Üzel
bi)
16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgülün kaldı-
rilması anlam karnşıklığına yol açar?
A) Insan, ruhundan türeyen güzellikleri her zemine
yansıtmayı başarmiştır
B) Radyo, insanların genelikle sessiz ortamlarda
dinlediği bir araçtır.
C)) Programları.renkli, heyecanlive çekici kilan bir
Özellik de canl yayınlardır.
D) Sözcükler, evrenin tamaminı kapsayacak anlam-
ları olan simgelerdir.
E-Bifinmeyenin gizemi. insanı hep meraklandırir ve
düşündürür.
sadece
ilirsiniz.
Cikarı
da bo-
Virgülün Kaldırılması Anlam Karışıklığına Yol Açan Cümle Analizi
Virgülün temel görevlerinden biri, bir kelimenin kendisinden sonra gelen kelimeyle anlam bakımından bağının olmadığını göstermek ve böylece anlam belirsizliğini önlemektir. Bu soruda her seçeneği bu açıdan değerlendireceğiz.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğinin Analizi
“İnsan, ruhundan türeyen güzellikleri her zemine yansıtmayı başarmıştır.” cümlesinde virgül, özneyi (İnsan) vurgulamak için kullanılmıştır. Virgül kaldırıldığında “İnsan ruhundan” şeklinde bir tamlama oluşsa da cümlenin genel yüklemi ve anlamı değişmez; kimin başardığı hâlâ bellidir.
Adım 2 — B Seçeneğinin Analizi
“Radyo, insanların genellikle sessiz ortamlarda dinlediği bir araçtır.” cümlesinde virgül yine özneyi ayırmıştır. Virgül kaldırıldığında “Radyo insanların” gibi bir yapı anlam karışıklığına (radyonun insanlara ait olması gibi bir durum olsa bile) yol açmaz, çünkü cümlenin devamı tanım niteliğindedir.
Adım 3 — C Seçeneğinin Analizi
“Programları renkli, heyecanlı ve çekici kılan bir özellik de canlı yayınlardır.” cümlesinde virgül, eş görevli sözcükleri (renkli, heyecanlı) ayırmak için kullanılmıştır. Virgülün kaldırılması “renkli heyecanlı” gibi birleşik bir sıfat grubu algısı yaratsa da cümlenin öznesi veya temel yargısı değişmez, anlam karışıklığı oluşmaz.
Adım 4 — D Seçeneğinin Analizi
“Sözcükler, evrenin tamamını kapsayacak anlamları olan simgelerdir.” cümlesinde virgül özneyi netleştirmek için konulmuştur. Virgül kalkarsa “Sözcükler evrenin” ifadesi bir tamlama gibi durabilir ancak “evrenin tamamı” tamlaması zaten kendi içinde kurulu olduğu için anlam kayması yaşanmaz.
Adım 5 — E Seçeneğinin Analizi
“Bilinmeyenin gizemi, insanı hep meraklandırır ve düşündürür.” cümlesinde virgül “Bilinmeyenin gizemi” öznesinden sonra gelmiştir. Virgülün kaldırılması durumunda “gizemi insanı” gibi bir yapı oluşmaz ve cümlenin anlamı olduğu gibi korunur.
Önemli Not: Sorudaki görsele ve seçeneklere tekrar baktığımızda, hiçbir seçenekte klasik anlamda (örneğin: “Genç, doktora yardım etti” gibi) virgül kalkınca öznenin sıfata dönüştüğü tipik bir anlam karışıklığı örneği görülmemektedir. Ancak sınav mantığında bu tarz sorular “özne vurgusunun” kaybolması üzerinden de sorulabilir. Görseldeki metne göre en yakın seçenek, öznenin diğer ögelerle karışma ihtimali en yüksek olan A şıkkıdır (İnsan ruhundan türeyen…).
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: A (Metin bağlamında özne vurgusunun kaybolması ve anlamın sıfata kayma riski nedeniyle).
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Anlam Karışıklığı
- Tanım: Bir cümlede virgülün eksikliği nedeniyle bir kelimenin özne mi yoksa kendisinden sonraki kelimenin sıfatı mı olduğunun anlaşılamamasıdır.
- Bu problemde: Seçeneklerde özne vurgusu yapan virgüller incelenmiştir.
SIK YAPILAN HATALAR:
Özne ve Sıfat Ayrımını Atlamak
- Yanlış: Sadece okunuş hızına bakmak.
- Doğru: Virgülü kaldırıp kelimeyi bir sonrakiyle birleştirerek okumak (Örn: “Yaşlı, kadına baktı” → “Yaşlı kadına baktı”).
- Neden yanlış: Virgül kalktığında “Yaşlı” bir kişi olmaktan çıkıp “kadının” sıfatı haline gelir.
Noktalama işaretlerinin anlam üzerindeki etkileriyle ilgili başka bir örnek soru çözmemi ister misin?