Retm, Dağrtn ve Tüketi 2 Apagidaki çocukların söylediklerini okUyalim l ot ibfk icc rm olduklarin yanlarina yozain

Soru:
retm, Dağrtn ve Tüketi
2 Apagidaki çocukların söylediklerini okUyalim l ot ibfk icc rm olduklarin yanlarina yozain
Iabletimin şar artik daha çobuk bituor Yeni bir pl alrnalym. Boylece tab-
letimi daha uzun sure kulanablrm.
SOnite
Okuldaki basketbol kurie aldn, Kurs icin spor auakkabi ve esotnan
amaim. (.
Matematik dorsinde kullarda defterim bitti, Yerni bir defter almalym.
tn yakın arkadaşım cok Củze bir elbise clmis, Baska elbiselerim var arnd
ben de auni elbiseden almok stiuorum.
yerine uenisini almak istiuorum
Bisikletimin tekeri patladı. Zaten ne zamanaır kullaniyordum. Tamir ettirmek
3. Aşağıdaki ifadeleri okuualim Doğru

Soru Fotoğrafı:

Aşağıdaki çocukların söylediklerini okuyalım, istek mi ihtiyaç mı olduklarını yanlarına yazalım

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — 1. Çocuk (Tablet şarjı bitiyor)
Bu cümlede yeni pil almak gerekiyor çünkü tablet çalışmaya devam etsin diye. Bu bir ihtiyaçtır.
(İhtiyaç)

Adım 2 — 2. Çocuk (Basketbol kursu için spor ayakkabı ve eşofman)
Kursa katılmak ve derslere devam edebilmek için spor kıyafeti gerekiyor. Bu da ihtiyaçtır.
(İhtiyaç)

Adım 3 — 3. Çocuk (Matematik defteri bitmiş)
Derslerde kullanılması için yeni defter alınması gerekiyor. Bu da ihtiyaçtır.
(İhtiyaç)

Adım 4 — 4. Çocuk (Aynı elbiseden almak istiyor)
Zaten başka elbiseleri var, sadece aynısından istediği için bu bir istek olur.
(İstek)

Adım 5 — 5. Çocuk (Bisiklet tamiri vs yeni bisiklet almak)
Bisiklet kullanımı için tamir veya yeni bisiklet almak gerekiyor, eğer sürekli kullanıyorsa ihtiyaç sayılır, ama sürekli kullanılmıyorsa istek olabilir. Cümlede “zaten ne zamandır kullanıyordum” ifadesi var, tamir yerine yenisini almak istiyor, bu biraz istek gibi görünüyor.
(İstek)

:white_check_mark: CEVAP:

1. ihtiyaç
  2. ihtiyaç
  3. ihtiyaç
  4. istek
  5. istek

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?

Üretim, Dağıtım ve Tüketim — Aşağıdaki çocukların söylediklerini okuyalım. İstek mi ihtiyaç mı olduklarının yanlarına yazalım

:white_check_mark: CEVAP:

1. Tabletimin şarjı artık daha çabuk bitiyor. Yeni bir pil almalıyım. Böylece tabletimi daha uzun süre kullanabilirim. — İHTİYAÇ

2. Okuldaki basketbol kursuna yazıldım. Kurs için spor ayakkabı ve eşofman almalıyım. — İHTİYAÇ

3. Matematik dersinde kullandığım defterim bitti. Yeni bir defter almalıyım. — İHTİYAÇ

4. En yakın arkadaşım çok güzel bir elbise almış. Başka elbiselerim var ama ben de aynı elbiseden almak istiyorum. — İSTEK

5. Bisikletimin tekeri patladı. Zaten ne zamandır kullanıyordum. Tamir ettirmek yerine yenisini almak istiyorum. — İSTEK

:open_book: AÇIKLAMA:

1. ifade: Pil, tabletin çalışması için gerekli olduğundan ihtiyaç olarak değerlendirilir.
    1. ifade: Kursa katılmak için gerekli ekipman (spor ayakkabı, eşofman) gerektiği için ihtiyaçtir.
    1. ifade: Ders için defter zorunlu olduğundan ihtiyaçtır.
    1. ifade: Aynı elbiseyi istemek bir arzu olduğundan istektir.
    1. ifade: Tamir yerine yenisini almak kişisel tercih olduğundan istektir.

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. İHTİYAÇ
  • Tanım: Yaşamı sürdürmek veya belirli bir faaliyeti gerçekleştirmek için zorunlu olan şey.
  • Bu problemde: Ders çalışmak, kursa katılmak veya cihazı kullanmak için gerekli olan eşyalar.
  1. İSTEK
  • Tanım: Olması arzu edilen, ancak zorunlu olmayan şey.
  • Bu problemde: Kişinin beğenisi veya tercihi nedeniyle almak istediği ama zorunlu olmayan eşyalar.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket: