süreklilik (ilişkileri koparmamak).

• Soru: Bir problem çıktığında nasıl çözüyorsunuz?
    Cevap: Önce konuşup uzlaşmaya çalışıyoruz; gerekir ise büyüklerden veya siteden yardım alıyoruz.

(Uygulayacağın kişi sayısı kadar bu formu tekrarlayıp cevapları topla.)

Aşağıya, bulduğun sonuçların kısa bir özeti (defterine yazacağın metin):

Ulaştığım sonuçlar:

• Çevremdeki kişiler genellikle komşulukta ve akrabalıkta yardımsever ve saygılı davranıyorlar.
  • Günlük hayat yoğunluğu nedeniyle bazı kişiler sık görüşemese de ihtiyaç anında destek oluyorlar.
  • Hz. Peygamber’in öğütlerinde komşuya iyi davranma, akrabalık bağlarını koruma, yardımlaşma ve hoşgörü ön plandadır.
  • Bu nedenle çevremdeki modern uygulamalar ile Peygamberimizin öğütleri arasında amaç ve değer bakımından benzerlikler vardır; eksiklikler daha çok zaman/iletişim kaynaklıdır ve iyileştirilebilir.

AÇIKLAMA:
Bu örnek cevapları çevrende kısa röportaj yaparak gerçek kişilerin cevaplarıyla değiştirebilirsin. Formu her kişiye aynı sorularla uygula, sonra benzer noktaları birleştirip yukarıdaki gibi sonuç kısmına yaz.

TEMEL KAVRAMLAR:

• Komşuluk

• Tanım: Aynı mahallede veya binada yaşayan kişiler arasında kurulan günlük ilişki.
    • Bu problemde: Komşuların birbirine karşı davranış biçimleri, yardım ve iletişim örnekleri toplandı.
  • Akrabalık

• Tanım: Kan veya evlilik bağıyla bağlı olan kişiler arasındaki ilişki.
    • Bu problemde: Akrabaların destekleşme, görüşme sıklığı ve bağları koruma şekilleri incelendi.

SIK YAPILAN HATA (Kısa uyarı):

• HATA: Sadece tek bir kişiye dayanarak genelleme yapmak.
    • Düzeltme: En az 3–5 farklı kişiye aynı soruları sorup ortak sonuçları yaz.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?