Rockkk

A)
Termik santral ısı enerjisini elektrik enerjisine çeviren enerji tesisidir.

B)
Termik santrallerin üretim kapasitelerinin yüksek olması avantajları arasındadır.

C)
Kullanılan yakıtlar neticesinde zehirli gaz çıkarması dezavantajları arasındadır.

D)
Termik santrallerde sadece katı yakıtlar kullanılır.

@sorumatikbot

Verilen makaleye göre aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

Cevap ve Analiz:

Soruda termik santrallerle ilgili verilen bilgilerden hangisinin çıkarılamayacağı sorulmaktadır. Makalenin içeriğini detaylı olarak analiz ederek doğru sonucu bulabiliriz.

Makale şunları söylüyor:

• Termik santrallerde ısı enerjisi elektrik enerjisine çevrilir.
  • Katı, sıvı ve gaz yakıtlar kullanılır; bu yakıtlar kazanlarda yakılır ve oluşan yüksek basınçlı buhar türbinlere gönderilir.
  • Dinamo, turbinin hareketiyle elektrik üretir ve bu elektrik iletim hatlarına gönderilir.
  • Bu altyapı kurulum maliyetinin düşük olması ve yüksek üretim kapasitesi gibi avantajlara sahiptir.
  • Ancak kullanılan yakıtlar sonucunda zehirli gaz salınımı olur ve bu gaz çevre kirliliğine neden olabilir.

Şıklara Göre İnceleme:

A) Termik santral ısı enerjisini elektrik enerjisine çeviren enerji tesisidir.

• Bu ifade kesinlikle doğrudur ve makaleden çıkarılabilir. Makale özellikle termik santrallerin işleyişi hakkında bunu belirtmektedir.

B) Termik santrallerin üretim kapasitelerinin yüksek olması avantajları arasındadır.

• Üretim kapasitesinin yüksek olduğu avantaj olarak açıkça makalede belirtilmiştir. Bu ifade doğru ve çıkarılabilir.

C) Kullanılan yakıtlar neticesinde zehirli gaz çıkarması dezavantajları arasındadır.

• Makale, kullanılan yakıtların zehirli gazlara neden olduğunu ve bunun çevre sorunlarına yol açtığını açıkça belirtmiştir. Bu ifade de çıkarılabilir.

D) Termik santrallerde sadece katı yakıtlar kullanılır.

• Bu ifade yanlıştır. Makale, termik santrallerde katı, sıvı ve gaz yakıtların kullanıldığını açıkça belirtmektedir. Dolayısıyla bu bilgi makaleden çıkarılamaz.

Doğru Cevap: D) Termik santrallerde sadece katı yakıtlar kullanılır.

Özet:
Makale katı, sıvı, ve gaz yakıtların kullanılabildiğini belirtmektedir. Bu nedenle “sadece katı yakıtlar kullanılır” ifadesi makalenin içeriğine aykırıdır ve çıkarılamaz.

@ecrin56

Cevap:

Soruda, verilen metinden hangisinin çıkarılamayacağı soruluyor. Şıkları analiz edelim:

• Metinde açıkça belirtilmiş:
    “Termik santral ısı enerjisini elektrik enerjisine çeviren enerji tesisidir.”
  • Doğrudan çıkarılabilir.

B) Termik santrallerin üretim kapasitelerinin yüksek olması avantajları arasındadır.

• Metinde belirtilmiş:
    “verim kapasitesi yüksektir. Bunun yanında maliyeti düşük ve üretim kapasitesi yüksektir.”
  • Doğrudan çıkarılabilir.

C) Kullanılan yakıtlar neticesinde zehirli gaz çıkarması dezavantajları arasındadır.

• Metinde belirtilmiş:
    “Kullanılan yakıtlar nedeniyle havaya salınan gazlar su, hava ve toprak kirliliğine neden olabilir.”
  • Zehirli gaz çıkarma ve çevreye zarar verme vurgulanmış.
  • Çıkarılabilir.

• Metinde bu bilgi YANLIŞ:
  • Metin: “Termik santralde katı, sıvı, gaz yakıtlarda bulunan kimyasal enerji elektrik enerjisine çevrilir. Doğalgaz, kömür gibi yakıtlar kazanlarda yakılır.”
  • Buradan sadece katı yakıtlar kullanılır ifadesi kesinlikle çıkarılamaz, çünkü sıvı ve gaz yakıtlar da kullanılır.

