Resimde Karışık Parmak Adım (Tahmin ve Ölçme) Nasıl Yapılır?
Önemli Noktalar
- Parmak, 1. sınıf öğrencilerinin ölçme aracı olarak kullanabileceği pratik bir birimdir
- Fotoğraflarda verilen araçların uzunluklarını parmak birimiyle tahmin edip, ardından gerçek uzunluklarını ölçmek gerekiyor
- Ölçmede hata payı olabilir; tahmin ve gerçek değerler karşılaştırılarak tahmin becerisi geliştirilir
Fotoğraftaki çalışma çizelgesinde, soldaki araç resimleri için sırasıyla tahmin ettiğiniz uzunluğu (parmak cinsinden) yazıp, yanında gerçek uzunluğu ölçüp belirtmeniz isteniyor. İlk satırda nasıl yapılacağı örnek olarak verilmiş: Kalemin tahmini uzunluğu 8 parmak, gerçek uzunluk ise 6 parmak olarak not edilmiş.
İçindekiler
- Çalışmada Parmak ile Ölçme Yöntemi
- Araçlar için Tahmin ve Ölçme Örnekleri
- Özet ve Yapılması Gerekenler
Çalışmada Parmak ile Ölçme Yöntemi
Ölçü aracı olarak parmak kullanmak, metrik olmayan ancak çocukların kolayca uygulayabileceği pratik bir yöntemdir. Parmağınızın genişliği, uzunluğu veya parmak adımı (iki parmak arasındaki mesafe) kullanılır.
- Parmak = yaklaşık 2 cm olarak çıkarılabilir ama kendi parmağınızı referans almanız daha sağlıklıdır
- Ölçmek istediğiniz objeyi, parmaklarınızla ya da parmak genişliği ile karşılaştırarak tahmin edersiniz
- Daha sonra cetvel veya ölçüm aracı ile gerçek uzunluğu kontrol edersiniz
- Farklı çocuklar için parmak ölçüsü değişebileceğinden tahmin ve gerçek ölçüm arasındaki fark önemli öğrenme verisidir
Pro Tip: Parmak adımı ölçme yöntemi çocukların dikkatini ölçme ve gözlem becerilerine yönlendirmek için etkili bir aktivitedir.
Araçlar için Tahmin ve Ölçme Örnekleri
Fotoğrafta verilen araçları elle ya da cetvelle ölçmek için şu adımları takip edebilirsiniz:
| Araç Resmi | Ölçme Türü | Tahmin (parmak) | Gerçek Ölçüm (parmak) |
|---|---|---|---|
| Masa (1.satır) | Parmak | Örn: 10 parmak | Örn: 8 parmak |
| Sıra (2.satır) | Parmak | Örn: 12 parmak | Ölç ve yaz |
| Sandalye (3.satır) | Parmak | Örn: 8 parmak | Ölç ve yaz |
| Kalem Kutusu (4.satır) | Parmak | Örn: 5 parmak | Ölç ve yaz |
| Kitap (5.satır) | Parmak | Örn: 7 parmak | Ölç ve yaz |
Ölçerken şu ipuçlarını kullanın:
- Araçların en uzun kenarını ölçmek daha kolaydır
- Parmakların yan yana getirilmesiyle kaç parmak uzunluğunda olduğunu söyleyebilirsiniz
- Tahmininizle gerçek ölçüm arasındaki farkı görerek daha iyi tahmin yapmayı öğrenirsiniz
Uyarı: Parmak ölçümü her zaman çok hassas değildir, bu nedenle küçük farklılıklara dikkat etmeyin. Amacınız yaklaşık uzunlukları kavramaktır.
Özet ve Yapılması Gerekenler
- Resimdeki her araç için parmak birimine göre uzunluk tahmini yapın
- Tahmininizi doldurduktan sonra, bir cetvel veya ölçüm aracıyla gerçek uzunluğunu parmak cinsinden ölçün
- Tahmin ve gerçek uzunluğu karşılaştırarak, ne kadar yakın veya uzak olduğunu gözlemleyin
- Bu etkinlik, ilkokul 1. sınıf öğrencilerinin uzunluk kavramı ve ölçme becerisi gelişimi için faydalıdır
Quick Checklist
- [ ] Kalem uzunluğunu tahmin ve ölç
- [ ] Masa, sıra, sandalye, kutu, kitap için tahmin yap
- [ ] Gerçek uzunluğu ölç ve yaz
- [ ] Tahmin ve gerçek arasındaki farkı değerlendir
Bu çalışma için kendi parmak ölçünüzü esas almanızı öneririm. İsterseniz, parmak genişliğinizin santimetre karşılığını da ölçüp yazabilirsiniz.
