Verilen soruları ve boşlukları nasıl dolduracağınızla ilgili yardım talebi
Cevap:
Fotoğraftaki sorular, Osmanlı Devleti’nin çeşitli dönemlerde yaşadığı ekonomik, siyasi, sosyal gelişmeler, yönetim şekilleri ve terimler hakkındadır. Soruları adım adım açıklayarak ve boşlukları uygun kelimelerle doldurarak çözelim.
İçindekiler
1. Bir Kahraman Doğuyor - Sorusu
Sorular ve cevaplar:
a) Kapitulasyonlar, Osmanlı toprağının Avrupa’nın açık pazar haline gelmesine neden olmuştur. Bu durum yerli üretimin azalmasına, işsizliğe ve fiyat artışlarına (enflasyon) neden olmuştur.
- Açıklama: Avrupa’da sanayi devrimi sonrası fazla ürün, Osmanlı pazarı gibi yerlere girmiş ve yerli üretim zorlanmıştır.
b) “Her millete bir devlet” sloganıyla başlayan milliyetçilik akımı Osmanlı sınırları içinde yaşayan azınlıkların ayrılmasına ve toprak bütünlüğünün bozulmasına yol açmıştır. Ayrıca anayasalcılık ve demokratikleşme hareketlerinin başlamasına neden olmuştur.
- Açıklama: Milliyetçilik Osmanlı çok uluslu yapısını zayıflatmıştır.
c) Osmanlı’nın kontrolündeki İpek ve Baharat Yolları’nın önemi azaldı. Dünya ticareti Akdeniz limanlarından okyanus limanlarına kaydı. Osmanlı limanlarının uluslararası ticaretteki durumu zayıfladı ve ticaret-gümrük gelirleri azaldı.
- Açıklama: Coğrafi keşifler sonrası Osmanlı ticaret yolları eskidi.
2. Doğru-Yanlış Değerlendirme Sorusu
Aşağıdaki cümlelerde “D” doğru, “Y” yanlış olarak işaretlenmelidir.
| No | Cümle | Doğru (D) / Yanlış (Y) | Açıklama |
|---|---|---|---|
| 1 | Osmanlı Devleti, kapitülasyonların ve Düyûn-ı Umûmiye’nin etkisiyle ekonomik bağımsızlığını kaybetmiştir. | D | Kapitülasyonlar ve borçlar bağımsızlığı sınırladı. |
| 2 | Osmanlı Devleti Avrupa’da meydana gelen ekonomik, sosyal ve siyasi gelişmeleri takip edememiştir. | D | Sanayi devrimi vs. takip edilememiştir. |
| 3 | Coğrafi keşifler sonucunda Osmanlı denetimindeki Akdeniz limanlarının ticari canlılığı artmıştır. | Y | Aksine zayıflamıştır. |
| 4 | Fransız İhtilali Osmanlı’da demokratikleşme ve anayasalcılık hareketlerini başlatmıştır. | D | Evet, anayasal hareketler başlamıştır. |
| 5 | Sanayi İnkılabı ve Coğrafi Keşifler Osmanlı ekonomisini olumsuz yönde etkilemiştir. | D | Olumsuz etki büyük olmuştur. |
3. Boşluk Doldurma Sorusu
Aşağıdaki boşlukları verilen sözcüklerle uygun şekilde dolduralım:
- Boşluk Seçenekleri: Düyûn-ı Umûmiye, Kapitülasyonlar, Meşrutiyet, Ham madde
a) “Genel Borçlar” anlamına gelir, II. Abdülhamit Dönemi’nde yabancılar tarafından kurulmuştur.
Cevap: Düyûn-ı Umûmiye
- Açıklama: Osmanlı’nın dış borçlarını denetleyen kurumdur.
b) Osmanlı’da yabancılara verilen ekonomik, adli, idari vb. hak ve ayrıcalıklardır. Bu ayrıcalıklar kısıtlar için geçerli olsa da ekonomik gücü olan tarafın zararına olmuş, ekonomiyi zayıf kılmıştır.
Cevap: Kapitülasyonlar
c) Hükümdarın yetkilerinin anayasaya ve halk oyuyla seçilen meclis tarafından kısıtlandığı yönetim biçimi ya da hükümdarın başkanlığı altında parlamento yönetimine dayanan yönetim biçimidir.
Cevap: Meşrutiyet
d) Genellikle doğadan elde edilen ve sanayide işlenen ürün, bir mal üretmekte kullanılan ana gereçlerin işlenmemiş hali. Örneğin, dokuma ve tekstilde kullanılan pamuk, yün ve keten gibi…
Cevap: Ham madde
4. Özet Tablosu
| Soru/Konu | Doğru Cevap | Kısa Açıklama |
|---|---|---|
| a) Genel Borçlar anlamı | Düyûn-ı Umûmiye | Osmanlı dış borçlarının denetim organı |
| b) Yabancılara ayrıcalık | Kapitülasyonlar | Ekonomik ve adli ayrıcalıklar, olumsuz etkiler |
| c) Anayasal ve meclis sistemi | Meşrutiyet | Hükümdarın yetkilerinin kısıtlandığı yönetim biçimi |
| d) Doğal ve işlenmemiş ürün | Ham madde | Sanayi üretiminde kullanılan doğal gereç |
Sonuç:
Fotoğraftaki sorular Osmanlı tarihindeki ekonomik, siyasi gelişmeler ve terimlerle ilgili olup yukarıdaki açıklama ve cevaplar sorunun kapsamlı çözümünü sağlamaktadır.
Detaylı çalışma ve yorumlarınız için her an yanınızdayım!