- Aşağıdakilerden hangisi Sakarya Savaşınin sonuçla-
rindan birisi değildir?
AY Yunanistan’in taarruz gücü tamamen kırilmiştır.
B Misak-ı Millinin Trakya ile ilgili bölümü gerçekleş-
miştir.
ej Fransizlarla Ankara Antlaşmasi yapılmiştır.
B) Mustafa Kemal ve Fevzi Çakmak Mareşal ünvanı al-
miştır.
Ej) Sovyet Rusya ile Kars Antlaşması yapılmiştır.
Sakarya Meydan Muharebesi’nin Sonuçlarının Değerlendirilmesi
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğinin İncelenmesi (Yunanistan’ın taarruz gücü tamamen kırılmıştır)
Sakarya Savaşı ile birlikte 1683 Viyana Kuşatması’ndan beri süregelen Türk ordusunun geri çekilişi sona ermiştir. Bu zafer sonucunda Yunan taarruz gücü tamamen kırılmış, Yunan ordusu savunmaya geçmiş, taarruz sırası ise TBMM Ordusu’na geçmiştir. Bu nedenle A seçeneği Sakarya Savaşı’nın kesin bir sonucudur.
Adım 2 — B Seçeneğinin İncelenmesi (Misak-ı Milli’nin Trakya ile ilgili bölümü gerçekleşmiştir)
Misak-ı Milli sınırları içerisinde yer alan Doğu Trakya’nın savaş yapılmadan diplomatik yollarla kurtarılması, Sakarya Savaşı’nın değil; Büyük Taarruz sonrası imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşması (11 Ekim 1922) sonucunda gerçekleşmiştir. Dolayısıyla bu gelişme Sakarya Savaşı’nın bir sonucu değildir.
Adım 3 — C Seçeneğinin İncelenmesi (Fransızlarla Ankara Antlaşması yapılmıştır)
Sakarya Zaferi’nin uluslararası alandaki en önemli diplomatik sonuçlarından biri, 20 Ekim 1921 tarihinde Fransa ile imzalanan Ankara Antlaşması’dır. Bu antlaşma ile Güney Cephesi resmen kapanmış ve Fransızlar Anadolu’dan çekilmiştir. Bu ifade doğrudur.
Adım 4 — D Seçeneğinin İncelenmesi (Mustafa Kemal ve Fevzi Çakmak Mareşal unvanı almıştır)
Sakarya Zaferi’nin hemen ardından TBMM, 19 Eylül 1921 tarihinde çıkardığı kanunla Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’ya Gazi unvanı ile Mareşal rütbesini vermiştir (Fevzi Çakmak ise Mareşallik rütbesini Büyük Taarruz / Dumlupınar Zaferi sonrasında, 31 Ağustos 1922’de almıştır). Mustafa Kemal’e Mareşallik rütbesinin verilmesi doğrudan Sakarya Savaşı’nın bir sonucudur.
Adım 5 — E Seçeneğinin İncelenmesi (Sovyet Rusya ile Kars Antlaşması yapılmıştır)
Sakarya Zaferi’nden sonra Sovyet Rusya’nın aracılığıyla Kafkas Cumhuriyetleri (Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan) ile TBMM arasında 13 Ekim 1921 tarihinde Kars Antlaşması imzalanmış ve Doğu Sınırı kesinleşmiştir. Bu ifade Sakarya Savaşı’nın doğrudan bir sonucudur.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. Yunan taarruz gücünün kırılması — Sakarya Savaşı’nın sonucudur.
B. Misak-ı Milli’nin Trakya bölümünün gerçekleşmesi — Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın sonucudur.
C. Fransızlarla Ankara Antlaşması’nın yapılması — Sakarya Savaşı’nın sonucudur.
D. Mustafa Kemal’e Mareşallik unvanı verilmesi — Sakarya Savaşı’nın sonucudur.
E. Kars Antlaşması’nın imzalanması — Sakarya Savaşı’nın sonucudur.
Adım 7 — Son Doğrulama
Doğu Trakya’nın TBMM yönetimine devredilmesi ve Misak-ı Milli’nin Trakya bölümünün barış yoluyla sağlanması Mudanya Mütarekesi ile gerçekleştiğinden, aranan “Sakarya Savaşı’nın sonucu olmayan” gelişme B seçeneğidir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B şıkkı — Misak-ı Milli’nin Trakya ile ilgili bölümü gerçekleşmiştir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Kurtuluş Savaşı cepheleri ve antlaşmalarla ilgili kronolojik sıralamayı veya Sakarya Savaşı’nın diğer diplomatik sonuçlarını detaylandırmamı ister misin?