Sonraki Adımlar
Tahmin ve ölçmede adım adım nasıl ilerleyeceğinize dair yardım ister misiniz? Ya da bu ölçme yöntemini başka örneklerle genişletelim mi?
Resimli Soruda “Karış”, “Parmak” ve “Adım” Ölçme Türleri Ne Demektir?
Önemli Noktalar
- Parmak: Parmağınızın genişliği (≈ 1,5–2 cm), küçük nesneler için kullanılır.
- Karış: Başparmak ile küçük parmağınızı açtığınızda oluşan mesafe (≈ 15–20 cm), orta ölçekli nesneler için uygundur.
- Adım: Normal adım uzunluğunuz (≈ 60–80 cm), büyük nesneleri ölçmek için tercih edilir.
Karış, parmak ve adım, cetvel yerine vücut ölçülerinizi kullanarak tahmin ve gerçek ölçümü karşılaştırmanızı sağlayan geleneksel yöntemlerdir.
İçindekiler
- Ölçme Türleri ve Tanımları
- Uygulama Adımları
- Karşılaştırma Tablosu
- Özet Tablosu
- SSS (Sıkça Sorulan Sorular)
Ölçme Türleri ve Tanımları
- Parmak: Parmağınızın en geniş noktası arasındaki mesafe. Küçük nesneler (silgi, kalem) için idealdir.
- Karış: Başparmak ile küçük parmağınızı yan yana açtığınızda oluşan açıklık. Orta boy nesneler (kalem kutusu, küçük masa) için kullanışlıdır.
- Adım: Ayak uçları arasındaki normal bir adım uzunluğu. Büyük nesneler (sıra, büyük masa, bank) için uygundur.
Her nesnenin boyutuna göre en uygun ölçme türünü seçip önce “Tahminim” sütununa, sonra da vücudunuzla ölçerek “Gerçek” sütununa yazmalısınız.
Uygulama Adımları
- Nesneyi seçin (örneğin bir masa).
- Nesne boyutuna göre ölçme türünü belirleyin.
- Tahmin sütununa ölçüyü yazın (örn. 2 karış).
- Parmak, karış veya adım ile ölçüm yapın ve “Gerçek” sütununa yazın.
Karşılaştırma Tablosu
| Ölçme Türü | Tanım | Yaklaşık Değer | Kullanım Alanı |
|---|---|---|---|
| Parmak | Parmağınızın genişliği | 1,5–2 cm | Silgi, kalem, küçük nesneler |
| Karış | Başparmak–küçük parmak açıklığı | 15–20 cm | Kalem kutusu, küçük masa |
| Adım | Normal bir adım uzunluğu | 60–80 cm | Sıra, büyük masa, okul bahçesi |
Özet Tablosu
| Araç | Ölçme Türü | Tahminim | Gerçek |
|---|---|---|---|
| Sıra/Banka | Adım | ____ adım | ____ adım |
| Masa | Karış | ____ karış | ____ karış |
| Kalem Kutusu | Karış | ____ karış | ____ karış |
| Kalem | Parmak | 8 parmak | 6 parmak |
| Silgi | Parmak | ____ parmak | ____ parmak |
- Her satırda uygun ölçme birimini seçin.
- Tahmin ve gerçek ölçümleri boşluklara yazın.
SSS
- Parmak, karış ve adım neden standart birim değil?
• Vücut ölçüleri kişiden kişiye değişir; tahmine yöneliktir. - Karış ile adım arasındaki temel fark nedir?
• Karış, el açıklığı; adım, bacak uzunluğu ölçüsüdür. - Tahminlerim çok farklı çıktıysa ne yapmalıyım?
• Başka bir ölçme türü deneyin veya ölçme tekrarı yapın. - Bu yöntem resmi ölçüm yerine geçer mi?
• Okul etkinliğinde tahmin ve karşılaştırma için kullanılır; resmi ölçümda cetvel tercih edilir.
Bir sonraki adım olarak, masanız, sıra ve diğer araçlarla tabloyu doldurup sonuçları gözlemleyin. Hangi ölçme türünde en isabetli tahmini yaptınız? @Erhan_Bayar