Ri doğal sayidır?

1. Aşağıda verilen ifadelerden hangisinin değe-
    ri doğal sayidır?
    A) 33
    B)
    -34
    D)

Verilen İfadelerden Hangisinin Değerinin Doğal Sayı Olduğunun Belirlenmesi

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğinin Analizi

• İfade: 3^{-3}
  • Negatif üs kuralı (a^{-n} = \frac{1}{a^n}) uygulandığında:
    3^{-3} = \frac{1}{3^3} = \frac{1}{27}
  • \frac{1}{27} sayısı bir rasyonel sayıdır ancak pozitif veya sıfır olan bir tam sayı (doğal sayı) değildir. Dolayısıyla A seçeneği yanlıştır.

Adım 2 — B Seçeneğinin Analizi

• İfade: \frac{1}{-3^{-8}}
  • Paydada yer alan negatif üslü ifade paya çıkarıldığında üssün işareti değişir:
    \frac{1}{-3^{-8}} = -(3^8) = -6561
  • -6561 sayısı bir negatif tam sayıdır. Doğal sayılar kümesi \mathbb{N} = \{0, 1, 2, 3, \dots\} negatif değerleri kapsamadığı için bu seçenek yanlıştır.

Adım 3 — C Seçeneğinin Analizi

• İfade: \frac{-1}{3^7}
  • Değeri hesaplandığında:
    \frac{-1}{3^7} = -\frac{1}{2187}
  • Bu ifade negatif bir rasyonel sayıdır ve doğal sayı değildir. Dolayısıyla C seçeneği yanlıştır.

Adım 4 — D Seçeneğinin Analizi

• İfade: \frac{1}{3^{-9}}
  • Paydada bulunan 3^{-9} ifadesi pay kısmına geçirildiğinde üssün işareti pozitif olur:
    \frac{1}{3^{-9}} = 3^9 = 19683
  • 19683 sayısı sıfırdan büyük bir tam sayı olduğu için bir doğal sayıdır (\mathbb{N}).

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması

• :cross_mark: A. 3^{-3} — Değeri \frac{1}{27} (Rasyonel sayı)
  • :cross_mark: B. \frac{1}{-3^{-8}} — Değeri -3^8 (Negatif tam sayı)
  • :cross_mark: C. \frac{-1}{3^7} — Değeri -\frac{1}{3^7} (Negatif rasyonel sayı)
  • :white_check_mark: D. \frac{1}{3^{-9}} — Değeri 3^9 (Pozitif tam sayı / Doğal sayı)

Adım 6 — Son Doğrulama
\frac{1}{a^{-n}} = a^n kuralı gereğince \frac{1}{3^{-9}} = 3^9 ifadesi pozitif bir tam sayıya eşit olduğundan kesinlikle bir doğal sayıdır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: D) \frac{1}{3^{-9}}
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Bu konuyu daha iyi pekiştirmek için üslü sayılarda negatif üs kurallarıyla ilgili benzer bir alıştırma sorusu çözmemi ister misin?