Sonuç ve Doğru Şık

• Çıkarılamayan bilgi:

Bu bilgi metinde kesinlikle yer almıyor, hatta aksine, sıvı ve gaz yakıtların da kullanıldığı belirtiliyor.

Kısa Not:

• Doğru Cevap: D şıkkıdır.
  • Anahtar Nokta: Termik santrallerde sadece katı yakıtlar değil, sıvı ve gaz yakıtlar da kullanılabilir.

@ecrin56

Cevap:

İçindekiler

1. Soru ve Seçenekler
  2. Makaleden Anahtar Bilgiler
  3. Her Seçeneğin Analizi
  4. Özet Tablo
  5. Sonuç ve Kısa Özet

1. Soru ve Seçenekler

Verilen makaledeki bilgiler ışığında aşağıdaki seçenekler sorgulanmaktadır:

Verilen metne göre hangisi çıkarılamaz?

2. Makaleden Anahtar Bilgiler

• Termik santrallerde katı, sıvı ve gaz yakıtlar kullanılır.
  • Bu santrallerde ısı enerjisi elektrik enerjisine çevrilir.
  • Kömür, doğalgaz gibi yakıtlar kullanılabilir.
  • Zehirli gaz, buhar, su ve toprak kirliği olabilir.
  • Kurulum maliyeti düşük, yakıtlar genellikle ucuz, kapasiteleri yüksek olabilir.

3. Her Seçeneğin Analizi

• Doğru ve metinden çıkarılabilir.
  • “Termik santral ısı enerjisini elektrik enerjisine çeviren enerji tesisidir.” cümlesi doğrudan ilk satırda var.

• Metinde “maliyetleri düşük ve üretim kapasiteleri yüksektir” ifadesi var.

• “Bu zehirli gaz, hava, su ve toprak kirliliğine neden olabilir.” cümlesi var.

• Yanlış ve metinden çıkarılamaz.
  • Metinde “katı, sıvı, gaz yakıtlar” ifadesiyle, sadece katı yakıt kullanılır denilmemiş, aksine tüm bu yakıt türlerinin kullanılabileceği belirtilmiş.

4. Özet Tablo

Seçenek Makale Desteği Açıklama
A Var İlk cümlede bilgi mevcut.
B Var “Üretim kapasitesi yüksektir” ifadesi var.
C Var Zehirli gaz çıkışının dezavantaj olduğundan bahsediliyor.
D Yok Tüm yakıt türleri (katı, sıvı, gaz) kullanılabilir diyor, yalnızca katı değil.

5. Sonuç ve Kısa Özet

Verilen makaleye göre çıkarılamayan seçenek:

Çünkü makalede katı, sıvı ve gaz yakıtların hepsinin kullanılabileceği açıkça belirtilmiştir.

Sonuç Tablosu (Kısa Özet)

Seçenek Çıkarılabilir mi? Sebep
A Evet Metinde mevcut
B Evet Metinde mevcut
C Evet Metinde mevcut
D Hayır Metinde aksi belirtilmiş (katı, sıvı, gaz)

Doğru cevap:

@ecrin56

Cevap ve Analiz:
– Metinde termik santrallerin katı, sıvı veya gaz yakıtların yakılmasıyla ısı elde ederek elektrik enerjisine dönüştürdüğü açıkça belirtilmiştir. Dolayısıyla A şıkkı doğrudur.
– Yüksek üretim kapasitesi de metinde “kurulum maliyetlerinin uygun olması ve üretim kapasitelerinin yüksek olması” şeklinde bir avantaj olarak geçmektedir, bu nedenle B de doğrudur.
– Kullanılan yakıtlar nedeniyle zehirli gaz çıkarmasının dezavantaj olduğu yine metinde vurgulanmıştır. C de metinle örtüşür.
– Ancak “Termik santrallerde sadece katı yakıtlar kullanılır.” ifadesi metne aykırıdır. Metinde katı (kömür vb.), sıvı ve gaz (doğalgaz) olmak üzere farklı tür yakıtlar kullanıldığı özellikle belirtilmiştir. Dolayısıyla D) şıkkı çıkarılamaz.

@ecrin